Isola, ostrov, ktorý bol skrýšou talianskeho panstva

2016-06-20 00:00:01 |   |    | 

Na hraniciach medzi Talianskom a Švajčiarskom sa nachádza jazero Maggiore. Ide o druhé najväčšie jazero v Taliansku, ktoré sa rozprestiera priamo v Alpách. Okrem nádhernej prírody ponúka aj jednu zaujímavosť. Na malom ostrove Isola Bella vzniklo unikátne miesto pre šľachtu, ktorá tam hľadala útočisko pred rušným životom. Každé ráno si vychutnávali pokoj a výhľad na okolie, ktoré je teraz k dispozícii aj vám.



Spojenie s Milánom

Naše letecké spojenie s Milánom ponúka skvelú východiskovú pozíciu pre viacero výletov. Po množstve iných alternatív ako napríklad jazero Como, sa k tomu pridružila ďalšia zaujímavá možnosť. Isola Bella sa nachádza len hodinu a pol jazdy dopravnými prostriedkami od jazera Maggiore. Na ostrov sa potom dostanete loďou, ktorá prechádza po jednotlivých častiach jazera z mesta Stresa.

 

Bývalá rybárska dedinka

Ostrov Isola Bella dlhé roky fungoval len ako malá rybárska dedinka. Dôvodom bol nehostinný kamenistý terén, ktorý nelákal obyvateľov v okolí jazera. V 17. storočí však vtedajší panovník Carol III objavil jeho čaro a uvedomil si, že ak si jeden zo svojich domovov vytvorí práve niekde uprostred vody, vytvorí mu to bezpečnú ochrannú zónu pred nepriateľmi a navyše ho nebudú otravovať ani poddaní. Na Isole sa rozhodol vybudovať honosný palác, ktorý dlhé roky využíval ako hlavné sídlo. Keďže mal k ostrovu osobitý vzťah, rozhodol sa ho pomenovať podľa svojej dcéry Isoly.

 

Barokový zázrak na vode

Už samotná prezývka tunajšieho paláca hovorí o tom, aké prekvapenie vás čaká po príchode. Carol III si dal záležať na prezentácii svojho príbytku, vďaka čomu vytvoril jeden z najkrajších barokových skvostov v krajine. Práce na ňom komplikoval nielen terén a zlý prístup, ale najmä náladovosť majiteľa. Neustále chcel niečo vylepšovať, aby priviedol svoje dielo do dokonalosti. U robotníkov zrejme i kvôli tomu neobľúbený panovník však práve vďaka svojej precíznosti uchoval pre ďalšie generácie veľkolepé dielo.

Palác je rozdelený do niekoľkých častí. Hneď po vstupe sa dostanete do rozsiahlej haly s bohatým zdobením, ktorá slúžila na vítanie hostí. Jednotlivé komnaty zostali takmer bez výnimky v pôvodnom zariadení. Dominantnou miestnosťou je galéria so vzácnymi dielami z talianskeho umenia. Turistov vždy poteší najmä návšteva miestnosti s názvom jaskyňa, ktorej steny sú dizajnované tak, aby vytvárali ilúziu podzemných priestorov. Väčšina miestností je pokrytá mramorom, aby pôvodný majiteľ demonštroval svoju moc. Palác bol navyše skonštruovaný tak, aby z každej miestnosti bol výborný výhľad na jazero a okolité hory.

 

Miesto dôležitých stretnutí

I keď je Isola Bella izolovaná od pevniny, časom si vybudovala významnú pozíciu. Jej čaro objavil i Mussolini, ktorý tam často pozýval významné návštevy a v paláci rokoval aj o zastavení Hitlera. V súčasnosti slúži oveľa vznešenejším účelom. V blízkej Strese sa každoročne koná známy festival vážnej hudby. Ten je rozložený do viacerých miest a najvzácnejšie vystúpenia sa konajú práve v hudobnej hale paláca na Isole Belle.

 

Záhrada bielych pávov

Súčasťou paláca je aj rozsiahla záhrada. Tak veľkolepé dielo nemôže zaostávať ani svojimi exteriérmi. Záhrady boli známe tým, že na ostrov boli postupne dovezené kvety a stromy z rôznych kútov sveta a záhradníci experimentovali aj s druhmi, ktoré sa dovtedy v Taliansku nepestovali. Hneď v jej úvode vás privíta mohutný dvestoročný strom. Postupne budete prechádzať cez pestrú zmes kvetov a upravené stromčeky. Časť záhrady je terasovito riešená. Keď už budú vaše oči konečne nasýtené všetkej krásy, potom to príde. Zrazu sa objaví biely páv, ktorý je spomienkou na éru prvého majiteľa, a zrazu prídete aj o posledné slová. Dokonalé zviera svojou vznešenosťou, eleganciou a ojedinelosťou perfektne dopĺňa zmysel celej stavby a vyvolá vo vás pocit, ako keby ste sa tam nachádzali uprostred jeho najlepšieho obdobia.

 

Mekka divadelníckeho sveta

Súčasťou záhrady je aj veľká poschodová stavba, ktorá je poctou sochárstva. Okolo nej sa lemuje z oboch strán schodisko, ktoré ponúka lepší výhľad na palác a záhrady. Isola Bella sa po odchode jeho pôvodných majiteľov musela vysporiadať s viacerými novými vlastníkmi, ktorí ju už natoľko nezveľaďovali. Napriek tomu vždy padla do oka každej návštevy a jedna z anglických princezien chcela ostrov aj kúpiť. Jej snu však nebolo vyhovené a keď jej ako náhradu ponúkli niektorý z ďalších ostrovov, radšej ich odmietla. Po šľachte si svoj domov našli v paláci umelci. Jeho priestory boli uspôsobené pre divadelné predstavenia a namiesto panstva sa tam presťahovali herci a ich obdivovatelia.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa