OBRAZOM Parádny výlet za 170 eur: Strávili sme predĺžený víkend v Rumunsku

2017-07-10 00:00:01 |   |    | 

Letecká spoločnosť Wizz Air ponúka lacné letenky napríklad aj do Rumunska, a to sme sa rozhodli využiť aj my. Vyskúšali sme, ako prežiť s obmedzeným finančným rozpočtom a aké miesta navštíviť v priebehu pár dní v Transylvánii. A rozhodne to stálo za to.



 

 

Prvý deň nášho výletu začal v Kluži (Cluj Napoca, mesto známe aj ako Koložvár). Rodné mesto Mateja Korvína sa nachádza v bývalom Sedmohradsku a je zaujímavé svojim historickým jadrom a kultúrnymi pamiatkami ako napríklad Kostol Svätého Michala so súsoším Mateja Korvína, ktorého autorom je sochár János Fadrusz, narodený v Bratislave.

Nemenej zaujímavá je aj socha Michala Chrabrého, rumunského kniežaťa Valašska, pred ktorou stojí večný oheň a za pozretie tiež stojí Karolínsky obelisk, izba Mateja Korvína alebo Botanická záhrada.

Iba 35 kilometrov juhovýchodne od Kluže sa nachádza soľná baňa Salina Turda, ktorá dnes slúži ako historické múzeum a zábavný park v jednom a je to jedno z najnavštevovanejších miest v Rumunsku.

Baňa sa využíva aj na liečebné procesy pre ľudí s pľúcnymi chorobami. Môžete si tam však dokonca zahrať bowling či billiard, povoziť sa na ruskom kolese alebo člnkovať na podzemnom jazere. Interiér bane je veľmi kreatívne vyzdobený a teší sa obľube turistov aj domácich.

Z Kluže sme sa do Branu vybrali nočným ležadlovým vlakom, ktorý je skvelou alternatívou low cost cestovania a ubytovania v jednom pre tých, ktorí si netrúfajú v Rumunsku stopovať. Lístky na príslušné trasy si viete dopredu kúpiť cez internet, kupé sú čisté a posteľ síce nie je ako vaša doma, ale vyspať sa na nej dá bez problémov.

Najznámejšou atrakciou v meste Bran je údajný Drakulov hrad, reálne však patril kniežaťu Vladovi III. (s prezývkou Narážač), ktorý je známy vďaka legendám o jeho krutosti. Jeho obľúbeným spôsobom popravy bolo pomalé a kruté narážanie na kôl, ale tiež sexuálne násilie páchané na sluhoch a ich deťoch. Práve tieto jeho mučiace záľuby inšpirovali írskeho spisovateľa Brama Stokera zobraziť ho vo svojom románe ako grófa Drakulu. Legendy, ktoré Stoker zobrazil, však nemajú nič spoločného s reálnym kniežaťom Vladom III. V hrade sa nachádza zbierka rôznych umeleckých predmetov, nábytku a kostýmov, ktoré zozbierala rumunská kráľovná Mária Edinburská a tiež sa zachovali niektoré z Vladových prístrojov na mučenie.

Ďalšou zastávkou je mesto Rašnov. Ak ste vždy veľmi túžili vidieť Hollywoodsky nápis, ale nikdy nemali dostatočne veľa peňazí na letenku, možno sa uspokojíte aj s nápisom RAŠNOV na tento spôsob.


Rašnov je neveľké mesto s malým historickým centrom, no s o to veľkolepejšou pevnosťou z 13. storočia. Tá mala chrániť domáci ľud pred inváziou vojsk, ktoré prechádzali cez mesto do Burzenlandu. Obyvatelia nútení tu zostať po stáročia si z pevnosti spravili opevnené obydlia, z ktorých nádherný výhľad na okolie a mesto.

Posledným mestom, ktoré sme navštívili na našom krátkom výlete po Rumunsku je Brašov, ktorý sa okrem početných historických a kultúrnych pamiatok rovnako ako Rašnov pýši svojím nápisom v štýle Hollywoodu.

Počas potuliek historickým centrom by ste nemali vynechať Čiernu katedrálu, Kostol svätého Mikuláša, Bielu vežu, Čiernu vežu a ani Stradu Sforii, čo je najužšia ulička v Rumunsku a údajne druhá najužšia v Európe. Jej šírka dosahuje len 111 až 135 cm.

 

Naše náklady

V Rumunsku sme strávili 3 dni (v piatok na obed sme už boli v Kluži, prvú noc sme strávili vo vlaku, druhú v dome cez AirBnB, tretiu zase vo vlaku a hneď ráno sme leteli späť do Bratislavy). Finančne nás to vyšlo nasledovne:

spiatočná letenka - 38 eur

spiatočný  lístok na vlak Kluž - Brašov, ležadlo - 36 eur

ubytovanie na jednu noc cez AirBnB - 15 eur

strava*, vstupy a lístky na autobus -80 eur

* Obed v reštaurácii stojí asi 10 eur vrátane kávy a nápoja.

 

Autor: Beáta Hajduová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Bohuš Roško
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa