Krajina snov: 10 zaujímavostí o Švédsku, ktoré mu ostatné krajiny závidia

2017-09-25 00:00:00 |   |    | 

Hoci kroky väčšiny turistov mieria počas dovolenky najmä na juh, obrovským lákadlom je aj drsná krása škandinávskych krajín. Najväčšou z nich je Švédsko, fascinujúci kút Zeme s nádhernou prírodou, bohatou históriou, hrdinskými legendami a otvorenou mysľou. Len pozor, aby ste po jeho návšteve nezvažovali zmenu trvalého bydliska!



 

Vývozný artikel hudba

Väčšine z nás sa Švédsko spája najmä so štvoricou ABBA, táto škandinávska krajina však má mnoho ďalších slávnych rodákov. Europe, Roxette, Neneh Cherry, Dr Alban, Ace of Base, The Cardigans, Avicii, Swedish House Mafia či aktuálne duo Galantis alebo Zara Larsson... Asi nie je veľa mien z tohto zoznamu, ktoré by ste nepoznali a musíte uznať, že len máloktorá európska krajina žne takéto úspechy. Nie sú to však len speváci či dídžeji, na kom rozvetvený švédsky hudobný priemysel stojí a padá. Súčasťou medzinárodnej scény sú aj autori hudby, hudobníci a producenti. Denniz Pop a Max Martin napríklad písali hity pre také hviezdy ako Britney Spears, Backstreet Boys, Katy Perry alebo Pink. A v čom tkvie tajomstvo švédskeho úspechu? Ťažko povedať, niektorí ho spájajú s rytmikou jazyka, iní poukazujú na hustú sieť štátnych hudobných škôl pre deti a mládež.

 

Tri jazyky v jednom

Všetci vieme, ako blízko majú k sebe slovenský a český jazyk. Málokto však tuší, že podobne sú na tom aj škandinávske reči, presnejšie časť z nich. Švédi si navzájom rozumejú s Nórmi a hoci majú trochu ťažkosti s dánskym prízvukom, rozumejú aj obyvateľom tejto krajiny. Niekedy sa hovorí, že ak sa naučíte jeden zo škandinávskych jazykov, získate tri za cenu jedného. Navyše je švédčina aj druhým oficiálnym jazykom vo Fínsku, na severe sa ňou teda  dohovoríte v podstate všade. Nevadí však ani to, ak ju neovládate. Takmer všetci obyvatelia Švédska hovoria výborne po anglicky a napríklad také cestovné poriadky alebo oficiálne upozornenia bývajú zverejnené v švédčine aj angličtine.

 

Do práce na lyžiach

Ako sa dá vzhľadom na geografickú polohu očakávať, zimy v Švédsku bývajú dlhé a studené. Má to však aj svoje výhody, najmä ak patríte k milovníkom zimných športov. Obyvatelia Švédska nimi rozhodne sú a sneh si vedia poriadne užiť. Nehovoríme pritom len o víkendových zábavkách, domáci neváhajú na lyžiach napríklad jazdiť na železničné stanice či autobusové zastávky. Vozne verejnej dopravy mávajú špeciálne miesto pre umiestnenie lyží. Ak to vzdialenosť a prírodné podmienky umožňujú, niektorí Švédi jazdia na lyžiach až do práce.

 

Letné oslavy

Švédi sú známi svojou láskou k zimným športom, naplno si však užívajú aj leto. Slnečné lúče krajinu nezohrievajú dlho, od mája do augusta však domáci využívajú každú voľnú chvíľku na pobyt vonku. Vďaka koncernu IKEA aj u nás dobre poznáme švédsky letný sviatok Midsommar, ktorý sa oslavuje počas víkendu okolo 21. júna. Mnohí domáci vtedy začínajú svoje letné dovolenky, ktoré neraz trvajú aj päť či viac týždňov. Veľa firiem v tomto období jednoducho zatvoria a oddychovať sa vyberú všetci zamestnanci. Švédi radi trávia voľný čas na vidieku, užívajú si prírodné krásy svojej domoviny, no nezabúdajú ani na šport.

 

Dajte si „fiku“

Nielen v lete však vedia Švédi oddychovať. Chvíľku pre seba si nezabúdajú ukradnúť v podstate každý deň. Španieli majú siestu, obyvatelia Švédska zasa „fiku“, ktorá pripomína pauzu na kávu (kaffepaus). Je však viac než len obyčajná prestávka, fika je súčasťou miestnej kultúry. Švédi (spolu s Fínmi) patria k najväčším milovníkom kávy a kým sa my s priateľmi obvykle stretávame po práci či večer, Švédi sa s nimi radšej porozprávajú pri káve (či čaji alebo džúse) a škoricovom pečive počas dňa.

 

Zelený národ

Švédi si svoje životné prostredie veľmi cenia, mnohí žijú na vidieku a tí ostatní tam zas cestujú cez víkendy. Počas celého roka vyrážajú do prírody celé rodiny a svoje lesy, jazerá a rieky chcú zachovať rovnako čisté aj pre ďalšie generácie. Aj preto sa vo Švédsku venuje ochrane životného prostredia veľká pozornosť. Na skládke končí len jedno percento odpadu, v krajine teda recyklujú neuveriteľných 99 percent odpadu! Vláda navyše podporuje solárne a veterné elektrárne a vďaka tomu chce Švédsko ako prvú krajinu na svete celkom zbaviť fosílnych palív. Energiu chcú dokonca vyrábať z odpadu.

 

Nielen Köttbullar

Ak niekto spomenie švédsku kuchyňu, väčšine z nás sa zbehnú slinky na mäsové guličky so smotanovou omáčkou. Hoci severania veľmi neexperimentujú s korením a hlavnými ingredienciami pokrmov sú zemiaky a mäso, v krajine si môžete pochutnať na mnohých delikatesách. Či už to bude mäso z losov, sobov alebo ľahké ryby, domáci ich vždy doplnia miestnou zeleninou. Obľubujú najmä petržlen a reďkovky a domáci často v lesoch zbierajú čerstvé huby. K najväčším delikatesám patria aj omáčky z brusníc alebo morušiek.

 

Pracovné podmienky

Pracovať vo Švédsku má svoje výhody. V krajine majú silné odbory, ktorým sa podarilo zabezpečiť benefity, o ktorých môžu iní len svnívať. Tie sa týkajú napríklad dĺžky dovolenky, ale aj podpory v prípade straty zamestnania. Okrem toho však Švédi ako prví na svete experimentujú aj s kratšou pracovnou dobou. Ľudia, ktorí denne pracujú len šesť hodín, sú totiž podľa výsledkov firiem, ktoré už zmenu zaviedli, šťastnejší a omnoho produktívnejší. Nedávno sa v krajine objavil aj návrh, že by mohli mať zamestnanci cez deň povolenú „prestávku na sex“, lebo údajne až 40 percent ľudí počas práce masturbuje.

 

Krajina inovácií

Švédsko sa však vo svete nepreslávilo len sociálnymi výhodami, hudbou, panenskou prírodou či strhujúcimi detektívkami. Z krajiny pochádza aj množstvo vecí, ktoré používame doslova každý deň. A nie je to len nábytok IKEA či oblečenie H&M. Švédska automobilka Volvo vynašla bezpečnostné pásy, telekomunikačný gigant Ericsson vyvinul bluetooth a firmu Electrolux zas preslávil miestny vynález absorpčných chladničiek. Švédi stoja aj za dizajnom coca-colových fliaš, vynálezom dynamitu aj zipsu či funkciou ombudsmana. Aj tetrapakové obaly, hra Minecraft či aplikácie Skype a Spotify pochádzajú zo Švédska. Niet divu, že práve v tejto krajine bolo zaregistrovaných najviac patentov na svete.

 

Pre každého niečo

Napriek všetkému Švédsko nepatrí k najnavštevovanejším krajinám sveta. Je to škoda, v tejto škandinávskej krajine si príde na svoje naozaj každý. Na juhu sa nachádza niekoľko príjemných pláží, kde sa dá v lete kúpať. Milovníci divokej prírody majú nekonečné množstvo lákadiel v podobe jazier či lesov a na svoje si prídu aj športovci. Ak fyzické aktivity nie sú nič pre vás, kozmopolitný Štokholm a ďalšie veľké mestá ponúkajú rušný nočný život, skvelé nakupovanie a výbornú kuchyňu. A ak vás lákajú pamiatky, určite si vyberiete z množstva katedrál, palácov a múzeí, ktoré nie sú venované len Vikingom. Ak ste ešte vo Švédsku neboli, je rozhodne čas to napraviť.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa