Manuál pre Taliansko: Naplánujte si s nami letnú dovolenku

2016-06-05 00:00:01 |   |    | 

Niektorým ľuďom stojí v ceste za cestovaním iba plánovanie. Nedokážu si zosúladiť dovolenku tak, aby mohli navštíviť viacero miest, ktoré sa im páčia a preto sa radšej spoliehajú na program cestových kancelárií. Uvidíte síce toho veľa, no tiež musíte počítať s tým, že nebudete mať toľko času na miesta, ktoré sa vám páčia a musíte sa prispôsobiť tempu skupiny. Inšpirujte sa preto našim dovolenkovým plánom v Taliansku, ktorý môžete ešte malými zmenami upraviť vašim potrebám.



 

Príchod

V prvom dieli vám pomôžeme plánovať dovolenku s leteckým príchodom. Jednotlivé miesta budú prepojené tak, aby ste sa pohodlne prepravili medzi nimi aj dopravou, no môžete si prenajať aj auto a zjednodušiť si tak cestovanie. Naplánujte si prílet do Milána, od ktorého sa budete presúvať smerom na juh. Na letisko do Bergama prídete v poobedňajších hodinách a pre šetrenie času môžete zostať v tomto malom mestečku a užiť si jeho pokojnú atmosféru. Pozrite si starobylé hradby a vychutnajte si večer v jednej z tradičných reštaurácií.

 

1. deň

Na úvod sa presuňte vlakom do Milána, kde si naplánujte len dennú dovolenku. To hlavné stihnete počas pár hodín a potom môžete pokračovať ďalej. Z Bergama sa dostanete do Milána vlakom do jednej hodiny. Odložte si batožinu do úschovne a vyberte sa na výlet do mesta. Všetko hlavné sa deje pri Milánskom dóme. Môžete si pozrieť jeho interiér, no dostanete sa aj na strechu s výbornou vyhliadkou. Keď chcete mať lepší pohľad na námestie a samotnú katedrálu, objednajte si vyhliadku na susediacej budove Highline Galleria. Potom sa môžete vybrať na nákupy, keď v Miláne sídli veľa luxusných značiek a nevynechajte ani možnosť pochutnať si na jednej z najlepších zmrzlín v Taliansku. Podvečer nasadnite do vlaku a presuňte sa do Verony, kde vám priame vlaky odchádzajú zo stanice Miláno Lambrate. Cesta do tohto mesta trvá do dvoch hodín.

 

2. - 4. deň

Vo Verone si na nasledujúce noci urobte základný stan, z ktorého budete vyrážať na výlety v okolí. Hneď prvý deň si rezervujte na samotnú Veronu. Tá sa stala slávnou vďaka Williamovi Shakespearovi, ktorý sa pre jeden z najznámejších príbehov o láske Rómea a Júlie inšpiroval práve balkónom na Casa di Giuletta. Istotne si vyhraďte čas na nádhernú baziliku San Zeno Maggiore, pozrite sa a aj na tunajšiu verziu kolosea a nezabudnite na charakteristický most Castelvecchio, ktorý bol vytvorený z červeného kameňa a dodáva mestu osobitý ráz. Podvečer stavte na typickú taliansku kultúru, nájdite si miesto na peknej terase na niektorom z malých námestí a spolu s domácimi si užite „la dolce vita“.

V tretí deň vášho výletu sa vyberte do Benátok. Z Verony tam chodia priame spoje, keď cesta vlakom trvá niečo vyše hodiny. Tam si už doprajte povinnú jazdu v podobe plavby gondolou, kúpy karnevalovej masky, Dóžovho paláca a výhľad z tunajšej Zvonice. Ak vyrazíte včas ráno, môžete si cestou do Benátok alebo naspäť urobiť prestávku v Padove, ktorá je od Verony vzdialená 40 minút vlakom. Krásne historické mestečko má najmä príjemné centrum so vzácnymi stavbami. Jednou z alternatív je zastaviť sa v Padove podvečer a dať si tam chutnú večeru. Vlaky chodia v hustej frekvencii, takže s návratom do Verony nebude problém.

Posledný deň vo Verone zabudnite na mestský ruch a vyberte sa niekde do prírody. Ideálnym miestom je Gardské jazero, ku ktorému sa tentoraz dostanete autobusom a vzdialenosť je v závislosti od miesta, kde chcete zájsť od 45 minút do dvoch hodín. Vyberte sa do bližšej oblasti a zorganizujte si pokojnejší program a len si oddýchnite v niektorej z menších dediniek. Po dobrom obede sa vráťte do Verony a vyberte sa na cestu do Pisy. Vlakom to tam trvá v závislosti od spojov od troch do štyroch hodín, doprajte si preto rezervu a v závislosti od času cestovania budete potrebovať jeden alebo dva prestupy.

 

5. - 6. deň

Po náročnejšom programe si doprajte trochu oddychu. Nachádzate sa v jednej z najkrajších oblastí Talianska, v Toskánsku. Zároveň ide aj o región s najlepšou gastronómiou. Prvý deň zájdite ku známej šikmej veži a potom sa už len túlajte po okolitých dedinkách. Tou najlepšou radou je prenajať si auto a pozrieť si väčšiu časť regiónu. Ak nie ste šoféri, jednoducho nastúpte do niektorého z autobusov miestnej linky a zájdite do tej dedinky, kde sa vám to bude páčiť. Jedným z tipov od nás je malé mestečko Casale Marittimo, kde býva len pár domácich obyvateľov a môžete si tam obzrieť ako vyzeralo staré pôvodné Taliansko. Alebo si len tak poleňošte a oddýchnite si niekde na pláži pri mori. Pre ušetrenie času sa môžete vybrať do Ríma opäť v poobedňajších hodinách. Cesta vlakom trvá v závislosti od spoju od 2 a pol hodiny až do troch hodín. Hľadajte tie vlaky, kde nepotrebujete prestupovať.

 

Hľadáte intímnu dovolenku v romantickom Toskánsku? Vyskúšajte Casale Marittimo

 

7. deň

Koniec dovolenky zavŕšite v metropole Talianska. Je len na vás, či ho vezmete iba ako prestupnú stanicu a vyberiete sa na druhý deň domov, alebo tam strávite pár dní a dokončíte príjemnú taliansku dovolenku. Z Ríma sa lieta na Slovensko dvakrát týždenne, v stredu a v piatok. V prvom prípade je to v ranných hodinách, v druhom tesne pred obedom. Ak zostanete v Ríme dlhšie, zaobstarajte si tunajšiu mestskú kartu so zľavami do múzeí a s bezplatnou dopravou. K povinným zastávkam patrí koloseum, Vatikánske múzeá, Sixtínsku kaplnku, fontánu di Trevi a predovšetkým si opäť nechajte miesto aj na množstvo pochúťok z talianskej gastronómie.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa