Prestížny magazín hodnotil najlepšie destinácie na horskú turistiku: Obrovský úspech Slovenska

2016-05-08 11:55:00 |   |    | 

Nedávno sme vás informovali o tom, že Spišský hrad zaradili medzi najkrajšie hrady na svete. Teraz prichádzame s ďalšou dobrou správou. Prestížny britský denník zverejnil zoznam 10 najlepších európskych destinácií pre milovníkov horskej turistiky. A Slovensko tam opäť nechýba.



 

Uznávaný denník The Guardian svojim čitateľom priniesol  tipy na najlepšie horské túry v Európe. My vám ich prinášame v pôvodnom poradí.

 

ZÁPAD ISLANDU

Niektoré časti Islandu sú už milovníkom horskej turistiky dobre známe. Na východe ostrova však stále zažijete ľad a oheň v jeho najdivokejšej forme. Začnite prechádzkou k 100-metrovému vodopádu Strútsfoss a potom zamierte na zasneženú horu Snæfell, Z výšky výšky 1833 m n.m. sa vám naskytne nádherný výhľad na ľadovec Vatnajökull a stále činný vulkán Bárðarbunga.

 

VYSOKÉ TATRY, SLOVENSKO

Výstupy k horským chatám s nádhernými scenériami si mnohí z Britov spájajú najmä s Alpami. Slovenské Vysoké Tatry však ponúkajú rovnaké zážitky za lepšiu cenu. Vďaka rýchlej doprave k úpätiu hôr, praktickým tratiam lanoviek a horským chatám, kde môžete prespať, sú Tatry dobre pripravené na všetkých turistov.

 

POHORIA PIRIN A RILA, BULHARSKO

Veľmi dobré podmienky pre horskú turistiku ponúka aj Bulharsko. V susediacich masívoch Pirin a Rila na juhozápade krajiny môžete obdivovať husté borovicové lesy a vzácnu faunu. Vystúpiť tam tiež môžete na najvyššiu horu Balkánu, 2925-metrovú Musalu.

 

HORSKÉ PÁSMO SIBILLINI, TALIANSKO

Na hranici medzi regiónmi Umbria a Marky v strednej časti Talianska nájdete Národný park Monti Sibillini. Vysoké končiare sú domovom vlkov, medveďov aj ďalších ohrozených druhov živočíchov. Turistov oslovia aj starobylé horské dedinky a stredoveké mesto Norcia, kde môžete ochutnať vzácnu hľuzovku čiernu a rôzne druhy syrov.

 

KATALÁNSKO, ŠPANIELSKO

Hoci je Katalánsko známe najmä vďaka iným turistickým destináciám, na svoje si tu prídu aj horskí turisti. Začnite svoju cestu vo vulkanickej zóne Garrotxa, potom zamierte do mesta Banyoles s krásnym jazerom a ďalej do historickej Girony. Po absolvovaní záverečnej 24-kilometrovej trasy prídete až k pobrežiu Costa Brava, kde vám bude odmenou nádherné more, rybárske dediny aj odľahlé pláže a zátoky.

 

KLASICKÁ GR10, FRANCÚZSKE PYRENEJE

Známa turistická trasa GR10 križuje Pyreneje od Atlantiku po Stredozemné more. Meria dlhých 866 kilometrov, no zaujímavá je každá jej časť. Trasu medzi kúpeľnými mestami Cauterets a Bagnères-de-Luchon napríklad zvládnete za 8 dní. Počas nich uvidíte to najlepšie z pyrenejskej prírody, horské chaty aj dediny.

 

HISTORICKÉ BAVORSKO, NEMECKO

Nemecko sa môže pochváliť mnohými dobre udržiavanými horskými trasami, jednu z nich nájdete aj na hranici Bavorska v srdci krajiny. Vedie cez staré lesy, pôvodné farmy a vinice a uvidíte aj niekoľko stredovekých mestečiek. Medzi najzaujímavejšie patrí Rothenburg ob der Tauber, Dinkelsbühl či Nördlingen.

 

VALAIS, ŠVAJČIARSKO

So svojimi vinicami, zasneženými končiarmi a Matterhornom patrí Valais k najobľúbenejším cieľom horských turistov. Ich trasa obvykle vedie z Bernese Oberland k 11 km vzdialenému ľadovcu Kanderfin, ďalej cez horský priesmyk Gemmi Pass do kúpeľného mesta Leukerbad a nakoniec smerom na juh až do mestečka Zermatt s výhľadom na Matterhorn.

 

BALKÁN

Po tom, ako v roku 1999 skončila vojna v Kosove, jedným z projektov na potvrdenie zmierenia bol takmer 200-kilometrový „Chodník mieru“, ktorý voľne prechádza hranicami a tromi krajinami. Začnite v kosovskom mestečku Peć, vystúpajte do výšky 2272 m n.m. k priesmyku Jelenak a tam vstúpite do Čiernej Hory. Odtiaľ sa vydajte k Prekliatym horám v Albánsku a svoj výlet ukončite v pobrežnom čiernohorskom meste Kotor.

 

FJORDY A ĽADOVCE, NÓRSKO

Horská turistika v Nórsku je nepochybne jedinečným zážitkom a stojí menej, ako by ste čakali. Začnite v lyžiarskom stredisku Geilo, odkiaľ namierite do horskej dediny Finse. Tam si môžete odskočiť na ľadovec. Ďalej vás čaká nezabudnuteľná cesta vlakom k Flam a trajekt k Aurlandu alebo Sognefjordu. Tam všade nájdete ideálne podmienky na obdivovanie prírodných krás.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa