Grónsko – Zelená krajina zajatá v ľade

2016-01-23 07:00:00 |   |    | 

Určite si pamätáte informáciu zo školských lavíc, že Grónsko je najväčší ostrov na svete. Vedeli ste však, že v preklade jeho názov znamená „zelená krajina?“ Názov vznikol pravdepodobne preto, lebo ostrov bol objavený počas obdobia, kedy sa krásne zelenal.



 

Zem Vikingov

 

Grónsko sa nachádza medzi Severnou Amerikou a Európou (severovýchodne od Kanady). Logicky by sme ho priradili k Amerike, je to však územie patriace Dánskemu kráľovstvu. Pri jeho návšteve by ste mohli vidieť množstvo ľadu (pevninský ľadovec tu má miestami hrúbku až 3000 metrov), iba 15% celej plochy je trvale bez tejto studenej pokrývky. A neobjavil ho nikto iný ako vikingský moreplavec Gunnbjorn. Podrobnejší prieskum urobil už viac známy Erik Červený.


Prečítajte si aj:


 

Okrem slávnych objaviteľov je Grónsko známe aj svojou tradičnou kultúrou. Každoročne lákajú tisícky turistov preteky psích záprahov. Populárni sú aj Inuiti, ktorý dodnes žijú pôvodným spôsobom života. Lovia ryby a chovajú soby, tie slúžia ako spoľahlivý dopravný prostriedok a tiež súťažia v záprahu podobne ako snežné psy. Keďže športové zápolenie je tu v obľube, miestni obyvatelia sa radi pretekajú v pešej turistike či v cezpoľnom behu. Dobrodruhmi sú často navštevované mestá ako Aasiaat, Ilulissat, Qeqertarsuaq, Upernavik či Nuuk. Všetky ležia v západnej časti územia, v severovýchodnej časti sa totiž nachádza Národný Park Severovýchodné Grónsko, a tak tu nenájdete žiadne mesto. Panuje tu len nerušený pokoj a „hudba“ prírody.

 

Presným opakom severovýchodnej časti ostrova sú mestá ako napríklad Aasiaat. To žije čulým a pulzujúcim životom. Typickou črtou sú pestrofarebné domy pomaľované snáď každou farbou aká vám napadne. Dostať sa sem môžete lietadlom, ale i loďou. Na nej môžete zažiť množstvo dobrodružstiev ako napríklad pohľad na obrovskú veľrybu. „Severoostrovania“ sú v úzkom vzťahu s prírodou a s morom. Práve preto ponúkajú návštevníkom možnosť zaplávať si veľrybami na kajakoch. Scenériu neopakovateľného zážitku dopĺňa príroda. Plaviť sa budete popri obrovských ľadovcoch vyzerajúcich ako mohutné stavby z ľadu a snehu. Tieto dva prírodné elementy preslávili i ďalšie mestečko Ilulissat. Miestny ľadovec prekoná všetky vaše predstavy a očakávania o „ľadovcovej krajine“. O výnimočnosti tohto ľadového kráľovstva, svedčí aj tá skutočnosť, že je zapísané v Zozname svetového prírodného dedičstva. Aj tu si môžete vychutnať neopakovateľné psie záprahy, ktoré patria k najlepším na svete. Domáci to so svojimi „miláčikmi“ jednoznačne vedia, preto sa vám môže zdať že psov mašeri poháňajú bez povelov, len myšlienkami.

 

V Ilulissate si môžete toho vychutnať ale oveľa viac. Medzi „domorodé“ špeciality patrí i grilovanie na tzv. sviatok čerstvých surovín. Tradičné je i športové zápolenie vo futbale, ktorého sa zúčastňujú celé rodiny, či tancovanie polky. V Qeqertarsuaq si psie záprahy užijete počas celého kalendárneho roka. Ale to nie je všetko, o polnoci vám bude nad hlavou svietiť tzv. polnočné slnko (obdobie kedy počas celého dňa svieti slnko – polárny deň). Za návštevu počas turistiky stoja nádherné vodopády i vulkanické horniny. Po namáhavom treku si pochutnáte na miestnom tzv. angelica čaji. Qeqertarsuaq múzeum otvára svoje brány všetkým zvedavcom túžiacim vedieť čo najviac o meste či Grónsku. Porozpráva vám pritom neopakovateľné a výnimočné príbehy.


Mohlo by vás zaujímať:


Zdroje/autor: greenland.com, wikipedia.org/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.8/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa