Ako v krásnom sne: "Holandské Benátky" sú oázou harmónie a pokoja

2016-05-16 12:00:00 |   |    | 

Viete si predstaviť život bez áut, hluku, smogu a stresu? V holandskej dedine Giethoorn je realitou. Ľudia tam žijú podobne ako pred dvesto rokmi - prostredie im nič iné ani nedovoľuje.



 

Asi 2600 obyvateľov, 6 a pol kilometra vodných ciest a 176 drevených mostov, to sú strohé čísla, ktoré charakterizujú holandskú dedinu Giethoorn. O jej malebnosti vám však toho veľa nepovedia. Pokojne plynúce vody, trilkovanie vtáčikov a vzduch bez smogu vám matematika nepopíše.

Holandská provincia  Overijssel bola osídlená už v 13. storočí, kedy sem dorazili utečenci zo Stredomoria. Tí tu narazili na poklad – pod zemským povrchom sa nachádzali rozľahlé rašeliniská a ťažba tohto prírodného bohatstva ovplyvnila všetky aspekty tunajšieho života.

Rašelina sa stala hlavným zdrojom financií a vtisla pečať celej oblasti – ohromné množstvo vyťaženej rašeliny uvoľnilo miesto vode a tak vznikli okolité jazerá. Vďaka rašeline dostalo názov aj najvýznamnejšie miestne stredisko Giethoorn (pôvodne Geytenhoorn, teda„kozí roh“), keď pri ťažbe narazili na pozostatky stoviek divokých kôz, ktoré zahynuli pri povodni v roku 1170.

A rašeline môžu miestni ďakovať aj za to, že dnes ich domov prezývajú „Benátkami Holandska“. Meter hlboké kanály totiž vyhĺbili miestni mnísi, aby mohli rašelinu ľahšie prepravovať.

Dnešná podoba Giethoornu pochádza z 18. storočia. Stredom dediny vedie hlavná komunikácia „gracht“, na ktorú sa napájajú mnohé bočné cesty. Všetky sú pod hladinou. Ku susedovi tak môžete zbehnúť len na loďke alebo počas tuhej zimy, keď kanály zamrznú, aj na korčuliach. Loďky sú pre tunajší život nevyhnutné, zváža sa na nich seno z polí aj kravy na pašu, jazdí sa na nich do práce, do školy aj do kostola.

Navštívte Giethoorn aj vy. Zaparkujte auto pred jeho bránami a vychutnajte si  ticho a pohodu ako domáci.

Dovtedy vám však musí stačiť video.

 

TIPY & TRIKY

DOPRAVA

Giethoorn je od stredu Slovenska vzdialený asi 1300 kilometrov, cesta autom vám teda bude trvať okolo 12 hodín. Zamierte do Amsterdamu a potom sa vydajte po diaľnici A1-E231 v smere na Zwolle. Za hodinku a pol ste v cieli, odparkujte auto a ďalej pokračujte pešo, alebo si prenajmite loďku.

 

UBYTOVANIE

Ubytovanie v Giethoorne stojí priemerne okolo 100 eur za dvojposteľovú izbu, v jednom z miestnych trojhviezdičkových hotelov sme izbu našli už za 69 eur.

 

ČO NEVYNECHAŤ

Hoci väčšina návštevníkov vyhľadáva Giethoorn najmä kvôli leňošeniu na brehu pokojných kanálov, môžete tu toho robiť viac. Napríklad preskúmať všetky zákutia tejto malebnej dediny.

Skoro ráno si prenajmite bezmotorovú loďku alebo veľkú priehľadnú nafukovaciu guľu, v ktorej môžete doslova kráčať po vode. Ak uprednostňujete pevnú zem pod nohami, môžete krásy Giethoornu a okolia objavovať aj z prenajatého bicykla.

Nezabudnite navštíviť ani jedno z miestnych múzeí. V "Het Olde Maat Uus“ spoznáte, ako vyzerala typická holandská farma pred sto rokmi, v Museum de Oude Aarde môžete obdivovať drahé kamene a minerály a v Histomobil uvidíte zbierku starých áut, motocyklov a kočov.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: publicdomainpictures.net, pixabay, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa