V divokej Škótskej vysočine – Obzrite si ostrov pravých škótskych klanov

2014-10-31 17:30:00 |   |    | 

Už dávno vieme, že Škótsko je krajina nespútanej prírody. Od lochov (gaelský výraz pre jazero) až po najvyššie vrchy tu v pokoji prežíva pravá divočina. Nikým nezdolaná a pritom veľmi populárna. Prekročte more a okúste príchuť ostrova Isle of Skye.



 

Isle of Skye

 

Na najsevernejšom ostrove Vnútorných Hebríd sa ukrývajú prekrásne scenérie. Objavovali ich už dávni predkovia dnešných obyvateľov. Pikti si tu stavali svoje okrúhle veže, prebili sa sem aj starí Nóri, stovky rokov tu vládli klany MacLeodovcovDonaldovcov.

Dnes ešte stále 1/3 obyvateľov hovorí škótskou gaelčinou. Utvrdzuje to ich kultúru a väzbu na históriu.

Príroda je jedným z najväčších pokladov tunajšieho ostrova. More vytvorilo úchvatné pobrežie plné dramaticko pôsobiacich skál.

V lete sa dlhé lány zazelenajú trávou a vytvárajú kontrast s tmavými skaliskami.

Maják na Neist Point leží v najzápadnejšom cípe ostrova. Vedie k nemu strmá cestička dlhá 2,2 km. So všade prítomnými útesmi je tento kút Isle of Skye skvelým miestom pre všetkých nadšených fotografov.

Na rieke Brittle leží hneď niekoľko svetoznámych jazierok. Fairy Pools, „rozprávkové jazierka“ sú ozaj ako vystrihnuté z knihy. Okrem úchvatného pohľadu na ne, sú skvelé aj na kúpanie. Ale len pre tých, ktorí sa neboja ľadovej vody.

Ďalší z neopakovateľných pohľadov tohto ostrova patrí Starému mužovi. Cesta k Old Man of Storr je asi najvyťaženejšou cestou, keďže sa sem príde pozrieť takmer každý turista, čo navštívi ostrov.

Kilt Rock sa nie nadarmo volá po známom škótskom odeve. Tvar skál totiž pripomína vzor na pánskych sukniach. A tunajší vodopád Mealt nie je o nič menej známy. Vyteká z blízkeho jazera Mealt a padá priamo do mora. Ak silno fúka, kvapky vody sú odfúknuté a do mora sa ani len nedostanú.

Zdroj/autor: isleofskye.com, skye.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa