Divá príroda, pamiatky a Sherlock Holmes: Pravé Anglicko hľadajte v Devone

2016-10-05 12:00:00 |   |    | 

Londýnu sa už dlhé roky vyčíta, že stráca svoju pôvodnú tvár a je ťažké nájsť miesta, v ktorých by ste sa cítili ako v pravom Anglicku. Stále viac turistov preto objavuje aj anglický vidiek. Viktoriánske pamiatky a krásy prírody, ktoré poznáte aj z filmov či literatúry, ponúka najmä grófstvo Devon na juhu ostrova.



 

Za pôvodným spôsobom života

Pri dovolenke v Devone by bolo škoda ostať na jednom mieste. Odporúčame preto presúvať sa po krajine a spoznať čo najviac. Ak nemáte auto, ubytujte sa v Exeteri, ten ponúka najlepšie spoje do celého regiónu. Druhou alternatívou je mesto Plymouth, ktoré sa nachádza tesne za hranicami grófstva.

Na nocľah v hoteloch zabudnite. Celý Devon ponúka veľa čarokrásnych malých B&B, ktoré sa neraz nachádzajú v historických domčekoch so slamenou strechou. Vyskúšať môžete aj život na farmách, ktoré síce ponúkajú skromnejšie ubytovanie, no najlepšie tam spoznáte život bežných obyvateľov. Na vidieku sa ešte stále udržiava pôvodný štýl života, hlavným spôsobom obživy mimoriadne úrodného kraja je poľnohospodárstvo. Pohľad na dlhé láne predelené kamennými alebo nízkymi živými plotmi vás nikdy neomrzí.

 

Po stopách Sherlocka Holmesa

Nielen slávna Baker Street, ale aj Devon je úzko spätý s príbehmi legendárneho Sherlocka Holmesa. Časť jeho príbehov sa odohrávala v tomto kraji a jeho fanúšikovia sa preto vyberajú na výlety, ktoré nasledujú stopy slávneho detektíva. Najznámejšou poviedkou je Pes baskervilský, okrem krvilačného zvieraťa tam hlavnú úlohu zohráva práve príroda Devonu. Nájdite si na internete sprievodcu, ktorý vás prevedie jednotlivými lokalitami a pusťte sa smelo do pátrania.

 

Národný park Dartmoor

Prírodným klenotom Devonu je národný park Dartmoor. Jeho pomyselnou vstupnou bránou je turistické centrum v Princetowne, kde si môžete vziať mapy regiónu, ale tiež spoznať dôležité informácie o histórii parku a dôležitých atrakciách, ktoré sa tam nachádzajú. K tým hlavným patria viaceré zrúcaniny bývalých panských sídiel a opátstiev. Nájdete tam tiež niekoľko malých jazier a kamennú vodnú priehradu Burrator, ktorá zabezpečuje pitnú vodu väčšine regiónu. V jej blízkosti sa nachádza vyhliadkové miesto Sheep Tor, kde sa vám naskytnú tie najlepšie výhľady na okolie. Turistické trasy sú väčšinou jednoduché a na mierne kopčeky sa dostanete do dvoch hodín pokojnou pomalou chôdzou. Pozor si dávajte najmä pri presunoch autom, keďže cesty sú pomerne úzke a v niektorých miestach majú problém prejsť popri sebe dve vozidlá.

 

Opátstvo Buckfast

V južnej časti národného parku nájdete pri meste Buckfastleigh historické opátstvo Buckfast. Prvý benediktínsky kláštor tam postavili už v roku 1018 a počas niekoľkých storočí prešiel viacerými stavebnými úpravami. Podobne ako ostatné anglické kláštory, aj tento v roku 1539 na rozkaz kráľa Henricha VIII. rozpustili a budovu zničili. V roku 1882 však toto územie opäť zakúpili francúzski benediktínski mnísi, ktorí tu založili nový kláštor, venovaný Panne Márii. Jeho súčasťou je aj nový kostol, ktorý začali stavať na základoch pôvodného v roku 1907. Dokončili ho v roku 1938 a svojmu účelu slúži dodnes. Aj tak sa však môžete poprechádzať po jeho záhradách a chvíľu sa „túlať časom“.

 

Pastelové Salcombe

V najjužnejšom cípe Devonu sa dostanete do mestečka Salcombe. Devončania ho často prezývajú pastelovým mestom, pretože takými farbami sú pomaľované jeho domy. Väčšinou ide o usadlosti, ktoré sú od seba vzdialené viac kilometrov a ponúkajú domácim viac súkromia. Salcombe sa do centra pozornosti turistov dostalo aj vďaka jachtárskemu klubu. Na jeho pobreží nájdete vždy zaparkovaných niekoľko malých lodí a niektoré z nich ponúkajú možnosť krátkej plavby po okolí.

 

Surfing, cyklistika, turistika i spoznávanie prírody

Devon je tiež regiónom bohatým na rôzne voľnočasové aktivity. Vyberte sa radšej do jeho pokojnejších oblastí, do dediniek alebo malých miest, ktoré sa nachádzajú blízko voľnej prírody. Tam sa nachádza viacero cyklistických chodníkov, ktoré poriadne preveria vaše schopnosti. Nejde len o jednoduché cestné trasy, ale tiež o náročnejšie chodníky v horskom prostredí, ktoré však majú ešte väčšie čaro. Devon je ideálnym miestom aj pre surfing, ktorý môžete vyskúšať v jeho severnej i južnej časti. V Darmoore si prídu na svoje i turisti a tunajšia príroda prináša skvelé miesta pre amatérskych a profesionálnych botanikov.

Najvýhodnejšie je presunúť sa letecky zo Slovenska do Bristolu, odkiaľ to máte ešte približne dve hodiny jazdy autom alebo hromadnou dopravou.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa