Nádherné a nepoznané Srbsko: Toto sú jeho najkrajšie atrakcie

2017-07-24 00:00:01 |   |    | 

Srbsko zatiaľ nepatrí medzi najobľúbenejšie destinácie Slovákov. Od minulého roka sa však lieta z Bratislavy do Nišu, a to je ideálna možnosť spoznávať aj túto zaujímavú krajinu. Atrakcií má naozaj dostatok.



 

Kaňon rieky Uvac

Z prírodných krás Srbsku najviac dominuje rieka Uvac. Jej kaňon má tvar esovito stočeného hadíka, čím vytvára krásny kontrast medzi žiarivo modrou vodou a okolitými skalami. Vyberte sa preto na prvú vyhliadku a vychutnajte si tento pohľad pre bohov. V určitých miestach vytvára Uvac aj menšie jazierka, ktoré sú známe bohatým výskytom rýb. Popri rieke nájdete viacero vzácnych drevín a rastlín. Môžete ju splaviť, vybrať sa na turistickú prechádzku popri jej koryte alebo sa len tak prejdite rozsiahlym parkom, ktorý ponúka množstvo nádherných vyhliadok.

 

Diablovo mesto

Pohorie Radan ukrýva jedného z kandidátov na sedem prírodných divov sveta. Vysoké štíhle skaly vznikli zvetrávaním a veľmi pripomínajú miesta ako turecká Kappadokia alebo čínsky Kamenný les. Pomenovanie Diablovo mesto získali tieto skaly kvôli desivej atmosfére, ktorú vyvolávali medzi domácimi obyvateľmi. Podľa legiend tam viacerí z nich kedysi začuli diablov hlas a kvôli tomu sa dlho tejto lokalite vyhýbali. Na celom území tohto pohoria nájdete 200 štíhlych skalných útvarov, pričom najvyšší z nich meria až 15 metrov. V okolí sa nachádza aj niekoľko turistických chodníkov.

 

Belehrad

Mesto, ktoré sídli na sútoku riek Dunaj a Sáva, má podľa mnohých tak špecifickú atmosféru, že ju jednoducho musíte zažiť na vlastnej koži. Hlavnými atrakciami Belehradu sú uličky starého mesta s pestrými historickými budovami a promenáda popri brehoch riek. Jednou z povinných zastávok je aj pevnosť Kalemegdan, ktorá sa nachádza na vrchu, z ktorého je vynikajúci výhľad na obe rieky, ale aj široké centrum Belehradu. Rovnomenný park zase ponúka príjemnú oddychovú zónu, z ktorej sa pohodlne dostanete k viacerým múzeám a historickým stavbám v secesnom štýle. Tým, ktorí milujú umenie a radi si užívajú život, patrí aj štvrť Skadarlija.

 

Zlatibor

V Srbsku nájdete niekoľko oblastí, ktoré sú známe vďaka prírodným atrakciám a výborným podmienkam pre turistiku. Pohorie Zlatibor navyše ponúka aj skvelé miesta na zimnú lyžovačku, vďaka čomu sa stalo významným turistickým centrom v krajine. Okrem prírodných krás tam nájdete aj jeden historický unikát. Mokrá Gora je historická dedinka, ktorá združuje starobylé stavby z rôznych období. Jej súčasťou je aj historická železnica, ktorej trať pripomína tvar čísla osem. V tejto oblasti nájdete aj dedinku Drvengrad, ktorá sa spája so slávnym režisérom Emirom Kusturicom. jej rekonštrukciu vo veľkej miere financoval práve tento filmový velikán, ktorý potom stavby v dedine použil ako kulisy ku filmu Život je čudo.

 

Subotica

Na severe krajiny nájdete mesto, ktoré si najťažšie obdobie vytrpelo počas maďarskej okupácie. Nepríjemnej časti dejín však vďačí za to, že sa tu zachovali vplyvy rôznych kultúr. To dodáva Subotici osobitú atmosféru, ktorú si radi vychutnávajú aj turisti. Najkrajšia budova patrí galérii moderného umenia. Jej autorom je architekt Ferenc J. Raichle a postavená je v secesnom štýle. Ďalšími dominantami sú katedrála svätej Terezy a budova divadla, ktorá pochádza z konca 19. storočia.

 

Pevnosť Golubac

Dunaj získava vo východnej časti Srbska na dravosti. Priamo pri pevnosti Golubac vyzerá ako divoká rieka, a tak pôsobí táto stavba s desiatimi vežičkami mimoriadne dramaticky. Hlavná časť vznikla v 14. storočí a bola vstupnou bránou do celej oblasti. Postupne však tamer úplne podľahla skaze, za ostatné tri roky však prešla rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá jej priniesla opätovnú slávu. V podobnom štýle bolo pristavené aj blízke mestečko Golubac, ktoré vo veľkej miere žije práve z popularity veľkolepej pevnosti.

 

Kostol sv. Juraja, Topola

Domáci poznajú tento kostol skôr pod názvom Oplenac. Ten mu prisúdili podľa vrchu, na ktorom bol na začiatku 20. storočia vybudovaný. Súčasťou stavby je aj veľké mauzóleum, v ktorom našli miesto posledného odpočinku viacerí zástupcovia kráľovského rodu. Kostol je známy aj vďaka bohatému zdobeniu pomocou náročnej mozaiky. Podľa prvých plánov mali pokrývať všetky steny mená vojakov a mužov, ktorí zomreli počas Prvej balkánskej vojny, no nakoniec od toho upustili a interiér vyzdobili vzácnymi ikonami.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa