Na dovolenke zjednávajte! Nezabudnite na to!

2014-07-17 13:00:00 |   |    | 

Kde inde ak nie na dovolenke si môžete precvičiť svoje obchodné zručnosti a vyjednať si s neodbytným obchodníkom výhodnú cenu? Dovolenkári v exotických krajinách, ako je Tunis, Egypt alebo Turecko to dobre poznajú a ak bez predsudkov príjmu túto hru, stane sa pre nich i príjemnou dovolenkovou zábavkou.



Iný kraj iný mrav. A pre moslimské krajiny to platí dvojnásobne. Netreba však mať predsudky a obavy. Je síce pravdou že nad prešíbaným arabským alebo tureckým obchodníkom nikdy nevyhráte ale zjednávanie vám príjemne precvičí mozog a keď budete dostatočne trpezlivý dosiahnete i celkom slušnú konečnú cenu. Len sa netreba vzdávať a neprijímať hneď prvú ponuku. My vám ponúkame skúsenosti z Turecka.

Turecký bazár

 

Už niekoľko rokov naši dovolenkári tvrdia, že zjednávanie v Turecku už nie je to čo bývalo. Turci vraj len ťažko spúšťajú a sú vraj dosť nevrlí. Nie je to však úplne pravda. Práve naopak. Ak sa rýchlo vzdáte, turecký predavač na vás bude pozerať s pohŕdaním. Ale ak vytrváte, tak určite v jeho očiach stúpnete. Ale pripravte sa na to, že takéto „naťahovanie“ si vyžaduje čas. Ak sa ponáhľate, radšej si skočte do kamenných obchodov, kde už je cena pevná. Turecký bazár má však svoje čaro a vtiahne vás ako vír. I keď sa chcete z neho vymotať vťahuje vás viac a viac do svojich útrob. A verte nie je to nepríjemné.

Obchodnícky šarm

 

Predavači lákajú svojich klientov do svojich stánkov, rôznymi fintami. Naši obchodníci by sa skutočne mohli prísť učiť ich úslužnosti. Skoro v každom obchodíku vám okamžite ponúknu vodu, kávu alebo čaj a venujú sa vám tak, ako by ste boli jediný na svete. Ak si už konečne niečo vyberiete, začne samotný obrad platenia. I keď na niektorom sortimente sa nachádza cena, nevšímajte si ju. Nad tou zvyčajne mávne predavač rukou a povie vám o niečo nižšiu. I tá je však tzv. first price čiže prvá cena. Vy si musíte v hlave dopredu určiť, koľko chcete za tovar zaplatiť.

Ale pozor! Už neplatí, že v Turecku kúpite všetko za pár eur. I vaša vysnená cena musí byť reálna. A potom to už ide postupne. Vy nahodíte cenu nižšiu o pár percent ako ste ochotný dať a predavač vám prezradí, že ste dobrý obchodník (cha cha) a ponúkne vraj len  vám tzv. diskontnú cenu. I tá je samozrejme privysoká. A tak zjednávate ďalej. Takéto priateľské naťahovanie, pri popíjaní čaju môže trvať aj pol hodinu. Ak ste však stále nedospeli k dobrej cene, pokojne vstaňte, trvajte na svojej cene a odíďte. Ak je váš odhad reálny, nebojte sa, tesne pred odchodom z obchodu vás predavač zastaví a vec vám za vyjednanú cenu predá.

Jazyková bariéra neexistuje

 

Dobrí obchodníci vedia, že jazyková bariéra pri kšeftoch neexistuje. V Turecku sa dohovoríte anglicky, rusky a keď neovládate žiaden jazyk stačí, ak sumy budete vpisovať do kalkulačky, ktorú vám ochotne obchodník podá. Pri „plážových“ obchodníkoch si vystačíte s pieskom, do ktorého vpisujete sumy. A nebojte sa, ak sa už dohodnete, tak vás predavač neokradne. To znamená, že i keď budete platiť 50 eurovkou za tovar čo ste zjednali na 23 eur, obchodník vám poctivo vydá 27 eur.. V Turecku sa dá pokojne platiť nielen ich tureckými lírami ale i eurami a dolármi. A pamätajte, i keď dobre nakúpite, vždy je víťazom predavač.

Autor: mik

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa