Ako sme v kánoe preskúmali Dunaj alebo Objavte miesto, kde sa Dunaj stretá s morom

2014-08-23 11:00:00 |   |    | 

Netradičná dovolenka pre všetkých, ktorí chcú zažiť niečo nové a dobrodružné a ešte za málo peňazí. Úžasné zákutia, miesta kde zastal čas, neporušená príroda, to všetko vás čaká v delte Dunaja. My sme sa ju rozhodli objavovať na kajakoch, na ktorých sme ju splavili z Tulcee. Takto sme Dunaj odprevadili až do jeho ústia v Čiernom mori. Prekonali sme 150 kilometrov, z toho 130 na vode a 20 kilometrov sme sa zviezli traktormi.



 

Nestraťte sa v spleti ramien

 

Delta Dunaja je úžasným svetom, ktorý vás prekvapí svojou rozmanitosťou. Dunaj sa rozvetvuje na tri ramená. Kilijské, Sulinské a Svätojurské. Všetky tri sú obrovské a medzi nimi je spleť stoviek kanálov, jazier a mokradí. Objavovať deltu je preto nemožné bez dokonalej znalosti tohto priestoru. V pavučine vodných kanálov veľmi ľahko zablúdite. Delta má totiž okolo 3 446 kilometrov štvorcových a i keď si kúpite jej pomerne presné mapy, rátajte s tým, že delta sa každoročne trocha mení. Riečne nánosy totiž vždy pridajú niekoľko metrov. Lokalita svetového dedičstva UNESCO a prírodná rezervácia delta Dunaja pokrýva plochu 799 tisíc hektárov. Z toho 679 tisíc patrí Rumunsku, zvyšná oblasť je v Ukrajine. Je tak druhou najväčšou riečnou deltou v Európe (po Volge) a najzachovalejšou na kontinente. Delta je tvorená dvanástimi rozdielnymi ekosystémami s tisíckami ojedinelých druhov fauny a flóry.

 

Z Tulcee do Suliny

 

Naša plavba začala v Tulcei. Samotné mesto so 100 tisícmi obyvateľmi je pre turistov atraktívne. Prvé zmienky o ňom sú zo 7. storočia pred našim letopočtom. Vplyv na rozvoj Tulcee mali Rimania, Dáci, Byzanťania aj Janovčania. Od staroveku tu bol významný prístav. Dodnes žije v Tulcii turecká, lipovanská, tatárska a ruská menšina. Posledným mestom, ktoré sme na splave navštívili a kde sme aj skončili, je Sulina. Tu ústi Sulinský kanál do Čierneho mora a Sulina je tak už klasickým prímorským mestečkom. Očarila nás pláž s jemným pieskom, príjemným vstupom do mora, ktorá pripomína bulharské „retro“ pláže zo 70. rokov. Nie je tu ešte masový turistický ruch a tak si zachováva svoju výnimočnosť a nie je až takým komerčným letoviskom, ako všade inde v Európe.

 

Čistá voda, majestátna vyza

 

Zabudnite na to, že v delte musí byť špinavá voda. Práve naopak, Dunaj cestou k Čiernemu moru ukladá nánosy pri brehoch a v samotnej delte vás prekvapí krásna, čistá voda plná rozličných živočíchov a rastlín. Vodné polia lekien vás potešia, ale po niekoľkých dňoch splavu, ich už máte plné zuby. Ťažko je totiž veslovať v hustom pletenci vodných rastlín, sťaby ste veslovali v pudingu. Nadšenci šnorchlovania si tiež prídu na svoje. Rozmanitý podvodný svet sa vyrovná aj morským zátokám. V čistej vode sa darí rybám. Rybári ich chytajú najmä do rôznych sieti, dokonca i do zakázaných žiabroviek. Pravdepodobne to nikomu neprekáža. V deltských ramenách sa darí šťukám, kaprom, sumcom, karasom a kedysi tu kraľovala obrovská vyza, ktorá dorastá až do 8 metrov. Momentálne ju môžete vidieť v múzeu delty v Tulcei.

 

Komáre a pijavice

 

Komáre k delte neodmysliteľne patria. A nie sú ich tu milióny, ale miliardy. Invázia komárov má našťastie svoje pravidlá. Komáre na vás útočia večer za šera a ráno za úsvitu a zabudnite nato, žeby ste sa ubránili bežnými repelentmi. Keď repelent, tak taký čo má viac ako 30 percent účinnej látky DEET a v čase komárích náletov sa radšej oblečte. Pozor, aj tenkú látku dokážu poľahky prepichnúť. Dobrou správou je, že po 3 dňoch si na štipnutia zvyknete a už ich ani necítite, neopúchate a nesvrbia vás.

Vo vode na vás zas striehnu pijavice. I keď sa vraví, že vraj pijavica lekárska je liečivá, určite to tak vnímať nebudete, keď z vody vyleziete aj s neželanými, odpornými, čiernymi návštevníkmi na vašom tele. I tieto drobné nepríjemnosti však patria k delte a nemôžu dobrodružne naladeným ľuďom pokaziť zážitok z úžasnej krajiny vôkol.

 

Obyvatelia delty

 

V malých, ospalých deltských dedinách sa cítite ako na začiatku minulého storočia. Domorodci sa živia rybolovom a tak má skoro každá rodina čln. I keď sú člny väčšinou staré, moderná technika dorazila už i sem a na starých koráboch sú hrdo pripnuté moderné motory. Ďalším najčastejším dopravným prostriedkom sú kone. Áut je málo a je to logické, na malých ostrovoch sa len ťažko autom niekam dostanete. Z deltských dedín sa už i vo svete stala známou Mila 23. Názov má podľa toho, že sa nachádza 23 námorných míl od ústia do Čierneho mora. Obyvatelia sú Lipovanci, potomkovia hrdých starovercov, ktorých z cárskeho Ruska vyhnal Ivan Hrozný a oni sa usídlili práve v zázračnej Dunajskej delte. Ak už medzi domorodcov v malebných dedinách zavítate, rátajte s tým, že spoločnosť vám budú robiť i kravy, ktorých je tu neúrekom. Delta skutočne stojí za návštevu a tak môže byť výborným tipom na skutočne zaujímavú a netradičnú dovolenku.

Autor: mik

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa