Na jeseň si oddýchnite v kúpeľoch. Medzi tie najlepšie isto patria aj tie naše

2015-11-12 07:00:00 |   |    | 

Na jeseň a počas zimy prichádza to ideálne obdobie, keď môžeme aj v našich cestovateľských aktivitách trošku poľaviť a namiesto toho si užiť pokojnejší víkend niekde v kúpeľoch. Hlavným bodom programu bude pochopiteľne relax a keď sa budete nachádzať v nejakej krásnej lokalite, môžete si k tomu naplánovať ešte aj malé návštevy zaujímavostí v okolí. Ak neviete, kde by ste si takýto výlet naplánovali, poradíme vám teraz tie najlepšie kúpeľné mestá a lokality v Európe.



 

Maďarsko

 

Naši južní susedia sú doslova rajom pre milovníkov kúpeľov. I preto je ťažké vyberať len jednu lokalitu, a preto vám odporučíme rovno celú krajinu. Začať môžete v ich hlavnom meste. Nachádza sa tam niekoľko kúpeľov a viaceré z nich majú historický ráz. Keď si chcete dopriať originálny zážitok, choďte tam práve v čase zimy, keď sa môžete kúpať vo vonkajších termálnych bazénoch i vtedy, keď bude okolo vás sneh. Veľmi obľúbenou časťou je aj Hévíz, ktoré sa nachádzajú v blízkosti Balatonu. Taktiež je tam mnoho historických pamiatok, pekná promenáda a príjemné farmárske trhy. Rovnaké výhody ponúka aj mestečko Sárvár, v ktorom sa nachádza hrad, kde žila naša Bátoryčka a vy si môžete vybrať medzi luxusnejšími 5 hviezdičkovými kúpeľami, ale aj cenovo prijateľnejšími hotelmi.

 

Ischia, Taliansko

 

Aj keď sa na Taliansko väčšinou nepozeráme ako na kúpeľnú destináciu, i v tomto prípade tam nájdete niekoľko zaujímavých kúpeľných lokalít. Rímske kúpele majú predsa hlbokú tradíciu a tú si musíte vychutnať priamo v ich domovine. Jednou z najzaujímavejších oblastí je v tomto prípade Ischia. Tunajšie kúpele sa špecializujú na liečenie viacerých ochorení. Za tieto unikátne vlastnosti sa môžu poďakovať termálnym a parným kúpeľom, ktoré sa tam vyskytujú vďaka vulkanickej činnosti. Kúpele sa odporúčajú najmä pri liečbe kožných problémov, kde dosahujú lekári excelentné výsledky. Rovnako sú výborné pri komplikáciách s dýchacími cestami, ale aj pri gynekologických problémoch. Navyše Ischia je nádhernou cestovateľskou lokalitou, ktorá si vás veľmi ľahko získa.

 

Piešťany

 

Slovensko je z hľadiska kúpeľnej turistiky istotne jedným z najdôležitejších miest. To len my sme si na tieto služby natoľko zvykli, že ich nedokážeme až tak oceniť. Právoplatne preto musí mať v tomto výbere jedného zástupcu. Tatry majú nádhernú prírodu, no Piešťany majú veľkú tradíciu a prestíž i za našimi hranicami. Ak máte problémy s pohybovým ústrojenstvom, tieto kúpele budú pre vás ako stvorené. No keď si chcete len oddýchnuť v tejto krásnej lokalite, taktiež sú Piešťany pre vás tou najlepšou voľbou. Príjemné promenády a blízke atrakcie a pamiatky sú ďalším z lákadiel, ktoré už presvedčili mnoho bohatých cudzincov.

 

Bordeaux, Francúzsko

 

Tieto kúpele sú trošku iné, na aké sme zvyknutí. No keď hľadáte niečo originálne, istotne vás chytia za srdce. Táto oblasť Francúzska je známa vinárstvom. A práve na to sa sústreďujú aj čo sa týka kúpeľov. Viaceré hotely ponúkajú špeciálne vínne kúry, ktorými sa zbavíte viacerých problémov. Sú výborné pri kožných chorobách, svalových bolestiach, na regeneráciu pokožky, proti celulitíde, na chudnutie a detox organizmu. Na toto všetko sa používajú buď bobuľky hrozna, alebo už samotné víno. Dopriať si môžete aj luxusný kúpeľ z tohto nápoja. Tešiť sa môžete navyše aj na výborné gurmánske zážitky a skvelé ochutnávky charakteristického nápoja.

 

Turecko

 

I v prípade tejto krajiny platí rovnaké pravidlo ako s Maďarskom. Turecko je známe svojimi kúpeľami, tzv. hammamom, ktoré sa nachádzajú  vo viacerých lokalitách. Ide o spojenie očisty, parnej sauny a masáže. Priamo v Istanbule nájdete niekoľko podobných relaxačných zariadení. Veľmi obľúbené sú aj v turisticky vyťažených destináciách. Vždy sú situované do historických budov, ktoré dodávajú zážitku osobitý ráz.

 

Costa Blanca, Španielsko

 

Špeciálna mikroklíma je vynikajúca pri liečení astmy, častých prechladnutí, ale aj kožných problémov. V tejto oblasti Španielska objavíte nádherné ružové jazerá a zátoku, ktoré vznikli vďaka vysokému výskytu soli. Práve tie môžete využívať ako prírodné kúpele. Soľ veľmi dobre pôsobí na pleť a taktiež sa používajú výrobky z tunajšieho bahna. V okolí sa nachádza viacero hotelov s kvalitnými službami, ktoré potom ponúkajú doplnkové služby a procedúry k tejto prírodnej pomôcke.

 

Anglicko

 

Opäť nejde o typickú kúpeľnú lokalitu. Túto tradíciu do krajiny priniesli Rimania, ktorí si tam v minulosti otvorili viacero rímskych kúpeľov. Pozostatky z nich môžete nájsť trebárs v mestečku Bath. V modernej dobe sa snažili nadviazať na tieto služby a postupne priniesli viacero špecializovaných hotelov a salónov, ktoré ponúkajú aj denné alternatívy kúpeľov, ktoré môžete využiť pri náročnom časovom programe. Tie sú často tematicky orientované a prinášajú tak vždy iný a originálny zážitok.

 

Zdroj/autor: telegraph.co.uk, stylist.co.uk, europeanspamagazine.com, David

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa