FOTO Nádherná dedina, ktorú zachránil James Bond

2016-10-07 12:00:00 |   |    | 

Ak ešte stále váhate, kde stráviť jesennú alebo zimnú dovolenku, máme pre vás zaujímavý tip. Celé Švajčiarsko ponúka niekoľko príjemných lokalít a je len na vás, či sa vyberiete do miest, kde budete spoznávať kultúru, alebo uprednostníte turistiku v horách. Mürren presvedčí zástancov druhej alternatívy a ako bonus navyše ponúka dovolenku v stopách najslávnejšieho agenta.



 

Zachránil ho turizmus

Do oblasti Mürren budete cestovať z Bratislavy autom približne 10 hodín. Ako jednoduchšiu alternatívu si môžete zvoliť leteckú prepravu z Viedne do Bernu, odkiaľ je to už do lona krásnej prírody približne hodinu cesty autom či autobusom. V minulosti bol Mürren len malou horskou dedinkou, ktorá sa napriek neľahkým prírodným podmienkam špecializovala na poľnohospodárstvo. To tvorilo až do začiatku 20. storočia hlavný zdroj obživy. Potom však objavili Mürren aj prví turisti, ktorí sa tam postupne presúvali za relaxom a zábavou. V období oboch svetových vojen slúžila dedina istý čas ako oddychové stredisko pre vojakov, ktorí si doliečovali zranenia alebo sa vracali domov z frontu. Tak sa spustila tradícia turizmu, ktorá zachránila celú oblasť a ponúkla jej nový zdroj obživy.

 

Prechodný domov Jamesa Bonda

Veľkú vlnu popularity priniesol Mürrenu koniec šesťdesiatych rokov minulého storočia. Práve vtedy si tam svoje prechodné obydlie rozložil štáb točiaci ďalší diel Jamesa Bonda. Pokračovanie pod názvom V službách Jej veličenstva sa odohrávalo práve v týchto miestach, pričom najpamätnejšia je najmä scéna z vrcholu Schilthornu, kde nájdete reštauráciu s nádherným výhľadom. S popularitou tohto filmu sa začali o dovolenku vo Švajčiarsku zaujímať aj mnohí ďalší turisti. Posedenie vo futuristicky štylizovanom podniku, kde sa predtým prechádzal ich filmový hrdina, považovali za vrchol výletu. Švajčiari vtedy ako prví na svete ponúkli horskú reštauráciu s 360-stupňovým panoramatickým výhľadom. V Mürrene tiež postupne vznikali ďalšie zjazdovky a ubytovacie zariadenia, ktoré ho postupne premenili na jedno z najobľúbenejších turistických centier v krajine. V súčasnosti sa v časti priestorov nachádza aj výstava venovaná filmu o slávnom agentovi.

 

 

Tri typy turistických trás

Výhodou švajčiarskej dedinky je, že sa nachádza priamo uprostred hôr. Vďaka tomu je ideálnym východiskom pre horskú turistiku. Ak sa vyberiete do Mürrenu na jeseň, môžete sa tešiť na spolu až devätnásť rôznych trás. Tie sú rozdelené do troch kategórií podľa časovej náročnosti. V prvej sa nachádza šesť chodníkov, ktoré zvládnete do hodiny a pol. Môžete sa vybrať napríklad do doliny Gimmelwald, prejsť si magistrálou s krásnym výhľadom alebo vystúpať na Grütschalp.

V druhej skupine je tiež šesť chodníkov a túra trvá od dvoch do štyroch hodín. V tomto prípade ide už o náročnejšie trasy, ktoré si vyžadujú lepšiu kondíciu. Takto sa dostanete do severnej časti končiarov alebo spojíte prechod viacerými miestami, ako napríklad cez Birg na Schilthorn. Prejsť môžete tiež okruhom Mürrenu do Grütschalpu, no tentoraz budete prechádzať aj cez Marchegg a Soustall.

Najpočetnejšiu skupinku tvoria trasy od štyroch do šiestich hodín. Tá najťažšia vedie z Mürrenu do Kiental. A tešiť sa môžete tiež na prechody viacerými končiarmi, ktoré vám pripravia celodennú fyzicky náročnejšiu túru.

 

213 kilometrov zjazdoviek a lyžiarskych trás

Mürren predstavuje spolu s dvomi susednými strediskami aj lyžiarsky raj, na spomínanom Schilthorne sa môžete lyžovať ešte aj počas neskorej jari. Zaujímavosťou je brunch v štýle Jamesa Bonda, ktorý si môžete objednať uprostred dňa na svahu. Dokopy sa vo všetkých troch regiónoch nachádza až 213 kilometrov rôznych typov zjazdoviek. Časť z nich je venovaná freerideovým lyžiarom. Popri zjazdovkách sa môžete spúšťať na saniach po špeciálnych tratiach, môžete si vyskúšať prechádzku so snežnými topánkami a výlučne v sprievode školených sprievodcov sa môžete vybrať aj na zimnú horskú turistiku. Pod svahmi na vás bude čakať veľké klzisko, na ktorom v hlavnej sezóne organizujú diskotéky na ľade.

 

Bývanie v drevených chalupách, oddych v kúpeľoch

V širšom okolí dedinky nájdete aj niekoľko hotelov. Priamo v Mürrene sa však špecializujú najmä na pobyty v typických drevených chalúpkach. Tie lepšie zapadnú do koloritu celej krajinky a zároveň vám prinášajú osobitejší spôsob bývania. Na žiadosť dovolenkárov vybudovali v dedine športové centrum, kde si môžete nájsť rôzne voľnočasové aktivity počas daždivých dní. A popri nich tam vznikli aj menšie kúpele, kde sa nachádza niekoľko typov sáun, vírivka a relaxačné centrum. Väčšie skupiny sa môžu objednať na hodiny oddychovej jogy alebo fitness lekcie v bazéne.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa