V práci ako na dovolenke: V Zadare otvorili dedinu pre digitálnych nomádov

2021-10-27 12:00:00 |   |    | 

V Zadare bola otvorená prvá dedina pre digitálnych nomádov, ľudí z celého sveta, ktorí pracujú z domu pre zamestnávateľa na druhom konci sveta. Projekt trvá odteraz do jari, pretože digitálni nomádi nemajú v turistickej sezóne radi davy a iniciátori tvrdia, že sa to len teraz začína. Za päťsto eur mesačne dostanú ubytovanie v prefabrikovanom dome pri mori, co-workingový priestor a komunitného lídra, ktorý bude v dedine zabezpečovať zázemie a organizovať akcie.



Za tri dni, odkedy sme oficiálne otvorení, sme dostali troch digitálnych nomádov, obdržali sme spolu 195 prihlášok a začiatkom novembra očakávame poriadny nápor,“ povedal Rádiu Free Europe (RSE) Mario Mrkša, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ platformy grabAhome, ktorý stojí za týmto projektom v zadarskom hotelovom komplexe Borik.

 

Prihlášky z celého sveta

Prihlášky prichádzajú z viac ako 30 krajín, členských štátov Európskej únie, USA, Kanady a ďalších krajín a jedna prišla aj z Nigérie.

Dostanú ubytovanie v prefabrikovanom dome s jednou, dvoma alebo tromi spálňami - podľa toho, čo si vyberú. Získajú prístup do co-workingového priestoru, kde môžu spolupracovať. Majú aj vedúceho komunity, ktorý organizuje aktivity a akcie ako jógu, meditáciu a beh pre tých nomádov, ktorí budú mať záujem, v spolupráci s miestnymi partnermi a cestovnými kanceláriami,“ vysvetľuje koncept projektu Mrkša.

Chorvátsko sa zapojilo do nového globálneho trendu hostenia digitálnych nomádov a v prvý deň roku 2021 vstúpili do platnosti novely zákonov, ktoré im umožňujú podnikať z Chorvátska pre spoločnosti, ktoré nie sú v Chorvátsku registrované. Môžu získať víza na rok, nesmú však poskytovať služby domácim spoločnostiam, ale zato v Chorvátsku neplatia daň z príjmu.

Teraz ich je v Chorvátsku niekoľko stoviek, väčšinou na pobreží Jadranského mora a v Záhrebe.

 

Príležitosť pre zadarských kuchárov

Prvá chorvátska „dedina pre digitálnych nomádov“ sa oficiálne nazýva „Digital Nomad Valley Zadar“, kde sa slovo „Valley“ (údolie) zámerné spája s americkým „Silicon Valley“.

Organizátori vysvetľujú, že toto je spôsob, ako mimo sezóny naplniť kapacity zadarského hotelového komplexu Borik, ktorý je dnes súčasťou rakúskeho hotelového reťazca Falkensteiner, a zároveň dať príležitosť zadarským gastronómom.

Pracujeme na sieti partnerov v celom Zadare, aby sme ponúkli špeciálne výhody pre nomádov a bolo by to zároveň skvelé aj pre miestnych stravovateľov - pretože projekt trvá od 10. októbra do 31. marca budúceho roku, teda mimo letnej sezóny. Gastronomické prevádzky sa už nemusia počas zimy zatvárať a môžu ponúkať nomádom svoje stravovacie služby“, hovorí vedúci prvej chorvátskej dediny pre digitálnych nomádov.

 

O kampani „Chorvátsko, vaša nová kancelária! – Croatia your new office!“

Chorvátske turistické združenie od začiatku pomáha vytvárať príležitosti na ubytovanie a prácu digitálnych nomádov v Chorvátsku a začiatkom roka uskutočnila propagačnú kampaň „Chorvátsko, vaša nová kancelária!“ s cieľom propagovať Chorvátsko ako atraktívnu a dobre pripravenú destináciu pre digitálnych nomádov.

Záujem digitálnych nomádov o Chorvátsko je dobrý a rastie,“ povedala pre rádio RSE Lucijana Jerkovic, vedúca oddelenia globálneho PR v Chorvátskom národnom turistickom centre. "Podľa údajov zo septembra, ministerstvo vnútra spracováva 230 žiadostí digitálnych nomádov o ročné pracovné vízum v Chorvátsku. Žiadosti pochádzajú väčšinou zo Spojených štátov, Veľkej Británie a Kanady a zvyšok je dosť rôznorodý. Hlavným miestom záujmu je Splitsko-dalmátska župa a potom mesto Záhreb “, uvádza Jerković.

S hotelovým reťazcom je zatiaľ zazmluvnených aj 20 domčekov, ktoré môžu ubytovať viac ako 50 ľudí, a predpokladá sa, že tam môže do jari nepretržite zostať 30 až 50 digitálnych nomádov.

Existuje aj možnosť co-livingu, teda zdieľania bytu so „spolubývajúcimi“. Minimálny pobyt je dva až štyri týždne a ceny sú od 130 eur za týždeň a vyššie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Chorvátské turistické združenie

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa