Na dovolenku v Rumunsku neminiete celý rozpočet a pritom uvidíte mnoho pamiatok

2015-02-26 08:00:00 |   |    | 

Cestovanie po Európe nemusí predstavovať iba skúmanie západných krajín, ktoré sú tak dobre známe a ročne privítajú tisíce turistov. Skvelú dovolenku si môžete urobiť i v menej preferovaných krajinách. Pripraviť sa musíte na to, že nie vždy dostanete služby rovnakej kvality, na akú ste zvyknutí, no príjemnejšou správou je, že vás to bude stáť i menej peňazí. A zatiaľ čo by ste si trebárs v Dánsku mohli dovoliť za danú sumu iba týždennú dovolenku, v Rumunsku si môžete oddýchnuť i dva týždne a spoznať rovnako zaujímavé atrakcie.



 

Transylvánia

 

Ak sa povie Rumunsko, tak istotne vám ako prvá napadne spojitosť s grófom Drakulom. Jeho údajný domov nájdete v hrade Bran. Impozantná stavba v strede mesta, ktoré dýcha touto legendou, je však len jednou z povinných zastávok v tomto regióne. Celá Transylvánia alebo ak chcete Sedmohradsko, sa môže pochváliť nádhernou prírodou a skvelými možnosťami pre malé a väčšie túry. Takže pokiaľ chcete Drakulov príbeh precítiť na vlastnej koži, zostaňte v tomto regióne niekoľko dní, aby ste si mohli urobiť aj dostatok výletov v okolí. Nachádza sa tam mnoho významných menších miest, ktoré sa môžu pochváliť veľmi cennými pamiatkami a krásnymi hradmi.

 

Delta Dunaja

 

Vynikajúce miesto i na letnú dovolenku. Exotické plavby po Karibiku poriadne zaťažia vás rozpočet. No plavba do delty Dunaja nie je až natoľko finančne náročná. Dokonca sa organizujú i plavby priamo zo Slovenska, keď sa postupne z Bratislavy dostanete až do Rumunska a vrátite sa späť. To všetko s all inclusive službami a zastávkami vo viacerých významných lokalitách. Samotná rumunská delta je skvelá na pozorovanie vtákov a úžasnej prírody. Má jedinečnú atmosféru a pokiaľ si ju chcete naozaj dokonale vychutnať a navštíviť aj čo najviac blízkych lokalít, objednajte si plavbu priamo z Rumunska, aby ste neprišli ani o jeden deň presunu.

 

Hrad Peleš

 

Neslávne známy hrad, ktorý si vo svojich dejinách pamätá jedno nemilé obdobie, kvôli ktorému ešte dodnes vyvolávala v mnohých Rumunoch vlnu dešpektu. Hrad Peleš totiž slúžil počas éry diktátora Ceausesca ako jeho dovolenkové sídlo. Nosieval tam zahraničné návštevy a usporadúval bujaré večierky. Keď sa pozriete na túto majestátnu stavbu a vezmete ju do kontrastu s úžasnou prírodou okolitých hôr, nebudete jeho výberom prekvapení. V súčasnosti je už hrad prístupný verejnosti. Otvorený je v letných mesiacoch od polovice mája do polovice septembra. Z veľkej časti je zariadený v pôvodnom historickom štýle, no veľkým magnetom sú vyhliadky z jednotlivých terás na úžasné okolie.

 

Transfagarasan

 

Ide o horský priechod, ktorý je podľa mnohých jednou z najkrajších ciest na svete. Nachádza sa medzi mestami Sibiu a Pitesti. Má vyše 170 kilometrov a jej súčasťou je aj priehrada, no najmä úžasná príroda. Pokiaľ nepatríte medzi športovo zdatných cestovateľov, určite si nenechajte ujsť aspoň možnosť prejsť ju autom. Odporúčame ísť však vlastným a nie prostredníctvom organizovaného zájazdu, aby ste mali naozaj dostatok priestoru urobiť si prestávku tam, kde chcete. A i keď táto cesta vyzerá byť krátka, počítajte práve kvôli týmto zastávkam s jej dlhším prechodom. Druhá alternatíva je ešte zaujímavejšia. Vášniví cyklisti môžu prejsť túto trasu aj na kolesách. Čakajte však náročnejší terén, ktorý preverí vaše schopnosti, no istotne bude stáť za všetku tú námahu.

 

Karpaty

 

I rumunská časť Karpát sa môže pochváliť nádhernou prírodou a skvelými možnosťami na turistiku. Horské jazerá, nádherné turistické chodníky všetkých úrovní, horské chaty, ale aj pokojné prostredie, ktoré vás prekvapí svojou tichou atmosférou. Ideálna voľba na letné dovolenky, najmä ak už máte tunajšie kopce prechodené. V zime si tam môžete naplánovať lyžovačku. Miestne strediská sú síce menšie a nenájdete tam až natoľko dlhé zjazdovky ako v Alpách, no pre rodinnú lyžovačku sú priam ako stvorené.

 

Casino Konstanca

 

Ide o známe prístavné mesto pri Čiernom mori. Panuje v ňom príjemná dovolenková atmosféra a navyše si tam môžete obzrieť aj niekoľko zaujímavých pamiatok, ako napríklad katedrálu, veľké archeologické múzeum alebo prímorský maják. Jedným z najkrajších miest je však budova Casina. V nej sa v minulosti nachádzala pompézna reštaurácia, v súčasnosti však už nie je prístupná. Napriek tomu sa okolo nej chodí prechádzať mnoho turistov. Nachádza sa totiž priamo na pobreží a ponúka nádhernú vyhliadku na more.

 

Maľované kláštory, Bukovina

 

V tomto regióne nájdete niekoľko podobných pamiatok. Nachádzajú sa v menších dedinkách a obklopené sú nádhernou prírodou. Práve na jej pozadí vyniknú maľby ešte viac a pútajú tak pozornosť všetkých turistov. Svoje pomenovanie dostali podľa bohatého freskového zdobenia, ktoré zdobí ich vonkajšie steny. Často majú kresťanský charakter a patria medzi výnimočné stavby tohto druhu.

 

Bukurešť

 

Svoju púť Rumunskom by ste istotne mali zakončiť v ich hlavnom meste. Pre nás stále málo poznaná kultúra, ktorá vás zaujme nielen svojim umením, ale aj pohnutými dejinami. V prvom rade teda nevynechajte návštevu tunajších múzeí. Taktiež by ste sa mali ísť pozrieť do parlamentu, ktorý je druhou najväčšou budovou tohto druhu na svete. Aspoň na pol dňa sa nechajte podmaniť uličkami starého mesta a popri tom nezabudnite ochutnať aj typické tunajšie pochúťky.

 

Zdroj/autor: truenomands.com, covinnus.com, touropia.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.6/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa