Rimini – skvelá destinácia pre zvedavých dovolenkárov

2016-07-18 12:00:00 |   |    | 

Slovenské more nie je len v Chorvátsku, ako sa to s obľubou prezentuje. Stačí sa pozrieť, koľko dovolenkárov sa pravidelne vyberá do Talianska. Keď sa v Grade, Lignane alebo Bibione prejdete po pláži, iste natrafíte na niekoľko skupiniek komunikujúcich v našej rodnej reči. Rimini má svoju výhodu navyše v tom, že sa okolo neho nachádza veľa zaujímavých miest a atrakcií. Obavy, že by ste sa nudili uzavretí v dovolenkovom rezorte, sú naozaj úplne zbytočné.



 

Kam sa vybrať na pláž?

Popri Rimini sa tiahne 15 kilometrov dlhá súvislá pláž. Tá má piesočný povrch a je ako stvorená na sladké leňošenie na slniečku. Dávajte si však pozor, pretože väčšina pláží je spoplatnená. Nejde pritom len o úseky, ktoré patria k jednému z hotelov. V Taliansku je množstvo pláží súkromných a platí sa na ne vstupné. K dispozícii tam však máte hygienické zariadenia, športové ihriská, preliezky pre deti alebo čerstvé noviny. Za poplatok dostanete aj slnečník a lehátko. Ak však chcete ušetriť, môžete sa vybrať do bezplatných častí. Občas sa však môže stať, že nebudú natoľko udržiavané, preto zvážte, či je táto alternatíva pre vás vhodná. Myslite aj na to, že Rimini je turisticky veľmi obľúbené a pláže sú často preplnené.

 

Miniatúry a iné zaujímavosti v Rimini

Celé Taliansko ponúka toľko zaujímavostí a pamiatok, že by vám na ich preskúmanie nestačilo niekoľko dovoleniek. V Rimini vám to však trochu uľahčia. Na predmestí sa nachádza väčší park miniatúr (Italia in miniatura), ktorý sa špecializuje len na talianske unikátnosti. Na jednom mieste a najmä pokojnejšie bez množstva turistov si tam môžete obzrieť viac ako 200 rôznych stavieb. V parku naviac nájdete aj zábavnú časť s rôznymi atrakciami, ktorú ocenia najmä deti.

Najcennejšou pamiatkou v centre Rimini je Augustov oblúk  z 1. storočia pred Kristom. Kedysi bol pôvodným vstupom do mesta a dnes je jedinou zachovalou stavbou z rímskeho obdobia.

Ak si chcete pozrieť most Tiberio, ktorý má typické oblúkové riešenie, urobte tak v podvečerných hodinách pri západe slnka. Vtedy pôsobí v jemných teplých farbách efektnejšie a nádherne sa odráža od hladiny rieky. V centre Rimini nájdete aj historickú katedrálu a keď pôjdete na dovolenku s deťmi, nenechajte si ujsť návštevu zábavného parku Fiabilandia.

 

San Maríno

Len pol hodinu od Rimini sa nachádza jeden z najmenších štátov v Európe. San Maríno má plochu ako väčšie mesto a jeho hlavnou atrakciou je pevnosť z 13. storočia, ktorá bola vybudovaná na vysokej skale. Z jej vrcholu je jedinečný výhľad na Apeniny a Taliansko, ktorý sem láka mnohých turistov. V súčasnosti sa v pevnosti nachádza už len múzeum dejín obrany. V meste nájdete aj baziliku v rímskom štýle, palác a múzeum voskových figurín, ktoré sa však nezameriava na celebrity, ale na významné osobnosti z oblasti vedy, politiky a kultúry.

 

Cesena

Po pol hodiny jazdy smerom na sever sa dostanete do nenápadného mesta Cesena. V jeho uliciach sa nachádza viacero pamiatok spojených s maltézskymi rytiermi, pričom najcennejšia je knižnica s literatúrou týkajúcou sa najmä dejín tohto rádu. Na predmestí sa nachádza menšie opátstvo. Rodiny s deťmi v Cesene radi vyhľadávajú veľký vodný park Acquatico Atlantica s množstvom atrakcií a zábavných zón.

 

Bologna

Dlhší výlet vás čaká do Bologne, ktorá je známa svojim historickým centrom a jedinečnou atmosférou. Cesta autom tam trvá 2 hodiny. My vám odporúčame ísť vlakom, keď sa do cieľa dostanete o polovicu rýchlejšie. V centre si pozrite stredoveký kostol, vyhliadkovú vežu a obľúbené námestie s fontánou, ktorá je mladšou sestrou slávnej Neptúnovej z Ríma.

 

Tipy a triky:

Cesta: Do Rimini sa z Bratislavy dostanete do deviatich hodín. V Rakúsku si kúpite 10-dňovú diaľničnú známku za 8,80 eura a v Taliansku už potom budete platiť za vstupy na konkrétne diaľničné úseky. Po ceste budete prechádzať cez zaujímavé mestá ako Benátky, Padova a Bologna, kde si môžete naplánovať svoje zastávky.

Ceny potravín: Ak sa rozhodnete prenajať si apartmán s kuchynkou a budete sa stravovať sami, nemusíte zo Slovenska nosiť žiadne potraviny. Ceny v supermarketoch sú rovnaké ako tie naše a istotne vás príjemne prekvapia trhy s kvalitnými domácimi surovinami za rozumné ceny. V reštauráciách zaplatíte za hlavné jedlo od 7 eur za porciu, v street food stánkoch nájdete aj lacnejšie alternatívy.

Ubytovanie: Obľúbenou formou ubytovania sú apartmány a štúdiá pri mori. Tie väčšinou využívajú tí, ktorí chodia do Rimini častejšie a presne vedia, kde si majú nájsť svoj nocľah. Môžete ísť aj naslepo a vyskúšať hľadanie priamo na mieste. Počítajte však s tým, že vtedy už nemusíte nájsť lepšie ubytovanie blízko pláže. Ceny pobytov sa v závislosti od stravovania, dopravy, hotela a času nakupovania pohybujú od 250 eur vyššie.

Gastronómia: Pred dovolenkou v Taliansku väčšinou snívame o pochúťkach ako pizza, cestoviny, ryby a rizotá. No domáca gastronómia je podstatne pestrejšia a vy by ste si mali objednať najmä rôzne druhy antipasty, ktoré predvádzajú najlepšie studené pochúťky daného regiónu. Taliani robia vynikajúce jahňacie špeciality, grilované mäsá a skvelí sú v spracovaní zeleniny na rôzne spôsoby.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa