UNESCO pamiatky: Pobaltské štáty prekvapia svojou bohatou históriou a krásnou prírodou

2015-06-01 12:00:00 |   |    | 

Viete prečo sa oplatí vycestovať na sever Európy? Nájdete tu krásnu prírodu, ktorú možno objaviť len v tejto časti sveta, ale aj mimoriadne kultúrne a prírodné pamiatky zaradené do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.



 

Perly severu

 

Pri našom putovaní navštívime ako prvý najsevernejší štát z pobaltských republík, Estónsko. Na mape Európy by ste ho našli v tesnej blízkosti Fínska, s ktorým má zároveň prepojenú históriu, ale i zvyky a tradície. Dedičstvo predkov je zakomponované do kultúrnohistorických pamiatok nachádzajúcich sa na viacerých miestach Estónska. Medzi tie najkrajšie patrí historické centrum hlavného mesta. Tallinn je ojedinele zachované a kompletné stredoveké mesto severnej Európy preslávené obchodovaním na pobreží Baltského mora. Čulý obchodný ruch tu prekvital od 13. do 16. Storočia a práve z tohto obdobia sa tu nachádza množstvo pamiatok. Tými najkrajšími sú Horné mesto (Toompea) spolu s hradom a katedrálou. Pri pohľade z širšieho okolia sa hrdo vypínajú na vápencovom vrchu a dotvárajú nádhernú panorámu mesta. Vidieť ich môžete už z veľkej diaľky napríklad aj z mora. Horné mesto lemuje veľké množstvo úzkych kľukatých uličiek. Tie na návštevníka nepôsobia ako bludisko, ale ako historické cesty plné prastarých stredovekých zákutí, verejných a meštianskych domov. Nájdete tu i mestské múry, radnicu, lekáreň, mnohé kostoly, kláštory, obchodnícke a remeselnícke domy zachované do dnešných čias.

Ďalšou nemenej zaujímavou pamiatkou UNESCO v Estónsku je Struveho geodetický oblúk. Zaujímavý je najmä pre návštevníkov ktorí sa radi fotia pri zemepisných medzníkoch ako je napríklad nultý poludník prechádzajúci cez anglický Greenwich. Táto pamiatka však plní trocha inú funkciu, konkrétne označuje tzv. triangulačné (trojuholníkové) body, tiahnuce sa od nórskeho Hammerfestu až po Čierne more. Na podnet ruského vedca Friedricha Struveho (po ktorom sa volá) boli na tomto území rozmiestnené triangulačné body. Ich úlohou bolo presne určiť rozmery Zeme pomocou poludníka (70 stupňov v. z. d.), ten prechádza cez desať európskych krajín (Nórsko, Švédsko, Fínsko, Rusko, Estónsko, Lotyšsko, Litvu, Bielorusko, Moldavsko a Ukrajinu), a tak prináleží viacerým štátom. Jednotlivé body sú veľmi zaujímavo označené, v niektorých krajinách ich nájdete ako vyvŕtané diery v skale, inde zasa ako železné kríže či postavené obelisky. Okrem geografickej má i neoceniteľnú historickú hodnotu a práve preto bol zaradený do Svetového zoznamu kultúrnych pamiatok UNESCO.

Ako sme si povedali Struveho geodetický oblúk prechádza aj ďalšou z pobaltských krajín, Lotyšsko. Aj táto krajina má za sebou bohatú históriu vplývajúcu na architektúru nielen hlavného mesta. V ňom nájdete neopakovateľnú mestskú zástavbu, ktorá vám priam učaruje. Napriek nepriaznivým historickým udalostiam (požiar, vojna) sa tu zachovalo množstvo krásnych pamiatok. Na predmestí Rigy nájdete neopakovateľné neoklasicistické drevostavby, budovy podobného rázu by ste len veľmi ťažko hľadali niekde inde na svete. Práve toto mesto je známe najlepšie zachovanou zbierkou secesných stavieb v Európe. Malebnosť tohto mesta umocňuje jeho poloha, nachádza sa na pravom brehu rieky Daugava a podobne ako v Talline i tu je vidieť množstvo vypínajúcich sa kostolných veží. Ak patríte medzi umelecky založených návštevníkov, príjemnú atmosféru tohto miesta pre vás dotvoria pouliční hudobníci, a to najmä pri západe slnka.

Asi najkrajší západ slnka môžete zažiť na prekrásnom polostrove Kurská kosa. Územie je jedinečné nielen svojim názvom, ale aj prírodnými podmienkami, vďaka čomu sa dostalo do Zoznamu prírodného dedičstva. Dedinka Spit postavená pri mori si zachovala svoj tradičný sociálny i kultúrny charakter, preto obyvatelia dodnes žijú v prirodzenom spojení s prírodou. Ich domovy sú obklopené piesočnými dunami dlhými 98 km a širokými 0,4 až 4 km.

Ak ste sa rozhodli stráviť tohtoročnú dovolenku inak, pobaltské štáty sú pre vás vhodnou destináciou. Prírodná krása Kurskej kosy v spojení s historicky okorenenými pamiatkami Tallinnu a Rigy môžu byť tými pravými ingredienciami pre tohtoročnú dovolenku.

 

Zdroje/autor: unesco.org, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa