Navštívte honosné francúzske zámky a spoznajte ich bohatú históriou

2015-03-06 08:00:00 |   |    | 

Možno si to úplne neuvedomujeme, no na Slovensku máme množstvo úžasných hradov, zámkov, kaštieľov a zrúcanín, ktoré nám závidí aj mnoho zahraničných turistov. Dokonca by sme sa v ich počte mohli pokojne porovnávať s Francúzskom, ktoré je známe ako krajina týchto historických pamiatok. Len v údolí Loire si môžete naplánovať samostatnú dvojtýždňovú dovolenku, aby ste nielen spoznali tento región, ale navyše aj preskúmali všetky tie zámky, ktoré sú jeho pýchou.



 

Palais des Papes, Avignon

 

Táto monumentálna stavba sa môže popýšiť hneď niekoľkými cennými skutočnosťami. Výstavba Palais des Papes sa začala na konci 13. storočia, aby vzápätí slúžila pre nasledujúcich sedem pápežov ako hlavné sídlo cirkvi. Tí sa tam museli presťahovať kvôli nezhodám s francúzskym kráľom, vďaka čomu sa tento palác stal jedným z najvýznamnejších v celej krajine. Nachádza sa uprostred mesta Avignon a zároveň pôsobí ako veľký ochranca tohto regiónu. Palác je najväčšou gotickou stavbou v Európe. Má nádherné zdobenie a ponúka dokonalý pohľad na tento štýl umenia. V jeho interiéri sa nachádza aj obrovská trojmetrová freska, ktorá je dominantnou atrakciou tejto pamiatky.

 

Zámok Sully-sur-Loire, Sully-sur-Loire

 

Jeden z množstva zástupcov, ktoré sa nachádzajú v spomínanom údolí rieky Loire. I keď nepatrí medzi najväčšie zámky vo Francúzsku, návštevníkov presvedčí svojou skvelou polohou. Nachádza sa totiž priamo pri vodnej ploche a pre turistov tak ponúka nielen nádherný pohľad do histórie, krásne prostredie, ale aj skvelú možnosť na piknik. Po väčšinu svojej histórie slúžil na reprezentačné účely a jeho majitelia ho používali ako oddychové dovolenkové sídlo.

 

Versailles, Paríž

 

Hneď po vstupe do Francúzska sa vám v hlavnom meste naskytne možnosť spoznať podľa mnohých najkrajšieho zástupcu spomedzi tunajších zámkov. Versailles je pýchou tejto krajiny, predstavuje to najzaujímavejšie z tunajšej architektúry a je vynikajúcou ukážkou francúzskeho štýlu. Vznikol na území bývalej dedinky a najlepšie časy zažil počas éry Ľudovíta XIV., ktorý mu vtlačil nezameniteľný rukopis. Dlhodobo bol sídlom francúzskych kráľov a udržal si významnú pozíciu v celej krajine.

 

Zámok Chambord, Chambord

 

Pôvodným účelom tohto zámku bolo vytvoriť ideálne miesto na oddych počas období poľovačiek. Keďže však šlo o jedno z kráľovských sídiel, nezostalo iba pri takýchto skromných plánoch. Chambord má až 440 izieb a jeho súčasťou je aj blízky poľovnícky revír. Predstavuje jeden z najrozsiahlejších hradných komplexov vo Francúzsku. Zároveň je dobrou reklamou pre renesančný štýl, v ktorom bol vystavaný. Veľmi zaujímavou súčasťou sú veľké mramorové schodiská, ale aj kozuby, ktorých je v zámku viac ako 100. Po prehliadke si nájdite ešte čas aj na prechádzku po okolitých záhradách.

 

Zámok Saumur, Saumur

 

Prvé historické zmienky pochádzajú už z 10. storočia, keď bol zámok vybudovaný. Neskôr k nemu pridružili aj niektoré menšie časti, no gro stavby zostalo rovnaké. Zo šľachtického sídla sa však neskôr stali kasárne a zámok bol pomerne zničený. Po dôkladnej rekonštrukcii však vytvorili v jeho priestoroch múzeum nábytku, vďaka čomu patrí k jednej z najzaujímavejších návštev podobných kultúrnych pamiatok.

 

Hrad Haut-Koenigsbourg, Orschwiller

 

Je až fascinujúce sledovať, ako dokázali Francúzi vrátiť tejto ruine nový život a urobiť z nej jednu z najnavštevovanejších atrakcií v krajine. Hrad sa nachádza v Alsasku a počas svojej histórie mal vďaka jedinečnej polohe s dobrým rozhľadom na okolie významnú strategickú pozíciu. No práve na toto doplatil a bol cudzími vojskami takmer celý premenený na zrúcaninu. V súčasnosti by ste si to však pri pohľade naň nepomysleli a i vďaka úžasnému pohľadu na okolie sa stal magnetom pre turistov.

 

Zámok d`Amboise, Amboise

 

Prvé časti hradu boli postavené počas stredoveku. I v tomto prípade sa však stavba postupne rozširovala a stala sa ďalším z klenotov údolia rieky Loire. Jeho interiéry boli takmer úplne zdevastované. I vďaka nadšeným dobrovoľníkom sa ho však podarilo zachrániť a dodať mu nový dúšok života. Jednou zo zaujímavostí je, že v jeho kaplnke je pochovaný umelecký velikán Leonardo da Vinci, ktorý tam žil posledné roky svojho života.

 

Zdroj/autor: eupedia.com, wonderlists.com, hubpages.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa