Nasledujte Sagana a vydajte sa za vašim snom. Spoznajte Európu priamo z bicykla

2015-09-29 12:00:49 |   |    | 

Úspechy Petra Sagana a príjemné počasie cyklistike prajú. Na dve kolesá sa vydáva stále viac ľudí a tento spôsob prepravy už mnohí nepožívajú len počas voľných chvíľ, ale aj na dochádzanie do práce. Je to rýchle, zdravé a človek si prevetrá hlavu. Vyberte sa preto aj vy na výlet na bicykloch. Poslúžia vám k tomu napríklad aj cesty EuroVelo. Nebudete do žiadne Tour de France a zvládnete ich pokojne aj vy.



 

Mriežka naprieč Európou

 

Aké sú vaše detské sny? Čo ste vždy chceli spraviť? Istotne mnohí z nás zatúžili spoznávať svet a vidieť toho čo najviac. Keď vyrastieme, zistíme, že svet je oveľa väčší a vtedy príde vhod nový sen. Čo tak spoznať Európu. Ale naozaj celú. Tak práve na toto slúži EuroVelo. Európsky projekt spájajúci cyklotrasy naprieč celou Európou. Od posledného nórskeho fjordu až po vlny Egejského mora. Od ukrajinských hraníc až po írsku zeleň. Na týchto trasách je všetko možné.

Trochu zasnený opis však rozhodne zodpovedá tomu, čo sieť EuroVelo poskytuje. Ide o 14 diaľkový trás, teda trás na naozaj dlhé vzdialenosti, ktoré pretínajú Európu takmer z každej strany. Prechádzajú miestami plnými atrakcií a pamiatok, ale aj nedotknutou prírodou, kde budete mať príležitosť si oddýchnuť od akéhokoľvek ruchu.

Len vy, cesta, bicykel a tisícky kilometrov pred vami. Samozrejme, že ich nemusíte prejsť celé. Vždy sa dá vybrať určitý úsek, kde nájdete to po čom pri cyklodovolenke túžite. Lesy, pláže, hory, polia.

 

Na cestách EuroVelo

 

Ako sme už spomenuli, týchto trás je v celej Európe spolu 14. Pretínajú sa a spájajú všetky kúty. Spoznáte ich vďaka značke s názvom EuroVelo plus číslom, ktoré predstavuje konkrétnu trasu. Pri cestovaní treba byť pozorný, keďže si každá krajina značku trochu prispôsobila. Takto môžete nájsť zelené značky so žltým rámčekom a číslom, alebo modré značky s číslom, ktoré je v krúžku z hviezdičiek (ako EÚ), niekde je to len spomínaný krúžok s hviezdičkami a číslo a inde zase niečo úplne iné. To ale neznamená, že sa na cestách stratíte. Z vlastnej skúsenosti vieme, že trasy sú dobre značené, a ako nasadnete na bicykel už sa zorientujete.

Hoci sa jedná o nadnárodný projekt EÚ, zastrešuje ho Európska cyklistická federácia, trasy si buduje každý štát sám. Zvyčajne sa už jedná o cesty, ktoré boli dávanejšie vybudované a len napojené na spoločnú trasu. Preto v nich badať rozdiely. Vo všeobecnosti by malo ísť o cyklocesty s asfaltom alebo spevneným povrchom, ale naraziť môžete aj na štrkové alebo prašné cesty. Tie nie sú ideálne, ale dajú sa zvládnuť.

Ďalšou nevýhodou je to, že aj napriek veľkým plánom, veľa ciest ešte nie je dokončených. Zatiaľ si svoje „povinnosti“ splnili Nemecko, Rakúsko, Švédsko, Francúzsko, Maďarsko, Srbsko, Švajčiarsko, Spojené kráľovstvo a Slovensko. V týchto štátoch nájdete trasy dobre označené. V ostatných sú v rôznych fázach príprav, no i tak by mali byť zjazdné.

 

Na Slovensku

 

Aj Slovensko sa pripojilo k tomuto zaujímavému projektu a už vyznačilo časť ciest. Naším územím prechádzajú 3 trasy, dve západným územím a jedna východným. Treba ale dodať, že infraštruktúra, ktorá sa tu nachádza, teda ubytovanie, stravovanie a podobne, ešte nie sú rozvinuté na takej úrovni, ako napríklad v Rakúsku.

 

Trasa číslo 6 – Atlantik - Čierne more

Obľúbená trasa začína vo Francúzsku v meste Nantes a pokračuje celou Európou na východ. Prechádza Rakúskom, kde tvorí známy úsek popri Dunaji – Dunajskú cyklocestu, pokračuje cez naše územie po prúde rieky až do Štúrova, kde sa stáča do Maďarska a končí v Constante v Bulharsku. Cykloturisti si ju zamilovali pre množstvo krásnych pamiatok (hrady, zámky, mestečká), prírodné krásy (Dunajské luhy, národné parky) a tie pomerne rovný terén.

 

Trasa číslo 11 – Východoeurópska cesta

 

Táto trasa spája dve opačné póly Európy. Prechádza zo studeného nórskeho severu (Nordkapp alebo Severný mys) až na juh do slnečných Atén. I táto trasa v sebe ukrýva kultúrne bohaté oblasti a ukáže vám, aká mnohotvárna je Európa. Cestou prechádza cez Fínsko, pobaltské štáty, Poľsko, Maďarsko, Srbsko, Macedónsko až do Grécka. U nás je trasa zatiaľ naplánovaná a prechádza PrešovomKošicami.

 

Trasa číslo 13 – Trasa Železnej opony

 

Jedna z najobľúbenejších trás sa opiera o históriu. Kedysi Európu rozdeľovala a dnes ju spája. Trasa Železnej opony kopíruje múr, ktorý po dlhé roky hyzdil tvár aj našej krajiny. Nachádza sa tu najviac pamiatok (až 14 UNESCOm chránených oblastí), je najdlhšia (10 400 km), prechádza 20 krajinami a keď ju náhodou celú prejdete, uvidíte hneď tri moria – Barentsovo, Baltické a Čierne. U nás meria 90 km, zväčša je asfaltová a značená červenou značkou. Uvidíte na nej krásu okolia Moravy a Dunaja, ale aj pamiatky ako hrad Devín, pamätníky Železnej opony, bunkre, Sandberg a iné. Pokojne si môžete prejsť len slovenský úsek a domov sa vrátiť po iných cyklistrických tratiach popri Dunaji alebo na Záhorí. Táto trasa má navyše aj dobrú infraštruktúru, takže tu nájdete hotely, informačné centrá, opravovne a aj bary a reštaurácie.

 

Ďalšie trasy

 

Aj naša okolie v sebe ukrýva rôzne cesty, ktoré patria pod túto sieť. V Rakúsku si môžeme vyskúšať trasy 9,13, 6 a 7, v Maďarsku 6, 11 a 13, v Poľsku 2, 4, 9, 10, 11 a13, v Českej republike 4, 7, 9 a 13. Každá krajina má koordinačné centrum a potom viacero partnerom, ktorí spolupracujú na tom, aby sa projekt EuroVelo posúval ďalej. Celková dĺžka trás po dokončení, ktoré je naplánované na rok 2020, by mala presahovať 70 tisíc kilometrov, takže budeme môcť spoznať Európu naozaj dôsledne. A to len pomocou našich síl.

 

Nebojte sa naplánovať si vlastný výlet a vydať sa na cesty. Správna výbava a aj vy si prinesiete skvelé zážitky. Viacej informácií o EuroVelo nájdete na stránkach eurovelo.org, eurovelo.com a eurovelo.sk.

 

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa