Bledské jazero, ten najkrajší cestovateľskú kút Slovinska

2015-10-18 07:00:00 |   |    | 

I keď už skončilo leto a s ním i čas klasických dovoleniek, ešte nemusíte odložiť do skrine váš cestovateľský kufor. Práve počas jesene sa najlepšie spoznávajú tie lokality, ktoré sa nachádzajú v obklopení krásnej prírody a môžete si ich lepšie vychutnať práve vtedy, keď hrajú všetkými farbami tohto ročného obdobia. Tentoraz si to môžete namieriť napríklad do Slovinska a jednej z jeho najväčších pých, k Bledskému jazeru.



 

Turistika na rôzne spôsoby

 

Slovinsko nie je len tou krajinou, ktorú si tak často zamieňajú za Slovensko a cez ktorú sa dostávame do vytúženého Chorvátska. I tam nájdete mnoho krásnych lokalít, ktoré stoja za to, aby ste si tam naplánovali príjemnú jesennú dovolenku. Jednou z nich je aj Bledské jazero s krásnou prírodou v okolí. Vytvorené bolo ľadovcovým pôvodom, keď sa na tomto mieste postupne zachytila voda z okolitých končiarov. Napriek tomu má veľmi príjemnú teplotu. Môžu za to termálne pramene, ktorých je v okolí neúrekom. Domáci ho preto s radosťou využívajú ako miesto letnej dovolenky, takže si tam môžete pokojne ísť aj zaplávať. Ďalšou výhodou je, že Bledské jazero je priam stvorené na aktívnu dovolenku. V okolitých kopcoch sa totiž nachádza množstvo turistických trás s úžasnými výhľadmi. Ak by ste a necítili na ich zdolávanie, môžete sa vybrať postupne na prechádzku okolo neho. Pešo by ste ho mali prejsť vychádzkovým krokom do štyroch hodín. Taktiež sa odtiaľ vychádza na niekoľko cyklistických trás v okolí.

 

Prekvapenie v podobe kostolíka

 

Tým najväčším lákadlom je kostolík uprostred jazera. V minulosti tam žilo pár mníchov, ktorí chceli byť takto spoľahlivo izolovaní od svojho okolia. Postavený bol približne v 17. storočí, no vykopávky z danej lokality hovoria o jeho osídlení už dávno predtým. Podľa legendy nechala bývala pani z blízkeho hradu zaniesť na ostrov veľký zvon, ktorý mal pri každom použití pripomínať jej mŕtveho manžela. Počas prevozu však nastala silná búrka, člny narazili do seba a zvon padol do jazera. I keď ho následne vytiahli von, odvtedy pri každej búrke počuť z jazera jeho dunivý zvuk. Na ostrov sa môžete preplaviť buď pomocou organizovaných plavieb, no môžete si prenajať aj vlastný čln a presunúť sa tam týmto spôsobom.

 

Najlepší výhľad je na jazero

 

Už z diaľky na vás istotne zapôsobí aj tunajší hrad. Ten bol totiž vybudovaný na skale a v minulosti slúžil ako obranné sídlo. Prvá fáza výstavby začala ešte na začiatku 11. storočia a pre našich predkov teda predstavovala poriadnu skúšku ich trpezlivosti a šikovnosti. Z malej budovy sa postupne rozvinul veľký hradný komplex, ktorého súčasťou je aj kaplnka, ktorá je stále prístupná aj verejnosti. Pravidelne tam organizujú rôzne historické slávnosti, aby ľuďom i takýmto spôsobom priblížili dejiny tohto regiónu. Z hradu je navyše najkrajší výhľad na okolie. Najlepšie tam môžete vidieť celé jazero aj s kostolíkom a môžete si odtiaľ urobiť skvelé fotografie.

 

Ideálne aj pre rybárov

 

Región Bled však nie je ideálny iba pre aktívnych cestovateľov a športovcov. V jazere sa totiž veľmi dobre darí i rybám. Kvôli tomu sa stalo vyhľadávaným miestom pre ľudí obľubujúcich rybolov. Tí majú obyčajne vyhradené svoje časti tak, aby sa nemiešali s ostatnými dovolenkujúcimi a každý si doprial svoj priestor pre oddych. Vynikajúci je najmä na lovenie kaprov.

 

Kúpele ako bodka na záver

 

Ako sme spomínali, v tomto regióne sa nachádza aj niekoľko termálnych prameňov. Prirodzene tam vďaka tomu vzniklo viacero wellness hotelov, ktoré ponúkajú služby nielen pre svojich hostí. Keby ste si aj zohnali lacnejšie ubytovanie v súkromí, pokojne si môžete niektoré procedúry objednať aj v týchto zariadeniach. Ideálne tak môžete opäť skombinovať aktívnu dovolenku s kúskom oddychu. Pokiaľ by ste sa do Slovinska vybrali v lete, zaplávať si môžete aj v samotnom jazere.

 

Nezabudnite na tradičný zákusok

 

Takto vyprechádzaní, nasatí tunajšou prírodou a históriou a oddýchnutí v kúpeľoch sa potom ešte môžete vybrať na dobrú večeru. Tak ako má svoj tradičný recept Rakúsko, svoju cukrársku perlu ukrývajú aj Slovinci. V tomto prípade ide o krémový koláč veľmi podobný nášmu krémešu. Slovinský krémový koláč má však maslové cesto a na vrch sa nedáva čokoláda. Jeho autorom bol Ištvan Lukačevič a po prvýkrát ho upiekol práve v hoteli Park v Blede. Ak si teda chcete vychutnať tento dezert v originálnej podobe, istotne sa vyberte na občerstvenie práve tam.

 

Zdroj/autor: bled.si, slovinskem.cz, slovenia.info, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.9/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa