Hľadáte intímnu dovolenku v romantickom Toskánsku? Vyskúšajte Casale Marittimo

2016-05-08 00:00:01 |   |    | 

Väčšina turistov sa počas dovolenky vyberie do väčších miest, ktoré im ponúkajú širšie možnosti na využitie voľného času. Svoje čaro však majú aj odľahlé kúty cestovateľsky atraktívnych krajín, kde si ich užijete z pokojnejšej perspektívy a dostanete sa do lepšieho kontaktu s domácimi.



 

Casale Marittimo patrí medzi najmenšie mestá na svete. Nachádza sa približne 10 hodín jazdy od Bratislavy. Môžete si tam naplánovať prestávku v ceste za dovolenkou pri mori alebo si tam rozložíte svoje malé dovolenkové sídlo, aby ste si vychutnali krásy okolia.

 

Nekomerčná časť Toskánska

Toskánsko nabralo v ostatných rokoch na popularite a vďaka tomu tam pravidelne cestujú tisíce turistov, hľadajúcich ideálny oddych v spojení s kulinárskymi zážitkami a krásnou prírodou. Kvôli tomu však strácajú jednu zo svojich hlavných výhod, keď už aj odľahlejšie oblasti pôsobia komerčne a strácajú pôvodné čaro. Mestečko Casale Marittimo je však úplne iné. Už samotná cesta k nemu pôsobí ako zo starého talianskeho filmu. Olivové háje v kombinácii s miernymi kopcami pripravujú jednu z najkrajších scenérií v Toskánsku. Potom sa už dostávate ku kopcu, kde pred viac ako tisíc rokmi začali budovať veľkú pevnosť, z ktorej sa neskôr stal obľúbený hrad, okolo ktorého vyrástlo súčasné mesto. Život tam je podstatne pokojnejší a vymyká sa okolitému ruchu. Napriek tomu domáci s radosťou privítajú i turistov, ktorí sa u nich zastavujú zo zvedavosti alebo sa len chcú poprechádzať starými uličkami, ktoré ani po stovkách rokov nestrácajú atmosféru.

 

Tisícka obyvateľov

Jedno z najmenších miest v Taliansku má len čosi viac ako 14 kilometrov štvorcových. V jeho blízkosti preteká rieka Cecina a jednotlivé domy vystavali na kopci vysokom 413 metrov nad morom. Casale Marittimo má len niečo vyše tisíc oficiálnych obyvateľov. Toto číslo sa však pravidelne zvyšuje o zvedavých turistov. Najstaršia časť mesta sa nachádza v okolí hradieb. Tam nájdete aj bývalý dom správcu a pokladníka, ktoré sú historicky najcennejšími budovami. Obzrieť si môžete aj pozostatky pôvodného hradu. Súčasťou mesta je veľký stredoveký kostol s bohatou sakrálnou výzdobou.

 

 

Charizmatické penzióny v stredovekých budovách

Najobľúbenejšou činnosťou dovolenkárov v tomto mestečku je leňošenie a vychutnávanie si života. Len tak sa túlajú po starobylých uličkách a hľadajú tunajšie reštaurácie preslávené výbornou kuchyňou. Ich výhodou je, že nejde o veľké podniky. Skôr sú to malé rodinné firmy, v ktorých sa pravidelne mení menu a prispôsobuje sa aktuálnym surovinám. Obyvatelia Casale Marittimo sa živia najmä poľnohospodárstvom. Využívajú okolitú pôdu, kde majú polia s rôznymi druhmi ovocia a zeleniny. Práve odtiaľ pramení hlavný zdroj surovín, ktoré potom používajú v ich reštauráciách. Veľkej obľube sa tešia tiež tunajšie penzióny. Tie sú zväčša situované v stredovekých budovách a prinášajú tak osobitú atmosféru. Nielen ich majitelia sú veľmi priateľskí a ochotne prevedú turistov po všetkých zákutiach ich malého mestečka. Stačí sa spýtať o radu a už vám ochotne vyrozprávajú o ich rodisku všetko, čo majú na srdci.

 

More na dohľad

Veľkou výhodou Casale Marittimo je aj jeho poloha. Nielen, že sa nachádza uprostred Toskánska, no zároveň máte na dosah aj more. Za dobrého počasia ho uvidíte dokonca aj z domov na tomto kopci. Keď sa vám zachce okúpať sa alebo sa prejsť po pláži, stačí sadnú do auta alebo sa informovať o možnostiach miestnej dopravy a do 15 minút ste priamo pri vode. V okolí sa nachádzajú aj viaceré vodné parky. Taktiež je tam k dispozícii niekoľko hotelových rezortov, čiže vašu dovolenku môžete pokojne skombinovať aj s touto formou ubytovania.

 

Šikmá veža v Pise

Po pár dňoch sladkého leňošenia dostanete istotne chuť aj na nejakú kultúru a cestovanie. V tom prípade sa vám oplatí prenajať si auto a ísť sa pozrieť po okolí. Ani nie hodinu cesty od Casale Marittimo sa nachádza známa šikmá veža v Pise. Okrem netradičnej atrakcie si môžete pozrieť aj tunajšiu katedrálu, palác a zaujímavú architektúru v historickom centre. Nezabúdajte opäť ani na prírodu, keď sa v okolí rozprestiera niekoľko prírodných parkov s úžasnými prírodnými úkazmi.

 

 

Nezabudnite ani na Florenciu

Len hodinu a pol cesty autom od nášho mestečka si prídu na svoje všetci milovníci umenia. Florencia dýcha kultúrou a bohemizmom, ktorý so sebou prinášajú umelci. Už stovky rokov je obľúbeným miestom života pre týchto ľudí a vďaka tomu dostanete skvelú možnosť prejsť si nielen historicky cenné sochy, maľby a iné diela, ale aj moderné umenie v jeho atraktívnej abstraktnej podobe. V uliciach mesta ešte stále stretnete mnohých maliarov, ktorí vás nielen zvečnia na počkanie, ale vám aj ponúknu predstavenie ich zaujímavej práce. Z kultúrnych pamiatok istotne nevynechajte galériu Uffizi, ktorá je domovom nespočetných diel významných talianskych umelcov, ktoré kedysi vlastnil slávny rod Mediciovcov.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: ako, thinkstock, flickr / Giuseppe Moscato
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa