Manuál pre Taliansko: Naplánujte si tentoraz dovolenku autom

2016-06-24 00:00:01 |   |    | 

V predošlej časti o manuáloch na dovolenky pod vlastnou taktovkou sme vás vzali do Talianska. I teraz sa tam vrátime, no tentoraz sa zameriame na vlastnú dopravu. Autom sa dostanete do viacerých regiónov a môžete si vychutnať aj zákutia, ktoré sú vlakom alebo autobusom ťažšie dostupné. Vyberte si preto automapu a zakrúžkujte si všetky zastávky vašej budúcej dovolenky.



 

Príchod

Váš prvý tábor si naplánujte pri Comskom jazere. Cesta z Bratislavy tam trvá do desať hodín. Prechádzať budete Rakúskom a potom sa dostanete už priamo do Talianska. Odporúčame vám cestovať v noci, aby ste nestratili žiaden deň dovolenky. Ráno si už na mieste odpočiniete a poobede môžete vyraziť na prvé výlety. Desaťdňová diaľničná známka v Rakúsku stoji 8,80 eura. V Taliansku sa platí mýto a to takým spôsobom, že pri vstupe na diaľnicu si vytlačíte lístok a pri výjazde ho vložíte do automatu a podľa toho, koľko ste prešli kilometrov, sa vám vypočíta suma na platenie. Platiť môžete v hotovosti a kartou, je to jednoduchý spôsob ako napríklad na parkoviskách. Informačne si výšku mýta môžete vypočítať na tomto webe.

 

1. - 2. deň

Comské jazero ponúka skvelé možnosti aj na viacdennú dovolenku. Vy si tam rezervujte aspoň dva dni, ktoré môžete využiť podľa svojich predstáv. Odporúčame vám istotne absolvovať plavbu po jazere, keď si môžete skvele obzrieť aj okolité hory. Ak patríte medzi milovníkov turistiky, využite jednu z okolitých turistických trás. Pokiaľ chcete zažiť chuť veľkomesta, Miláno sa nachádza len hodinu cesty od jazera a ak sa tam nechcete túlať autom, nechajte ho odstavené pri ubytovaní a vyberte sa tam priamym autobusovým spojením. Túlať sa môžete po okolitých dedinkách a mestečkách a užiť si tak príjemnú taliansku atmosféru. Na konci druhého dňa vám odporúčame zbaliť kufre a presunúť sa ďalej, aby ste už ráno mohli vyraziť na výlet na novom mieste.

 

3. deň

Ďalším navštíveným mestom bude Boloňa. Od Comského jazera sa tam dostanete za tri a pol hodiny. Na Boloňu vám pokojne postačí jeden deň. Je to príjemné historické mestečko, ktoré často označujú ako kráľovstvo talianskej gastronómie. Nenechajte si preto ujsť príležitosť navštíviť čo najviac tunajších podnikov a pochutnať na tradičných špecialitách. Z pamiatok vás istotne zaujmú bazilika San Petronio, ktorá pochádza zo 14. storočia a pôsobí mohutným a masívnym dojmom. Potom je to La Piazzola so známym veľkým trhoviskom, ktorého pestrosti konkurujú aj okolité farebné budovy. A nezabudnite ani na jednu z množstva vyhliadkových veží.

 

4. - 5. deň

Potom sa už presuňte na jednu z najkrajších častí dovolenky, konkrétne do Toskánska. Jedným z najznámejších miest okrem Pisy je mesto Livorno, ktoré je najväčším prístavom tohto regiónu. Dávať vám presné manuály na tieto dva dni by bolo hriechom. Tou najlepšou radou je len tak si sadnúť do auta a túlať sa všade tam, kde sa vám to bude páčiť. Úžasná príroda vám sama ponúkne tie najlepšie trasy a na konci dňa sa len vráťte do Livorna. Všade je to blízko, nemáte kde zablúdiť a nezabudnite si opäť vychutnať aj famóznu gastronómiu tohto regiónu.

 

6. - 7. deň

Teraz vás čaká dlhší štvorhodinový presun do Tivoli. Opäť je ideálne vyraziť niekedy podvečer, aby ste získali čas. Všetko však záleží podľa vašich plánov a od toho, či sa chcete pozrieť aj do Ríma. Ak nemáte chuť na veľkomesto, stačí vám z Toskánska odísť v šiesty deň ráno. Keď si chcete pozrieť taliansku metropolu, ušetrite si čas večernou cestou. Tivoli sa nachádza len do 45 minút cesty od Ríma. Ľahko sa tam dostanete tunajšou dopravou a vyhnete sa chaosu dopravy veľkomesta. Tam si môžete naplánovať jeden celý deň na prechádzky centrom a návštevu Vatikána. Potom sa vráťte späť do mesta, ktoré dýcha stredovekou atmosférou, krásnym hradom, úžasnými talianskymi uličkami a pod jedným z mostov sa nachádza dokonca malý vodopád, čiže sa budete cítiť ako v rozprávkovom svete.

 

8. deň

Tentoraz si trochu oddýchnite a ďalší presun si nechajte na ďalší deň ráno. Do Neapolu je to len dve hodiny cesty a už sa môžete nechať pohltiť atmosférou tohto prímorského a farebného mesta. V prvom rade si nenechajte ujsť návštevu majestátneho kráľovského paláca. Nádherná je aj mestská katedrála z 13. storočia, prejdite si aj jednotlivé malé kostolíky a opátstva a na záver dňa sa prejdite prístavom. Ak vám ostane viac času, určite navštívite aj neďaleké Pompeje alebo vyšliapte ku kráteru sopky Vezuv.

 

9. deň

Využite, že sa môžete po Taliansku voľne pohybovať a zájdite si aj do jedného z európskych mikroštátov. San Maríno je od Neapolu päť a pol hodiny cesty. Ak vyrazíte skoro ráno, máte celé poobedie a večer na jeho preskúmanie. Top atrakciou je pevnosť na skalách, ktorá hrdo chráni tento malý štát. Potom je to samotné historické centrum s viacerými múzeami a palácom. No a nezabudnite na baziliku v tradičnom rímskom štýle.

Viete, odkiaľ pochádzal zakladateľ San Marína?

 

10. deň

Na konci takejto aktívnej dovolenky máte istotne chuť si trochu oddýchnuť. Vyberte sa do jednej z dvoch obľúbených destinácii našich dovolenkárov, kde je už len na vás, ako dlho tam zostanete a užijete si oddych na pláži. Prvým miestom je Rimini, ktoré je od San Marína len pol hodiny jazdy. Ak sa chcete najskôr trochu priblížiť domovine, zájdite do štyri hodiny vzdialeného Bibione. Po ceste sa môžete zastaviť v Benátkach a Padove alebo sa tam vyberiete potom na výlet priamo z prímorského mestečka, keďže sú vzdialené len hodinu cesty odtiaľ. Talianskom tak v podstate prejdete jeden okruh a postupne budete prechádzať po oboch stranách pobrežia. Následne vás čaká presun domov, keď to budete mať do Bratislavy približne 6 hodín cesty.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.3/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa