Najdlhšia katedrála na svete slúži aj neveriacim: Nájdete v nej obchod i kaviareň

2016-10-04 08:01:01 |   |    | 

Zájdete na nákup, potom si oddýchnete v kaviarni a nakoniec vás obrovský výťah vyvezie za tou najkrajšou vyhliadkou na mesto. U nás je toto možné len v obchodných centrách, v anglickom Liverpoole to môžete zažiť vo vnútri katedrály. Niet divu – je najdlhšia na celom svete!



 

Celoživotné dielo architekta

Liverpoolska katedrála, oficiálne Katedrálny kostol Ježiša Krista, je so svojou dĺžkou 189 metrov najdlhšou na celom svete. Nápad na jej stavbu skrsol koncom 19. storočia, kedy mal síce Liverpool prvého biskupa, no žiadnu katedrálu. V roku 1902 vyhlásili predstavitelia mesta a anglikánskej cirkvi verejnú architektonickú súťaž, ktorú vyhral len 22-ročný študent Giles Gilbert Scott. Základný kameň katedrály položil v roku 1904 kráľ Eduard VII., o dvadsať rokov ju vysvätili, no až v roku 1940 sa tu začali konať pravidelné bohoslužby. Druhá svetová vojna a inflácia spôsobili, že stavba bola kompletne dokončená až v roku 1978, teda osemnásť rokov po Scottovej smrti.

 

Viacero  rekordov

Scott by však bol na svoje dielo hrdý, nová katedrála sa pýšila (a dodnes pýši) viacerými rekordmi. Vrátane kaplnky Lady Chapel je jej vonkajšia dĺžka 189 metrov (vnútorná 150), vďaka čomu je katedrála najdlhšou na svete. Zastavaná plocha je 9000 m², preto je aj piatou najväčšou.

100-metrová veža katedrály je najväčšia a jedna z najvyšších na svete. A máme tu ešte jedno „naj“ – zvony vo výške 66 metrov sú tiež najväčšími na svete. Je ich celkom 13, najväčším je 14-tonový Veľký Juraj.

 

Miesto, kde to žije

Na zvony nedovidíte, no z veže katedrály sa vám naskytne nádherný výhľad na celý Liverpool. Dobrou správou je, že si ho môžete vychutnať aj bez fyzickej námahy. Takmer na vrchol vás totiž zavezie výťah, za ktorý zaplatíte 5,5 libry. To však nie je jediná suma, ktorú si treba v katedrále pripraviť. Vstup je síce zdarma, odporúča sa však príspevok vo výške 3 libry.

Spoplatnené je aj parkovisko či fotografovanie. Niet divu, táto katedrála nefunguje len z príspevkov veriacich, ale zarába si na seba, ako sa dá. Konajú sa tu koncerty, promócie, výstavy, semináre, konferencie, firemné podujatia a mnohé iné akcie, z ktorých plynie zisk za prenájom priestoru.

 

Obchod aj kaviareň

Priamo v katedrále dokonca funguje kaviareň, kde môžete obdivovať pôsobivý interiér s nádhernými vitrážovými oknami pri dobrej kávičke a koláčiku. Priamo pod ňou sa nachádza aj predajňa, kde si môžete zakúpiť nielen predmety s náboženskou tematikou, ale aj liverpoolske suveníry, knihy či rôzne iné darčeky.

K tým najdrahším patrí tehlička s ľubovoľným nápisom, ktorú potom umiestnia na špeciálny pamätný chodník pred katedrálou. Za 120 libier môžete zvečniť svoju lásku, spomínať na blízkeho, alebo urobiť originálnu reklamu svojej firme. A to sa len tak v hocijakom kostole nepodarí.

  

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr, Facebook, Geograph.co.uk, Wikipedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa