Najmenšia dedinka na svete a kraj vlnených svetrov: Navštívili sme Aranské ostrovy

2016-10-21 12:00:01 |   |    | 

Pri západnom pobreží Írska sa nachádza trojica ostrovov Inishmore, Inishmaan a Inisheer. Spoločne nesú pomenovania Aranské ostrovy. Na našom výlete na večne zelenom ostrove sme chceli spoznať i jeho originálne časti, ktoré nám najlepšie priblížia pôvodný kolorit. Výlet do okolia Galway sme preto zavŕšili práve na najväčšom z týchto ostrovov – Inishmore.



 

Predstavy o bicykloch zmaril dážď

Na Aranské ostrovy sa môžete dostať buď z prístavu vzdialeného do hodiny cesty z centra Galway, alebo z Doolinu, ktorý je však najbližšie k najmenšiemu ostrovu Inisheer so sto obyvateľov. Celý pobyt si môžete zorganizovať i sami, no v tom prípade musíte myslieť ešte na dopravu do prístavu. Ak nechcete na Aranských ostrovoch zostať pár dní, odporúčame vám zúčastniť sa organizovaného výletu, tak ako sme to urobili my. Pri odchode z Galway zaň zaplatíte 32 eur, pár spoločností ponúka aj skorý ranný odchod z Dublinu, keď vás výlet vyjde okolo 60 eur. Luxusnejším spôsobom prepravy je let na Inishmore, pri ktorom však musíte počítať so silnejším vetrom a menším komfortom kompenzovaným krásnym výhľadom.

Po príchode do prístavu sme si vydýchli pri pohľade na väčšiu loď dúfajúc, že nám na vode ponúkne lepšiu stabilitu. I kvôli horšiemu počasiu sme rýchlo precitli v realite drsnejšej plavby, nie ako sme zvyknutí na pokojnom mori. Cesta na ostrov trvá pri dobrom počasí 45 minút, my sme sa presúvali o trošku dlhšie. Po príchode na Inishmore sme mali sladké predstavy o tom, ako si ho prejdeme na bicykli a preskúmame do posledného detailu. Dážď v kombinácii so silným vetrom nás však namiesto toho vohnal do prvého minibusu ponúkajúceho prehliadku. Spoločností je niekoľko, no cena je jednotná. Väčšina z nich vás po ostrove prevezie za 10 eur. Dôverčivosť a pozitívne naladenie domácich vidíme už priamo na vodičovi, ktorý nás netradične inkasoval až na konci výletu. Bicykel si na celý deň môžete prenajať za rovnakú cenu a požičovňu nájdete na konci móla. Malá rada od nás znie, že terén ostrova vôbec nevyzerá tak idylicky ako na fotkách a istotne sa nespoliehajte na prepočty Google Maps, podľa ktorých by ste ho mali pohodlne prejsť celý za jeden deň.

 

Jeden policajt a najmenšia dedinka na svete

Hneď v úvode sa náš sprievodca púšťa do rozprávania. Na Inishmore pracujú dokopy štyria policajti, no službu má vždy len jediný z nich. Ako nonšalantne poznamenal, i ten sa vždy len nudí, pretože kriminalita je takmer nulová. Banka sídli v malom domčeku a pokiaľ si chcete odtiaľ vybrať peniaze, musíte si to dobre naplánovať, pretože otváracie hodiny i finančné zdroje sú obmedzené. Na ostrove majú len jeden väčší obchod s potravinami a ako s úsmevom potvrdzuje, skutočne sa tu pozná každý s každým, čo podľa neho nie je vždy výhodou. Časť obyvateľov tam býva iba počas víkendov a zostávajú len tí, ktorí sa venujú turizmu alebo pár službám pre domácich. Doprava z ostrova by bola každý deň komplikovaná a tak musia voliť takýto kombinovaný život. Inishmore sa delí na štrnásť dediniek. Niektoré z nich však tvorí doslova iba pár domčekov. Nájdete tam tiež najmenšiu dedinku na svete. Tá sídli v záhrade jedného z domov a patrí ich legendárnym leprikónom (írskym škriatkom).

 

Dom iba s plynulou írštinou

Pomaly sa dostávame z maličkého centra v prístave na originálne írske cestičky. Pri stretávaní sa v najužších častiach si vodiči pravidelne otvárajú okienka a svorne odkomunikujú hladký prechod bez poškodenia niektorého z áut. Apropó, páni sa vždy rozprávajú len v írskom jazyku, ktorý na posluch znie veľmi zvláštne až vtipne. Na ostrove sa nachádza škola prvého a druhého stupňa. Na oboch z nich sa však vyučuje len v írskom jazyku. Kvôli uchovaniu autentického írskeho prostredia kladú predstavitelia ostrovov prísne nároky aj na nových obyvateľov. Ak si tam chcete postaviť dom, musíte hovoriť plynule po írsky a desať rokov žiť v Írsku. Dovtedy si musíte vystačiť s malými výletmi, keď našťastie mnoho domácnosti ponúka ubytovanie v súkromí.

 

Za hrdinami Prestupného roka

Po krátkej fotozastávke pri tradičnom írskom domčeku so slamenou strechou sa potom dostávame ku ďalšiemu mininámestíčku, ktoré tvoria dva obchody, malá galéria s obrazmi českej maliarky a pohostenia. Keby sme mali dobré počasie, zastavili by sme sa aj pri útesoch, ktoré sú menšou napodobeninou Cliffs of Moher.

Ako nám prezradil sprievodca, i keď oni nemajú pri okrajoch žiadne zátarasy, za posledných sto rokov tam zomrel len jediný človek, naproti čomu sú Cliffy neslávne populárnym miestom pre samovrahov. Druhou zastávkou by bol pozostatok pôvodných obydlí a bývalej pevnosti. Kvôli mizernému počasiu a najmä silnému vetru však radšej dobrovoľne končíme v útulnom rodinnom podniku s príjemne rozohriatym krbom. Mimochodom, práve na týchto miestach sa začína odohrávať dej filmu Priestupný rok, čo potešilo najmä ženskú časť autobusového osadenstva.

 

Historický cintorín a pohľad na pôvodný tvar Zeme

Keltské kríže a historické cintoríny patria k povinným zastávkam na dovolenke v Írsku. Na západnej strane ostrova sa nachádza jeden menší spolu s kostolíkom. Na východnej strane nájdete ešte charizmatickejší cintorín, kde sú staré kríže obrastené trávou v tesnej blízkosti oceánu. Do tejto časti však tour väčšinou nechodia.

Úplne západný cíp ostrova nám ponúka unikátny pohľad na pôvodný stav zemského povrchu. Ťažké bridlicové kamene sú uchované už iba na pár miestach na svete. Pre domácich sú náročnou výzvou, keď príprava pôdy pre stavbu nového domu môže zabrať i niekoľko rokov.

 

Majstrovstvo kamenných plotov

S ďalšou zastávkou s výhľadom na pláž už začína vychádzať slniečko. A nám sa pomaly plní náš sen, aby sme videli ostrov i za pekného počasia. Sprievodca nám počas cesty vysvetľuje, že v skutočnosti majú len minimum daždivých dní a oproti samotnému sa môžu tešiť aj väčšiemu počtu slnečných a teplých týždňov. Hlavným problémom tu je však výrazne veterné počasie, na ktoré si však domáci už dávno zvykli. Na Inishmore si môžete pozrieť aj množstvo starých pôvodných domčekov a najmä kamenných plotov. Na ich stavbu sa nepoužívala žiadna malta alebo iný spojovací materiál. Ide o systém presného ukladania kameňov.

 

Bez teplej spomienky to nejde

V súčasnosti je hlavným zdrojom príjmov na ostrove turizmus. A s tým je úzko spätá aj výroba špeciálnych aranských svetrov, ktoré sa vyrábajú z pravej ovčej vlny a ohrejú vás aj v najchladnejšom počasí. Na ostrove sa nachádzajú tri obchody, pričom ten najväčší nájdete v prístave. Druhý s ním susedí a tretí sa nachádza na mininámestíčku s rodinnou reštauráciou. Ceny sú všade rovnaké. Za kvalitný sveter si zaplatíte od 80 eur vyššie. Zimnú čiapku kúpite za 15 eur, dlhé a hrubé šály stoja od 30 eur vyššie. Keď budete mať šťastie, natrafíte na výpredaj a tak ako my, odídete z ostrova so svetrom za polovičnú cenu.

Pri prístave sa nachádza aj niekoľko reštaurácií s krásnym výhľadom. Informačné centrum nájdete hneď pri móle, no táto pani bola najmenej zhovorčivým domorodcom, ktorého sme stretli. Po krátkej prechádzke odchádzame do prístavu, kde nás ešte šokuje tunajší odvážlivec, ktorý sa šiel smelo kúpať.

Aranské ostrovy sú úžasnou ukážkou toho, že napriek návalu turistov si môžu cestovateľské lokality uchovať i svoju tvár. Aj my sa istotne ešte niekedy vrátime späť a neodradí nás ani rovnako zlá spiatočná cesta loďou, o ktorej nám domáci sväto-sväte tvrdili, že tá bude už podstatne príjemnejšou.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Dromedar.sk / David
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa