Hitlerove ubytovacie bunky a posledné pozostatky dávnych čias ukryté na čarovnom ostrove

2015-11-06 12:00:00 |   |    | 

Čo priláka turistov na nejaké miesto? Zvyčajne je to dobrá recenzia alebo niečo naozaj zaujímavé, čo sa dá vidieť len v danej oblasti. Tak sme sa dostali na nemeckú Rujanu, kde sme objavili skutočné poklady. Poďte sa s nami na ne pozrieť.



 

Dobývame Rügen

 

Tí z nás, ktorí ešte zažili časy spred revolúcie si možno spomínajú na názov Rujana. Dovolenkový ostrov, kam často mierili aj našinci, aby si oddýchli od ťažkého pracovného režimu. Veľa možností vtedy nebolo, tak aj Rujana, alebo po nemecky Rügen, dovolenkárom poslúžila, ale čo dnes keď môžeme ísť kamkoľvek sa nám zapáči? Prečo by sa človek vracal na bývalý socialistický raj?

Ostrov Rügen je dnes druhým najpopulárnejším nemeckým turistickým strediskom. Zbiehajú sa sem ľudia zo širokého okolia. Nemci až Bavorska, ale aj Švédi, Nóri a Švajčiari. Všetci si chcú užiť skvelú dovolenku na mieste, ktoré nezaváňa tradičnou dovolenkou pri Stredozemnom mori. Príroda je divokejšia, more chladnejšie a celkový zážitok akýsi intenzívnejší. Sever je jednoducho sever.

Ak sa sem vyberiete na dovolenku, rozhodne si zbaľte aj nejaké teplé oblečeniepršiplášť. K tomu ale pribaľte aj dobrú náladu a veľa energie, pretože ak chcete vidieť celý ostrov a vyskúšať všetky jeho atrakcie, budete musieť zabrať. Namiesto pasívneho ležania vás to bude ťahať vždy na inú zaujímavú pláž s jemným pieskom, pozrieť si budete chcieť čo najviac zálivov, lagún, lesov, vápencových útesov a podobne.

Ak by sme vám mali odporučiť niektoré z miest, vyberte sa do známeho Binzu, ktorý patrí k tým najstarším plážovým mestám na ostrove. Keď si už obzriete jeho zaujímavú architektúru a vyskúšate aj niektorú z kaviarní, zamierte aj do Putbusu, alebo k prístavnému mestu Sassnitz, kde budete mať príležitosť obzrieť si ponorku. Pre turistov môže byť zaujímavý aj Güren. Teraz si dáme rýchly test pre jazykovedcov. Čo vám toto slovo pripomína? Trochu sa s ním pohrajte. Pováľajte ho na jazyku a skúste čo by to mohlo byť? Čo vám to pripomína? Máme šťastie lebo máme slovanský jazyk a teda sa nám to podobá na naše slovo hora (Poliaci to majú ešte jednoduchšie). Ešte zaujímavejšie je, že obec naozaj leží na kopčeku. Zaveziete sa sem autobusom (dajú sa zohnať zľavové karty, ktoré ponúkajú aj dopravu) a najkrajší výhľad budete mať, ak sa vyberiete do najvyššej veže v miestnom hoteli. Smerom dolu potom nájdete mnoho obchodíkov, zmrzlinární a nakoniec aj veľmi peknú pláž plnú atrakcií (severná pláž). Nám sa však aj tak viac páčila tá z južnej strany, ktorá bola takmer prázdna.

 

Za slobodou na more

 

Pri preskúmavaní ostrova sa istotne vyberte aj na loď. To k Baltiku, alebo Východnému moru, ako ho domáci volajú, jednoducho patrí. Jachta, more a vy. Sloboda a odpútanie sa od bežných problémov. To vám povie každý kapitán. Našťastie na výlet na jachte nepotrebujete kapitánsky kurz. V niektorých marínach, ako v tej v Lauterlachu, za prenajatie malej plachetnice zaplatíte od 100 eur na deň. Kaucia vás síce vyjde na 600 eur, ale podľa majiteľov je takmer nemožné ich lode pretočiť, takže sa vám istotne podarí bezpečne vráti. Takto môže každý zažiť tú slobodu, ktorú my sami tak milujeme. Komu by sa nechcelo od lodí vzďaľovať, ten môže vyskúšať aj tunajšie ubytovanie v hausbótoch. Mimo sezóny sa ceny začínajú na 40 eurách pre dve osoby.

Ďalšie zo zaujímavých miest je ostrov Vilm. Nachádza sa na ňom totiž len výskumná stanica a prírodná rezervácia, ktorá má sprístupnenú len jednu časť. Okolie je chránené a plachetnice sa nesmú priblížiť. Dokonca na ostrov chodí len jedna loď a aj tá má obmedzený počet miest. Toľká ochrana má svoje opodstatnenie. Ostrov je totiž výnimočný z viacerých hľadísk. Je tu množstvo vtákov, rýb, ale hlavne sa tu nachádzajú prastaré stromy. Podľa dostupných údajov sa tu naposledy  rúbali stromy v roku 1527. Z tohto dôvodu sa tu zachovali výnimočné exempláre a aj les je iný. Hoci tu rastú stromy ako u nás, prevažne buky, všetko je len v rukách prírody. Pri sebe tu tak nájdete mladé vetvičky aj 500 ročné jedince, ktoré vyzerajú, že sa ešte len prebúdzajú do mladosti. Je to úžasné miesto plné pokoja, kde vás ruší len spev vtákov.

 

U Hitlera na návšteve

 

Aby sme vás len nenaťahovali s tým Hitlerom, konečne sa dostaneme k jednému zo skutočných unikátov ostrova. Pre svoju polohu a úžasnú prírodu ho totiž obdivovali celé generácie a nevyhla sa tomu ani generácia, v ktorej žili a pôsobili nacisti. Neslávna minulosť sa tu na ostrove prebúdza. Aj na samotnom Vilme sa nachádzajú staré chatky, ktoré obľubovali ako dovolenkové domčeky mocnári danej doby. Schádzali sa tu a užívali si súkromie.

Ale to čo dopriali sebe na tomto maličkom ostrove nebolo pre všetkých. Pre bežných vojakov mali iné plány. No o nič menej veľkolepé. Ak sa totiž prechádzate po pobreží popri Prore, spozorujete niečo čo váš dovolenkový a oddychový rytmus úplne naruší. Za piesočnou dunou sa totiž tiahne 4,5 km dlhý komplex dnes už polorozpadnutých budov. Hitlerov sen. Turistický rezort pre 20 tisíc nacistov. To sa rovná 10 tisíc izbám s prekrásnym výhľadom na Baltické more. Ohavnosť, ktorá nebola nikdy dokončená dnes čaká na to, čo sa s ňou stane. Niektorí sa zastávajú názoru, že ide o historickú pamiatku, ktorá by sa mala zachovať a iní sú za jej kompletné zbúranie. Veď predsa 4,5 km je už pomerne dosť. Našťastie sa postupne tieto ubytovne menia na rôzne apartmánové domy, hotely, hostely a podobne. Ešte veľa času však potrvá, kým všetky úseky dostanú svoju novú, prívetivejšiu tvár. No i tak im Hitlerova značka už zostane.

Dostanete sa sem napríklad aj na elektro Trabantoch, ktoré turistom pripomínajú dávnu minulosť. Stačí si ich prenajať a vydať sa za spoznávaním ostrova. Šoférovanie je vďaka elektromotoru viac ako jednoduché, takže vás nečakajú žiadne nám dobre známe starosti so starým motorom.

 

Orlie hniezdo

 

Ak chcete Proru vidieť z iného uhľu pohľadu, vyberte sa do Naturerbe Zentrum Rügen. Na tejto výnimočnej prechádzkekorunách stromov sa dozviete veľa informácií o okolitých lesoch a prírode a na záver vás bude čakať vyhliadková veža. Tú ale najprv budete musieť zdolať, pretože meria 40 metrov a hore vedie len jedna cestička. Nie je však náročná a zvládnuť sa dá s detským kočíkom, ale aj na vozíčku. Keď sa dostanete na samý vrch Orlieho hniezda (spoločnosť všetky svoje veže pomenúva inak a dokonca postavila aj tú v Českej republike na priehrade Lipno),budete mať krásny výhľad na celý ostrov. Na jednej strane pláže a more, potom lesy, polia, mokrade, lagúny... A  samozrejme aj tá Prora. Nič sa nedá robiť, jednoducho si už vtedy vybrali jedno z najkrajších miest.

 

Pirátska história

 

Keďže sme boli pri mori, bolo hneď jasné, že sa nevyhneme pirátom. Našťastie nás na plachetnici nik neprepadol a pirátov sme si užili až večer v open air divadle. Na brehu jednej lagúny totiž leží obrovské divadlo, do ktorého sa zmestí až 8000 návštevníkov. Počas leta tu potom každý večer hrajú veľkolepé predstavenie s vybuchujúcimi loďami, ohňostrojom, pyrotechnikou a samozrejme skvelými hereckými výkonmi – Störtebeker Festspiele.

Prečo sme začali s pirátmi? No lebo práve z Rügenu pochádza jeden zo slávnych baltických pirátov Klaus Störtebeker. Spravodlivý a dobrý pirát, ktorý chránil svoje územie a pomáhal, kde sa dalo. Aspoň takto sa zachovala legenda o ňom. Jeho príbehy každoročne stvárňujú herci práve v tomto divadle a vždy je to skvelá šou. Našťastie sa lístky dajú vždy zohnať, takže istotne jedno z predstavení stihnete aj vy, ak sa na ostrov vydáte. Istotne neoľutujete, tak ako sme ani my neoľutovali.

 

Ak hľadáte viac inšpirácií na cestovanie po Nemecku, pozrite si stránku germany.travel, ktorá je plná zaujímavých tipov.

 

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa