Šokujúce aj tradičné chute Španielska: Na ktoré špeciality by ste mali odvahu?

2015-11-28 07:00:00 |   |    | 

Aká je chuť Španielska? Svieža, lákavá, nezabudnuteľná, lahodná, šteklivá, prijemne sladká a originálna. Cestovať do Španielska a nespoznať aj jeho pestrú gastronomickú stránku by bolo cestovateľským hriechom. Každý región prináša niečo zaujímavé, no gro jedál je všade rovnaké. Prinášame vám teda zoznam toho, čo by ste si v tejto krajine nemali nechať ujsť.



 

Paella

 

Asi najcharakteristickejším pokrmom pre Španielov je paella. Jej príprava a zloženie sa vždy líši podľa rôznych regiónov, no podstata je rovnaká. Ide o jedlo z jedného hrnca, keď k ryži a mäsu postupne pridáte rôzne koreniny a zeleninu. Väčšinou sa robí z viacerých druhov mäsa, no existuje aj vegetariánska. Vždy sa podáva v špeciálnych panviciach, v ktorých sa aj varila a najlepšie chutí, ak vám ryžu pri príprave mierne opečú. Zaujímavou alternatívou je paella z čiernej ryže, ktorá je zároveň aj vizuálne zaujímavým zážitkom. Keď sa vyberiete na dovolenku do väčšieho mesta, ľahko pochopíte, že všetky podniky majú zavesenú pred vchodom rovnakú fotoreklamu. No nedajte sa tým oklamať, paella chutí všade inak a všetko závisí od zvyklostí daného kuchára.

 

Tapas

 

Pokiaľ neprídete na chuť paelle, tapas vás istotne dostane. Ide o malé chuťovky, ktoré môžu byť zo studenej alebo teplej kuchyne. Tie zo studenej sa podávajú väčšinou na malých bagetkách a na nich sú poukladané rôzne marinády, rôzne spracované ryby, olivy, morské plody, syry, údené mäso alebo zelenina. Teplé jedlá sú v maličkých porciách a podstata všetkého je, aby ste si vychutnali rôzne chute a mohli vyskúšať čo najviac jedál. V každom meste nájdete niekoľko tapas barov. Buď vám ponúknu priamo menu, kde za dohodnutú cenu dostanete presný zoznam vopred určených chuťoviek alebo v tej tradičnejšej verzii sa dostanete k bufetovému stolu, kde si vyberiete toľko chuťoviek, na koľko máte chuť a podľa toho vám určia i konečnú cenu.

 

Sangria

 

Španielsko však nie je známe len svojim jedlom, ale aj nápojmi. A keď budete sedieť v príjemný podvečer na pláži, tak si istotne dajte aj pohár sangrie. Ide o nápoj, ktorý je vyrobený z pomarančovej šťavy a červeného vína, do ktorého je naložené rôzne ovocie dodávajúce typickú chuť. Podáva sa s ľadom a plátkami pomarančov. Výborne chutí aj ku tapas.

 

Churros

 

O typický domáci dezert sa domáci delia s Mexičanmi. Ide o churros podávané s teplou varenou čokoládou. Churros je pripravované z odpaľovaného cesta, ktoré sa potom vypraží v oleji ako naše šišky. Majú podlhovastý tvar a ešte teplé sa obalia v cukre a niečom aromatickom ako napríklad v škorici. Na uliciach však môžete kúpiť aj praktickejšie alternatívy, keď je churros naplnené hustou krémovou čokoládou.

 

Čokoláda

 

Táto lahôdka sa dostala do Európy práve cez Španielsko. Bola obľúbeným nápojom kráľovského dvora, ktorý ho v začiatkoch preferoval najmä kvôli vlastnej prestíži. Jej chuť nebola ešte natoľko vyrovnaná a tak ju mnoho bežných ľudí odmietalo. Už vtedy sa podávala formou horúceho nápoja. Takže keď budete v Španielsku, istotne si vychutnajte šálku tohto lahodného nápoja.

 

Tortilla

 

Nečakajte nič, na čo ste zvyknutí z našich končín. Naše tortilly sa ponášajú na tie mexické a sú plnené rôznymi prísadami. Španielska tortilla je však úplne iná. Robí sa z vajíčok a varených zemiakov. My by sme ju označili ako našu sedliacku omeletu. Je vyššia a podáva sa s čerstvou zeleninou. V závislosti od rôznych regiónov sa do jej prípravy môžu pridať olivy alebo čerstvé bylinky.

 

Jamon

 

Toto sušené mäso je veľmi podobné talianskemu prosicuttu. Robí sa z bravčového stehna, ktoré sa najprv naloží do soli, tam sa nechá niekoľko dní postáť a potom sa počas dvoch až štyroch rokov necháva sušiť na čerstvom vzduchu. Keď je sušená šunka hotová, podáva sa nakrájaná na tenučké takmer priesvitné plátky. Je veľmi obľúbenou súčasťou tapas.

 

Plnené olivy

 

Olivy v jednej zo svojich domovských krajín chutia podstatne lepšie ako to, čo sa dostane na stoly u nás. Sú šťavnatejšie a majú jemnejšiu a vyrovnanú chuť. Na trhoch nájdete obrovský výber od čiernych, cez ružové, s kôstkami, bez kôstok, obrie, mini odrody, ale aj sušené. To, čo by ste si však nemali nechať ujsť, sú veľké zelené olivy, ktoré plnia rôznymi lahôdkami ako napríklad syrmi, nakladanou zeleninou alebo spracovanými morskými potvorkami. Pre milovníkov tejto malej krásky je to jedna z najlepších lahôdok.

 

Morské plody

 

Prímorská krajina vyniká aj v príprave rôznych morských potvoriek a rýb. Vynikajúce sú najmä v kombinácii s cestovinami, skvele vynikajú na pizze, no najlepšie sú istotne v paelle, keď si ich vychutnáte v tej originálnej tunajšej podobe.

 

Trhy ako zážitok

 

Fantastický zážitkom sú aj trhy, ktoré nájdete v každom meste. Skvelé ovocie, ktoré má v krajine svojho pôvodu úplne inú chuť, vynikajúce miešané šťavy z nich, pestrá zelenina, čerstvé morské plody a ryby, cukrovinky, koreniny, ale aj výborné pečivo. Úžasná zmes chutí a vôní, až človek nevie, čo si má v tom gastronomickom nebi vybrať.

 

Špecialita, na ktorú asi nenájdete odvahu

 

A na záver jedna „chuťovka“, na ktorú nájde odvahu len málo ľudí. Španielskou špecialitou sú aj jedla z baranej alebo jahňacej hlavy, ktorá je stiahnutá z kože a má ešte oči. Pripravuje sa dusením, pečením alebo grilovaním. Ak dostanete od domácich takýto pokrm, má to byť pre vás tá najväčšia pocta. Mnoho našincov, by však istotne malo problém túto poklonu oceniť.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.1/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa