Nový cestovateľský HIT: Objavte s nami krásy Litvy

2016-04-25 12:00:00 |   |    | 

V dnešnom článku vám predstavíme ďalší z pobaltských skvostov. Tieto krajiny sú občas neprávom podceňované a akoby sa na ne zabúdalo. Keď sa však cestovatelia nasýtia zvyškom Európy, chcú objavovať niečo nové. Automaticky sa tak posúvajú aj do menej prebádaných končín, kde zrazu objavujú často jedinečné a dych berúce lokality.



 

Hrad Trakai

 

Začnime hneď najnavštevovanejšou atrakciou krajiny. Litva sa môže pochváliť viacerými nádhernými hradmi a zámkami. Trakai spomedzi nich vyniká preto, že bol postavený na ostrovčeku uprostred jazera Galvé a vedie k nemu iba jeden drevený most. Krásne vyzerá už z diaľky, keď ho môžete obdivovať ako si pokojne tróni uprostred vodnej plochy. So stavbou sa začalo na začiatku 14. storočia. V skutočnosti však nesídli na jedinom ostrove. Na tom najväčšom vybudovali len prvú časť hradu, ktorý sa potom postupne rozšíril i na tie menšie v okolí a ich prepojením tak vytvoril jeden veľký komplex.

 

Národný park Aukštaitija

 

Pokiaľ ste skôr fanúšikom túlania sa v krásnej prírode, nasmerujte vaše kroky do tohto národného parku. Nachádza sa neďaleko hlavného mesta a je výbornou kombináciou jazier, rieky, krásnych čistiniek, kopcov a lesov. Okrem iného tam však nájdete aj niekoľko zaujímavých pamiatok, ako napríklad drevený kostol v Palušé. Súčasťou chránenej oblasti je i niekoľko malých dediniek, kde uvidíte tradičný spôsob života, pôvodné domy, ale aj ľudí oblečených v krojoch.

 

Hora krížov, Šiauliai

 

Na prvý pohľad môže toto miesto pôsobiť morbídne. Na pustatine sa nachádza jeden kopec, ktorý je pokrytý množstvom krížov. Pod nimi sa nachádza pohrebisko obetí viacerých tunajších povstaní. Postupne sa stalo pietnym miestom kresťanov a cieľom pútí. To sa však nepáčilo ruskej vláde, ktorá ho v čase ich nadvlády dala zrovnať s buldozérom. Domáci obyvatelia sa však nedali odradiť a kríže tam vystavali opäť.

 

Vilnius

 

Jednou z povinných zastávok by malo byť hlavné mesto. I keď vám nie vždy dokáže ponúknuť dokonalú predstavu o krajine, zohráva úlohu akéhosi úvodného hostiteľa, ktorý vás navnadí na ďalšie spoznávanie destinácie. A Vilnius plní túto úlohu viac ako dobre. Najmä staré historické centrum má osobitú atmosféru a ponúka množstvo zaujímavých múzeí, nádherné námestie, zaujímavý hrad, cenné opátstvo svätej Anny a najmä odtlačky novodobej kultúry, kde sa mladí Litovčania stále radi bavia a žijú šťastným a spokojným životom, ktorý postupne nakazí i turistov.

 

Devintas Fortas, Kaunas

 

Litva bola nielen v čase 2. svetovej vojny, ale aj v období ruskej okupácie ťažko skúšaná. Na túto neslávnu časť dejín odkazuje práve Devintas Fortas, ktorý bol koncentračným táborom a väzením. V súčasnosti tam sídli múzeum pripomínajúce zverstvá tejto doby. Jeho súčasťou je aj veľký pamätník, ktorý vzdáva hold všetkým nevinným obetiam.

 

Kuršiu nerija

 

Ak máte chuť trošku si poleňošiť pri mori, vyberte sa práve sem. Okrem príjemnej prímorskej atmosféry si tam totiž môžete pozrieť aj jeden európsky unikát. Ide o najväčšie piesočné duny na tomto kontinente, ktoré tvoria značnú časť pobrežia. Isté lokality trochu pripomínajú i pustú púšť. No stačí prejsť pár kilometrov ďalej a opäť sa nachádzate v obklopení krásnej zelene.

 

Múzeum KGB

 

Druhým názvom tejto pamiatky je i Múzeum obetí genocídy. V minulosti sa tam nachádzalo najväčšie väzenie v krajine, kde často zatvárali nevinné obete bývalého režimu. Okrem neho tam však sídlilo i centrum KGB, kde sa odohrávali mnohé zákulisné boje studenej vojny. Po páde režimu sa vláda rozhodla uchovať tieto dôležité spomienky a premeniť ich v jedno veľké múzeum, ktoré by bolo mementom hrôz, ktoré sa tu odohrali. Múzeum sa nachádza v hlavnom meste Vilnius.

 

Pláže v Palanga

 

Ak máte chuť na pokojnejšiu dovolenku, počas ktorej budete môcť načerpať veľa síl a len tak si poleňošíte na pláži, vyberte sa potom do mesta Palanga pri Baltickom mori. Práve tam sa nachádza najkrajšie piesočné pobrežie, ako stvorené pre sladké ničnerobenie. Ideálne je zájsť tam uprostred horúceho leta, pretože voda sa tam neudrží dlho prijateľné teplá natoľko, aby ste sa mohli i vykúpať.

 

Zdroj/autor: europetravelz.com, truelithuania.com, podrumradovanovic.com, travellithuania.blogspot.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa