Zelená krajina s divokou prírodou: Nespútané Faerské ostrovy sú ideálne pre dobrodruhov

2015-10-13 08:00:00 |   |    | 

Pokiaľ máte radi Island a jeho divokú prírodu, nemali by ste si nechať ujsť ani ďalší skvost, ktorým sú Faerské ostrovy. V dobrom slova zmysle, ako keby sa tam zastavil čas. Život tam je pokojnejší, ľudia neriešia nepodstatné starosti a vnímajú krásu každého dňa. Ak sa túžite zastaviť a zažiť takýto pokoj na vlastnej koži, istotne sa nabudúce vyberte na dovolenku do tejto lokality. Na Faerských ostrovoch nájdete dokonca i také miesta, kde nebýva viac ako 20 obyvateľov. Ak si chcete vychutnať pokojné dni, práve toto bude pre vás najlepšou príležitosťou.



 

Loďou alebo lietadlom?

 

Zo Slovenska sa priamo na Faerské ostrovy nedostanete. Najideálnejšia cesta tam vedie cez severské krajiny. Na výber budete mať z dvoch možností. V prvom rade sa musíte dostať do Kodane, odkiaľ môžete ísť kratšou cestou pomocou lietadla. Let v tom prípade trvá dve hodiny. Alebo si vyberiete dobrodružnejšiu plavbu loďou. Faerské ostrovy boli dlho neobývaným územím „nikoho“. Až v 7. storočí si ich ako svoj dočasný domov vybrali írski mnísi, ktorí tam chodili meditovať a zblížiť sa s Bohom. Neskôr sa tam presunula istá časť obyvateľov Dánska, ktorí stále tvoria najpočetnejšiu skupinu populácie. Na ostrovoch sa hovorí faerským jazykom a anglicky. Takže s dorozumievaním sa nebudete mať až také problémy. Ostrovy sa nachádzajú v trojuholníku medzi Dánskom, Škótskom a Islandom. Politicky patria pod správu prvého z týchto štátov. Toto územie pozostáva z viacerých menších ostrovov, niektoré z nich sú len veľmi riedko obývané. Kriminalita je tam na veľmi nízkej, takmer nulovej úrovni. Jedným z hlavných spôsobov obživy je chov oviec, ktoré tam môžete vidieť na každom kroku.

 

Nespoľahlivé počasie

 

Pri návšteve Faerských ostrovoch musíte počítať s trošku premenlivým počasím. Je to porovnateľné s krajinami ako Anglicko, Írsko alebo Škótsko. Pre cestovateľov to však zväčša nebýva problém. Stačí si len vziať dobré nepremokavé oblečenie a počítať s tým, že vás nečakajú iba slnečné dni. Počítajte aj s tým, že mnohé oblasti sú odľahlé. Majte preto pri sebe dostatok potravín a peňazí, keby ste nemali rýchlo po ruke obchod alebo bankomat. Taktiež buďte pripravení na to, že spoje nie sú až tak husté. Niekedy je preto vhodnejšie prenajať si auto a presúvať sa medzi jednotlivými lokalitami sami. Takto si aspoň môžete vychutnať presne tie miesta, ktoré sa vám najviac zapáčia. Ceny niektorých potravín sú drahšie, pretože ich musia dovážať z okolitých štátov.

 

Vyhráva to príroda

 

Na ostrovoch nenájdete veľa historických stavieb. Prím v turizme hrá najmä príroda. Tá je na Faerských ostrovoch očarujúca. Nádherné pobrežia, vyššie kopcovité oblasti a taktiež jedinečné lokality s krásnymi pestrými lúkami. Drsná príroda, ktorá je pohladením pre vašu dušu. Nádherná je za každého počasia. Veľmi pekná je aj tunajšia architektúra. Farebné domčeky kontrastujú s okolitou prírodou a ponúkajú tak nádherné vyhliadky pre vaše oči. Veľmi pekné sú aj starobylé domčeky so silnými severskými vplyvmi, ktoré sú často obrastené trávou, čím lepšie zapadajú do okolia. Vo väčších mestách nájdete múzeá tunajších dejín a umenia. Pekne pôsobia aj staré kostolíky vytvorené z kameňa a dreva. Obľúbenou atrakciou sú pobrežné majáky. V niektorých lokalitách môžete pozorovať aj polárnu žiaru. Na Faerské ostrovy chodia často aj pozorovatelia vtákov, ktorí tam majú veľmi dobré podmienky pre svoje aktivity.

 

Odtlačok vikingskej kultúry

 

Dejiny týchto ostrovov silne poznačila aj vikingská kultúra. Tú značne vidieť aj v gastronómii, ktorá je veľmi blízka severským krajinám. Nájdete tam tradičné ťažšie pokrmy, dominujú najmä rôzne druhy rýb, ktoré radi pripravujú údením alebo na kyslo. Na tanieri sa veľmi často objavuje losos pripravený na niekoľko spôsobov. Veľmi obľúbené je aj jahňacie mäso. Ich dezerty sú ťažšie, smotanové, ale veľmi chutné. V reštauráciách dominuje tradičná domáca strava. V hlavnom meste nájdete aj nové trendové podniky. K tradičným suvenírom patria výrobky z tunajšej vlny.

 

Spojte to s cestou po severských krajinách

 

Kvôli doprave a zaujímavostiam na Faerských ostrovoch cestovatelia odporúčajú spojiť túto dovolenku hneď aj s cestou po okolitých krajinách. Najvýhodnejšie je objednať si plavbu, ktorá vás postupne prevedie od Škótska, cez Faerské ostrovy a Island až do Dánska. Tieto plavby je možné objednať si väčšinou cez zahraničné cestovné kancelárie. V našich ponukách sa objavujú len výnimočne. Výhodou týchto výletov je, že si takto môžete pozrieť to najlepšie zo všetkých krajín. Nájdete tak ideálne spojenie krásnej prírody, kultúry a histórie. V každej z týchto krajín pobudnete pár dní a potom sa môžete presunúť ďalej. Ak by vám nevyhovovala táto vopred predplatená cesta, môžete si pomocou lodí sami vyskladať vlastnú dovolenku. Z hlavných miest týchto štátov chodí pravidelná lodná doprava, ktorá vám ponúka dobré spojenie so všetkými týmito krajinami.

 

Zdroj/autor: faroeislands.com, travellerspoint.com, davidsbeenhere.com, theguardian.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa