Na motorke po tajomnej Transylvánii – Objavovali ju aj tvorcovia Top Gearu

2015-03-22 09:00:00 |   |    | 

Časť Rumunska nachádzajúca sa približne v strednej časti krajiny z minulosti poznáme ako Sedmohradsko. Tento asi najznámejší kraj Rumunska preslávil najmä krvavý gróf Drakula. V súčasnosti je okrem iného veľmi známa vďaka jednej z najkrajších ciest sveta, ktorá vedie práve popod legendárny Drakulov hrad.



 

Kde sa v skutočnosti nachádza Drakulov hrad?

 

Veľa ľudí sa mylne domnieva, že Drakulovým hradom je Bran, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Brasov. Tento hrad je Rumunskou kultúrnou národnou pamiatkou, ktorá slúži ako múzeum a je sprístupnená turistom. Turistov láka najmä svojím spojením s Drakulom, ktoré však nie je také, ako sa prezentuje. Na tomto hrade sa panovník Vlad zdržiaval veľmi málo. Aj napriek tomu ho odporúčame pri potulkách Rumunskom nevynechať. Pôvodné Drakulovo sídlo je hrad Poenari, ktoré je momentálne skôr polozrúcaninou. Je to však miesto, kde tento krvavý panovník, prezývaný aj Vlad narážač, napichával ľudí na drevené koly. Dnes tu nájdete drevené koly a na nich napichnuté figuríny, ktoré sem umiestnili pre turistov. Hrad sa nachádza na vrchole jednej z hôr, odkiaľ je možné vychutnať si výhľad na okolitú Transylvániu. Ak sa sem ale chcete vybrať, musíte počítať s tým, že sa aj trochu zapotíte. Od hlavnej cesty k hradu vedie iba schodisko, ktoré má približne tisíc schodov.

 

Transfagarasanská magistrála ako jedna z najkrajších ciest sveta

 

Známa je aj pod názvom Transfagarasan alebo Fagaraš, ktorý je odvodený od názvu pohoria, ktorým cesta vedie. Cesta 7C je označovaná ako jedna z najkrajších ciest Európy a aj sveta. Tento úsek dlhý približne 90 kilometrov, začína neďaleko mesta Sibiu a končí pri meste Pitesti. Ona samotná najkrajšia cesta ale začína až po stúpaní cez les do hôr a na druhej strane za priehradou Vidraru. Hustý ihličnatý porast pomaly stúpa okolo horského hotela, od ktorého vedie kabínková lanovka. Sponad neho vyviera malú potôčik meniaci sa na vodopád.

Na konci lesa sa na kraji cesty nachádza pamätník, pod ktorým je už len priepasť. Odtiaľto vidieť aj spomínaný horský hotel a tu sa cesta vynára z ústrania stromov a dostáva sa na akúsi hranicu medzi lesom a stúpajúcimi zákrutami. Nasleduje dlhšia rovinka s väčšou lúkou obkolesená dvoma horami, kde steká viac horských potôčikov.

Cesta začína pomaly stúpať a zákruta za zákrutou odhaľuje tie najkrajšie výhľady na legendárnu trasu. Fotiť sa dá skoro z každej zákruty, všade totiž objavíte dychberúcinámet na záber.

Ponad hlavy tu turistom sem tam prejde kabínka lanovky s označením Telecabina a nápisom coca-cola. Takže ak nemáte k dispozícii vlastný dopravný prostriedok, tak zvezenie v kabínke môže byť ten správny spôsob vychutnania si pohľadu na pohorie. Na vrchole sa nachádza jazero Lacul Balea, ktoré leží v nadmorskej výške 2034 m n. m. a je ľadovcového pôvodu. Pri jazere sa nachádza horská chata s množstvom stánkov, kde je možné veľmi lacno nakúpiť. Lacul Balea je umiestnená medzi vrcholmi hôr, ktoré sa týčia až do výšky okolo 2500 m n. m. Ak sa nebojíte výšok, tak môžete využiť jednu z atrakcii a tou je spúšťanie sa z hory na lane.

V tomto bode potom cesta začína klesať. Prechádza dlhým neosvetleným tunelom, kde nie je vidno skoro nič. Opäť si môžete vychutnávať nádherné výhľady aj keď za najkrajší  je označovaný severný úsek cesty. Na tejto strane môžete obdivovať vodopády a voľne pasúce sa kone, ktoré mnohokrát blokujú cestu. Po ďalšom klesaní sa dostanete až k priehrade Vidraru.

Po jej priehradnom múre, ktorý je akoby vtesnaný medzi dva horské masívy vedie cesta. So svojím objemom 465 miliónov metrov kubických je jednou z najväčších priehrad v Európe a dokonca i vo svete. Jej rozmery sú naozaj monumentálne a v jej podzemí sa nachádza vodná elektráreň. Nad priehradou sa týči plechová socha Prométhea a pod ním je postavená veža, ku ktorej vedie zopár schodov a slúži ako vyhliadka. Zopár serpentín od priehrady možno z cesty vidieť už zmieňovaný pôvodný hrad Vlada narážača - Poenari.

 

Ako zaujímavosť možno uviesť, že sa táto cesta viac krát objavila v známej relácii Top Gear.

 

Horská cesta Transalpina

 

Cesta z označením 67C vedie paralelne s Transfagarasanskou magistrálou, no delí ich od seba približne sto kilometrov. Cesta z juhu začína pri Novaci a končí pred Sugag. Ešte pred pár rokmi to bola štrková cesta, ktorá bola približne 100 kilometrov dlhým offroadovým rajom ako pre motorkárov, tak aj pre terénne automobily. Dnes sa na väčšine cesty nachádza nový asfalt. Z južnej strany prechádza horským strediskom s viacerými hotelmi, od ktorého začína prudko stúpať. Séria vracajúcich zákrut vás vyvedie až na vrchol hory, kde po úpätí pokračujete zopár desiatok kilometrov. Ani tu vás výhľad nesklame.

Veľkú premennú tu však zohráva počasie, ktoré sa tu rýchlo mení. Je možné, že si vyberiete nevhodný čas a namiesto hôr uvidíte iba hmlu a pár metrov pred seba. Úsek na úpätí hory strieda dlhé klesanie radou ostrých zákrut pomedzi ihličnaté lesy. V údolí môžete obdivovať veľkú priehradu Lacul Oasa, pri ktorej sa nachádza zopár úsekov nedokončenej cesty. Ďalej pokračujete okolo rieky, kde sa síce asfalt nachádza ale je už pár rokov vo výstavbe. Pravidelne sa ňom nachádzajúce miesta s vyrezaným asfaltom, ktorý je naozaj len veľmi biedne zahádzaný štrkom.

 

Národný park Apuseni neďaleko Transylvánie

 

Predstavuje horskú oblasť neďaleko krajského mesta Cluj- Napoca s množstvom údolí, jaskýň, krasových oblastí, lesov a pasienkov. Je označovaný za raj jaskyniarov a nachádza sa tu najzaujímavejšia jaskynná fauna v krajine. Tento park si určite získa všetkých nadšencov pre geológiu. Ihličnatý porast vo vyšších polohách striedajú listnaté lesy v údoliach. Okrem nedotknutej prírody nájdete v tomto parku aj množstvo osád, v ktorých sa akoby zastavil čas. Miestny tu žijú pôvodným životom ako žili ich predkovia a venujú sa poväčšine paseniu dobytka.

 

Čo na záver o Rumunsku?

 

Rumunsko je rozlohou veľká krajina, ktorá skrýva nevídané prírodné bohatstvo. Nájdete tu nespočetné množstvo hradov, hôr, jazier, krásnych ciest, prírodných úkazov a kultúrnych pamiatok. Zo Slovenska je vzdialené len pár hodín jazdy. Vďaka pomerne nízkym cenám tu môžete stráviť krásnu a lacnú dovolenku. O bezpečnosti v tejto krajine chyrujú nepravdy ešte z čias minulých. Ľudia sú tu veľmi milí a priateľskí a často aj sami bez vyzvania pomôžu. Platíte tu ich menou leu, ktorú je najvýhodnejšie vymeniť si v jednej z miestnych bánk. Výbery z bankomatu odporúčame len v prípade, ak nemáte inú možnosť, pretože sú spoplatňované sumou približne 15 eur.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na motocykli Harley Davidson precestujte Európu a zarobte balík

Autor: Janka Janská

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Janka Janská

Hodnotenie článku:
4.5/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa