Kyjev - zaujímavá metropola susednej Ukrajiny

2021-10-25 12:00:00 |   |    | 

Metropolou susednej Ukrajiny je čarovný Kyjev. Turistov láka na viacero zaujímavostí.



 

 

Chrám svätej Sofie

Hlavnou atrakciou Kyjevu sú nepochybne pamiatky súvisiace s pravoslávnou cirkvou. Chrám svätej Sofie postavili v 11. storočí. Kedysi plnil úlohu hlavného svätostánku v krajine, no v súčasnosti sa už využíva len minimálne. Bohoslužby v nej sú o to vzácnejšie. Jej interiér je bohato pokrytý maľbami ikon a precíznou pravoslávnou výzdobou.

 

Pechersk Lavra

Druhou významnou pamiatkou náboženského charakteru je opátstvo Pechersk Lavra. Taktiež patrí medzi UNESCO chránené pamiatky a ponúka celý komplex určený pre duchovný život. Aj jeho výstavba sa datuje do 11. storočia, lenže v tomto prípade pokračovali dostavby naďalej a postupne sa pridávali ďalšie nové budovy. V komplexe sa nachádzajú dve múzeá – miniatúr vyrobených ukrajinským umelcom a historické múzeum. Hlavnou časťou je kostol, ktorý sa stále používa na sväté omše, a pekná zvonica.

 

Zlatá brána

Zoloti vorota bola postavená ako súčasť kyjevského opevnenia v roku 1037 podľa vzoru Zlatej brány v Konštantínopole. Dve stovky rokov slúžila ako hlavný vstup do mesta, v 13. storočí však bola pri mongolských nájazdoch úplne zničená. V roku 1982 ju nechali sovietski funkcionári kompletne vybudovať nanovo, hoci mali len veľmi málo informácií o tom, ako v skutočnosti pôvodne vyzerala.

 

Mariánsky palác

Barokový Mariánsky (alebo Mariinský palác) je oficiálnym sídlom prezidenta. V roku 1744 ho u jedného z najslávnejších architektov doby Bartolomea Rastrelliho objednala ruská cárovná Alžbeta I. Tá však zomrela ešte pred jeho dokončením (1752), a tak bola prvým monarchom v jeho priestoroch cárovná Katarína II. Začiatkom 19. storočia palác úplne zničilo viacero požiarov a v roku 1870 ho nechal Alexander II. znovuvybudovať na základe starších kresieb.

 

Katedrála sv. Mikuláša

Hoci na Ukrajine prevláda pravoslávna viera, v hlavnom meste krajiny nájdete aj jeden nádherný katolícky svätostánok. Je ním katedrála sv. Mikuláša, ktorú vybudovali v rokoch 1899 až 1909 v neogotickom štýle podľa vzoru stredovekých katedrál západnej Európy. Po nástupe komunistov bola rímskokatolíckej cirkvi odobratá a od roku 1978 sa tu konajú organové koncerty.

 

Chimaeras

Jedna z najdôležitejších úradných budov v krajine. Nachádza sa tam administratívna časť prezidentského paláca a zároveň sa tam pravidelne organizujú oficiálne udalosti. Budova je postavená v štýle secesie a je vyhľadávanou atrakciou najmä vďaka peknému exteriéru. Jeho autorom bol poľský architekt Wladyslaw Horodecki. V okolí Chimaeras platia prísne bezpečnostné pravidlá a časť pred ňou už premenili na pešiu zónu.

 

Aleje sôch

V osemdesiatych rokoch vznikla v Kyjeve netradičná štvrť, ktorá sa sústredila na exteriérovú výzdobu pomocou rôznych sôch. Časom sa však aj táto časť zmodernizovala a pribudli jej dynamickejšie prvky v podobe výrazných farebných mozaík po celom okolí. Tie vytvárajú netradičný avantgardný prvok, ktorý dodáva celej štvrti na dynamickosti a originalite.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa