Zažili sme jar na Malte: Výhody a nevýhody dovolenky mimo sezóny

2017-03-03 00:00:00 |   |    | 

Ostrovný štát Malta je známe letovisko, ktoré sa každoročne teší veľkej obľube turistov najmä v letných mesiacoch. Mnohí však možno neviete, že teplota v Malte ani v zime neklesá pod 10 stupňov cez deň, čo z nej robí vhodné miesto na krátkodobý výlet aj v časoch, kedy na Slovensku nosíme hrubé šály a čiapky. Prinášame vám tipy, postrehy, výhody aj nevýhody dovolenky na Malte mimo hlavnej sezóny.



 

Menej turistov

Veľké masy ľudí často odrádzajú od návštevy inak zaujímavých a obdivuhodných pamiatok s bohatou históriou a unikátnych prírodných úkazov. V zime sa nemusíte báť, že by ste na Malte mali problémy s preplnenými ulicami na úzkych maltézskych chodníkoch, s dlhým čakaním v reštauráciách, kaviarňach či múzeách. Dokonca vám nebudú cudzí ľudia prekážať ani pri fotografovaní.

 

Primeraná teplota

Ak nie ste fanúšikom horúceho letného počasia, návšteva Malty napríklad vo februári či marci je pre Vás ideálna. Chodiť po pamiatkach, túlať sa starými uličkami Valletty či Mdiny je určite príjemnejšie pri 18-tich stupňoch a slabšom slnku ako v lete, kedy sa z príjemnej dovolenkovej aktivity stáva nepredstaviteľná činnosť.

 

Bláznivá MHD a Maltézska doprava

Verejná doprava je niečo, na čo si usporiadaný Stredoeurópan na Malte len ťažko zvykne. Cestovný poriadok na zastávkach, internete a v realite sa od seba často odlišujú a preto je vždy lepšie nechávať si časové rezervy pri plánovaní výletov. Ak viete dopredu, že sa po Malte budete pohybovať výlučne hromadnou dopravou, je dobré vybaviť si turistickú kartičku s jazdami a zbaliť si aj extra dávku trpezlivosti.

Vhodnou alternatívou môže byť prenajatie auta či skútra, treba však rátať s tým, že Malťania jazdia vľavo, pretože ostrov je jednou z bývalých britských kolónií a vplyv Angličanov sa dodnes prejavuje aj takýmto spôsobom. Pozoruhodný je vysoký počet áut na jedného obyvateľa a nebezpečný štýl jazdy, čomu nepomáha ani nedostatok prechodov. Chodci sú v takomto prípade nútení prebehovať cez cestu „na pirátov“.

 

Angličtina

Ďalší neklamný znak vplyvu britskej kolonizácie je práve angličtina ako úradný jazyk. Bez problémov sa v mestách aj na vidieku dohovoríte po anglicky, čo je z pohľadu cestovného ruchu a turistiky obrovskou výhodou nielen pre miestne obyvateľstvo, ale najmä pre návštevníkov ostrova. Druhým úradným jazykom je maltčina, ktorá sa vyvinula z arabčiny a bola silno ovplyvnená taliančinou.

 

Výlety

Ak sa rozhodnete objavovať prírodné krásy Malty, okrem návštevy pláže a útesov je zaujímavou voľbou krátka plavba loďou v Blue Grotto, čo je skupina morských jaskýň na juhu ostrova. Od skorého rána až do obeda tu skaly hrajú pod vplyvom odrazu tyrkysového mora zaujímavými farbami. Na tomto mieste sa dokonca nakrúcalo niekoľko scén z veľkofilmu Trója. Ďalšou často navštevovanou prírodnou atrakciou je azúrové okno na ostrove Gozo, ktoré však v najbližších rokoch pravdepodobne zanikne dôsledkom rozpadávajúcej sa klenby.
Ani milovníci histórie určite neostanú sklamaní, pretože Malta so svojou 7000-ročnou históriou  ponúka nekonečné množstvo unikátnych múzeí, výstav, chrámov a palácov. Môžete sa oboznámiť s Rádom maltézskych rytierov a desiatkami ich pevností po celom ostrove, prejsť sa po katakombách z druhej svetovej vojny, navštíviť prehistorické pohrebiská, jaskyne, pozostatky starobylých chrámov alebo iné pamiatky.

______________________________________________________________________________________

Najväčšia atrakcia Malty čoskoro minulosťou: Azúrové okno sa rozpadá

______________________________________________________________________________________

 

Karneval

Každoročne vo februári prebieha vo Vallete, Paceville a Nadure niekoľkodňový veľkolepý farebný karneval. Ozdobené nákladné autá vozia rôznofarebné figuríny a bábky, a za nimi v rytme hudby tancujú a pochodujú preoblečení maltézski obyvatelia a často aj turisti. Karneval je pokračovaním tradičných rytierskych hier zo 16. storočia. V týchto dňoch sa ulicami šíri hudba a dobrá nálada viac ako kedykoľvek v priebehu mesiaca.

 

Mačky

Čo vás na Malte možno prekvapí je nečakané množstvo túlavých mačiek. Od miestnych sme sa dozvedeli, že situácia so štvornohými miláčikmi bola v minulosti omnoho horšia. V súčasnosti funguje niekoľko neziskových organizácií s donáciami na ich starostlivosť, kastráciu a nájdeme tu aj množstvo mačacích útulkov.

 

Autor: Beáta Hajduová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock a autorka
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa