400 rokov sídlo pápežov, oddnes múzeum: Pápež František sa vzdal svojej rezidencie

2016-10-21 08:00:01 |   |    | 

Pápež František už viackrát dokázal svoju pokoru a skromnosť. Po svojom zvolení sa odmietol presťahovať z bytu v penzióne svätej Marty do Apoštolského paláca, kde predošlí pápeži obývali honosný apartmán s desiatimi miestnosťami, priestormi pre personál a rozľahlou terasou s výhľadom na Rím. Teraz sa v prospech verejnosti vzdal aj ďalšieho prepychu.



 

Castel Gandolfo je malé mestečko asi 24 kilometrov juhovýchodne od Ríma na brehu jazera Albani. Vďaka svojej lokalite aj starobylým uličkám patrí k najmalebnejším miestam Talianska.

Aj preto si ho ako svoju letnú rezidenciu vybral v roku 1626 pápež Urban VIII., ktorý nechal starý palác prestavať architektovi Carlovi Madernovi. Odvtedy tu zvykli každé leto oddychovať aj všetci jeho nástupcovia, s výnimkou rokov 1870 až 1929, kedy pápeži kvôli pozemkovému sporu s Talianskom neopúšťali Vatikán. Počas druhej svetovej vojny našlo v paláci ochranu Svätej stolice množstvo Židov a ľudia sa sem uchýlili aj počas spojeneckého bombardovania v roku 1944. Až 500 ľudí však pri jednom z útokov zahynulo.

Po vojne sa život v paláci vrátil do starých koľají a pápeži tu naďalej hľadali (a nachádzali) vytúžený oddych. Dvaja z nich (Pius XII v roku 1958 a Pavol VI. v roku 1978) tu dokonca zomreli.

Pápež Ján Pavol II. si pri paláci nechal vybudovať bazén. František však podobný luxus nevyhľadáva a v Castel Gandolfo nikdy neprespal. V marci 2014 sprístupnil verejnosti nádherné pápežské záhrady Barberini (s ruinami paláca cisára Domiciána) a oddnes môžete navštíviť aj pápežský palác. Uvidíte súkromnú spálňu pápežov, kaplnku, knižnicu aj pracovňu.

Pri návšteve Castel Gandolfa nezabudnite ani na ďalšie pozoruhodné vily a sakrálne pamiatky. Najvzácnejšou z nich je kostol sv. Tomáša z Villanovy podľa návrhu Giana Lorenza Berniniho, ktorý zdobí maľba Ukrižovania od Pietra da Cortonu.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa