Nemusíte iba leňošiť na pláži: 5 najlepších celodenných výletov v Chorvátsku

2021-06-15 08:01:00 |   |    | 

Ako trávite vašu dovolenku v Chorvátsku? Väčšina z vás si vyberie jedno obľúbené mesto, kde strávite celý svoj pobyt. Pozriete si tunajšie pamiatky, zájdete do obľúbených reštaurácií a zaplávate si v mori. Namiesto túlania sa po okolí by ste si tentoraz mali naplánovať pestrejší program. Využite služby miestnych tour operátorov a vyberte sa na niektorý zo zaujímavých denných výletov.



 

Zo Splitu na päť ostrovov

Dĺžka: 11 hodín

Cena: od 99 eur

Split patrí k najobľúbenejším dovolenkovým miestam v Chorvátsku. Jeho veľkou výhodou je, že sa v blízkosti nachádza viacero ostrovov, ktoré pútajú pozornosť nádhernou prírodou, ale aj zaujímavými historickými lokalitami. Priamo z tunajšieho prístavu sa dostanete pomocou trajektov na ktorýkoľvek z nich. No pokiaľ chcete stihnúť skvelý jednodenný výlet hneď na piatich ostrovoch, určite si objednajte populárnu tour, ktorá začína práve v Splite. Najprv sa odtiaľ vyberiete na ostrov Bisevo, ktorý je známy prostredníctvom jeho Modrej jaskyne, ktorá je taktiež na zozname vášho programu.

Odtiaľ už pôjdete na Vis, kde strávite čas najmä pri mori. Môžete si zájsť na obed, obzrieť rybársku dedinku alebo zaplávať. Treťou zastávkou je Hvar. I keď je to známejší a vyťaženejší ostrov, tentoraz vás zoberú do odľahlej časti, kde si vychutnáte najmä jeho prírodu. Aj tam dostanete priestor na oddych, nakupovanie a dobré jedlo. Cestou späť pôjdete okolo ďalších dvoch nádherných ostrovov, ktoré zaujmú najmä vďaka krásnej prírode.

 

Z Dubrovníka do Mostaru

Dĺžka: 10 hodín

Cena: od 56 eur

Veľkou výhodou Chorvátska je, že v jeho blízkosti sa nachádzajú aj iné zaujímavé krajiny. Takže spoločnosti často ponúkajú výlety do Čiernej Hory a Slovinska, ale jednou z najobľúbenejších je aj tour do Bosny a Hercegoviny. Počas nej sa dostanete do nádherného, ale ťažko skúšaného Mostaru. Najjednoduchšie sa tam ide z Dubrovníka, odkiaľ trvá denná tour niečo vyše desať hodín. Počas prechádzky mestom sa pozriete do mešity, na slávny most, ktorý spája oba brehy rieky, do tureckého domu Biscevica Kuca a nakúpiť si môžete na historickom starom trhovisku. Ak budete mať záujem, vezmú vás tiež na obed do tradičnej reštaurácie s lokálnou kuchyňou. Počas výletu budete mať čas aj na vlastné preskúmanie Mostaru.

 

Plitvické jazerá

Cena: od 30 eur

Najznámejším miestom v Chorvátsku sú nepochybne Plitvické jazerá. Dostanete sa k nim z ktoréhokoľvek väčšieho dovolenkového strediska. Tie najlacnejšie tour pre väčší počet ľudí vás vyjdú na 30 eur, potom je tu tiež alternatíva súkromných výletov, ktorých cena sa odvíja od počtu osôb. Jeden z tour operátorov ponúka tiež denný zájazd z hlavného mesta. Zo Záhrebu tento výlet trvá desať hodín a jeho cena sa pohybuje od 80 do 110 eur. Na mieste sa spolu so sprievodcom vyberiete k nádherným jazerám a vodopádom. Väčšina z výletov ponúka voľný čas pre vás, aby ste si tento magický a pokojný park mohli pozrieť aj sami. Niektorí tour operátori organizujú cestou späť prehliadku menších zaujímavých mestečiek.

 

Vodopády Krka a Šibenik zo Splitu

Dĺžka: 9 hodín

Cena: od 25 eur

Pokiaľ máte radi prírodu a chcete si užiť viac voľnosti, v tom prípade by ste sa mali nechať zlákať na tour do parku Krka. Autom sa dostanete až k tejto nádhernej oblasti a potom je už len na vás, aby ste sami spoznali slávne vodopády alebo celý tento zaujímavý región. Jednou zo zaujímavých zastávok je napríklad historický mlyn a tešiť sa môžete na zopár krásnych výhľadov. Cestou späť sa zastavíte aj v meste Šibenik. Tam dostanete čas na prehliadku jeho historického centra a taktiež na nákupy. Aj táto prehliadka je bez sprievodcu, takže celý výlet je vhodný skôr pre ľudí, ktorí majú radi voľnosť, len si takto chcú uľahčiť presun medzi zaujímavými miestami a výklad si vypočujú iba počas cesty autobusom či mikrobusom.

 

Zo Splitu po stopách Hier o tróny

Dĺžka: 6,5 hodiny

Cena: od 90 eur

Chorvátsko sa za posledné obdobie preslávilo aj vďaka seriálu Hry o tróny. Zrejme najznámejšou lokalitou z tohto hľadiska je mesto Dubrovník. No keď toho chcete vidieť viac a najmä zažiť nejaké zaujímavé dobrodružstvo, v tom prípade by ste si mali rezervovať tour zo Splitu. Na jej začiatku sa dostanete na palubu malej lode, ktorou sa budete plaviť popri pobreží. Navštívite tri zaujímavé miesta, ktoré sa spájajú s týmto seriálom. Prvá zastávka bude pri pevnosti Klis, ktorá pochádza zo stredoveku a navyše sa vám naskytne nádherný pohľad na okolie. Potom už budete pokračovať k mestu Trogir a vynechať nemôžete ani prechádzku samotným Splitom, kde vám ukážu napríklad Diokleciánov palác.

 

Súostrovie Medulin

Dĺžka: 5 až 6 hodín

Cena: od 30 eur

Plávanie, príroda i história. To sú tri dôvody, prečo by ste sa mali vydať na túto úžasnú plavbu. Súostrovie Medulin patrí k tým menej známym, ktoré vás však očarí svojou krásou. Vaša prvá zastávka bude v národnom parku Kamenjak, kde si počas polhodinovej prestávky môžete pozrieť aj tunajšiu malú jaskyňu. Potom sa vyberiete k majáku Porer, ktorý patrí k vzácnym historickým pamiatkam. Na konci zájdete na Levan, kde máte dve hodiny pre seba na to, aby ste si zaplávali, najedli sa alebo si obzreli okolie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa