Hitom Bavorska je Neuschwanstein: Na zoznam si však dopíšte aj tieto zážitky

2022-12-05 12:00:00 |   |    | 

Zo všetkých nemeckých regiónov je Bavorsko situované najbližšie k našej krajine. I kvôli tomu je často prvou voľbou pre výlety do týchto končín. Nachádza sa tam jedna z najnavštevovanejších atrakcií v krajine, ale aj nádherné prírodné oblasti či zaujímavé dedinky, ktoré prinášajú tú pravú bavorskú kultúru, počnúc tradičnými krojmi až po famózne praclíky.



 

Zámok Neuschwanstein

Top bavorskou a nemeckou atrakciou je zámok Neuschwanstein. Ročne ho navštívia milióny ľudí a keď sa chcete dostať na prehliadku, musíte si objednať lístky online s dostatočným predstihom. K zámku sa vyberte s väčšou časovou rezervou, lebo vstupný čas je presne limitovaný na päťminútové rozhranie. Ešte predtým sa potrebujete totiž dostať hore na kopec, kam pôjdete pešo, minibusom, alebo sa necháte odviezť na koči ťahanom koňmi, aby ste sa symbolicky presunuli v čase do obdobia, keď zámok využívali prví majitelia.

Neuschwanstein postavili v 19. storočí na popud kráľa Ľudovíta II. Bavorského. Ten sa zamiloval do romantických zámočkov a inšpiroval sa najmä Wagnerovými operami a predstavami. Interiér bol na to obdobie nadčasový a pokrokový. Použili v ňom veľa moderných prvkov a zariadení ako napríklad splachovacie toalety. Ľudovít II. Bavorský bol zámkom časom ako posadnutý. Úplne sa nechal pohltiť jeho plánovaním a vymýšľaním nových zaujímavých detailov. Žiaľ, dokončenia stavby sa už nedožil. Počas prehliadky uvidíte jeho honosnú súkromnú komnatu, ale aj sálu, v ktorej mal mať trón a chcel tam vítať hostí.

 

Zámok Hohenschwangau

Pôvodným domovom Ľudovíta II. Bavorského bol zámok Hohenschwangau. Ten sa nachádza na dohľad od Neuschwansteinu, preto si turisti často spájajú návštevy oboch z nich. Prvý hrad stál na tomto mieste už v 12. storočí. Tradične prešiel niekoľkými prestavbami, posledná prebehla v 19. storočí, keď sa z neho stal novogotický zámok. V poslednom období mal už najmä funkciu letného sídla. Po záverečnej prestavbe podľa vkusu samotného Ľudovíta prešiel veľkou renováciou aj jeho interiér. Dnes sa už pýši výbornou ukážkou v štýle biedermeier. Na toto miesto pozval Ľudovít aj Richarda Wagnera, ktorého veľmi obdivoval. Po rozhovore s ním vymyslel aj koncept svojho nového rozprávkového zámku. Okrem oboch palácov je tiež nádherné samotné mestečko, kde uvidíte viacero historických budov.

 

Oberammergau a jeho Pašie

Medzi Nemcami sa teší veľkej obľube nenápadné mestečko Obermamergau. Nachádza sa hodinu cesty od Mníchova a dostanete sa tam pohodlne priamym vlakovým spojením. V okolí je množstvo turistických chodníkov a na dosah máte väčšinu hlavných atrakcií. Vďaka tomu je ideálnym východiskovým bodom pre vašu dovolenku. Nádherné je aj samotné historické centrum, v ktorom okrem dvoch kostolov nájdete aj viaceré bavorské domčeky s nástennými maľbami. Oberammergau je známy najmä vďaka štyristoročnej tradícii organizovania divadelnej pašiovej hry. Pravidelne od jari do jesene tam v obrovskom open air divadle hrajú nové prevedenie témy ukrižovania Krista. I keď sa do obrovskej sály vojde naraz 4000 ľudí, predstavenie je vždy niekoľko týždňov vopred vypredané. Tento rok ho hrajú do začiatku októbra.

 

Skanzen Glentleiten

Neďaleko Oberammergau sa nachádza skanzen Glentleiten, ktorý vám ponúkne pohľad na tradičnú bavorskú dedinku. Jednotlivé domčeky ukazujú štýl bývania v rôznych érach a spoločenských vrstvách. Viaceré z nich premenili na remeselnícke dielne, kde sa môžete porozprávať s majstrami. Uvidíte tam napríklad ukážky výroby keramiky alebo ako sa pečie tradičný chlieb. Jednotlivé výrobky si potom môžete na mieste zakúpiť. Zo skanzenu máte navyše nádherný výhľad na okolité pohorie. V informačnom centre sa dozviete základné informácie o histórii regiónu.

 

Mníchov

Hlavným mestom Bavorska je Mníchov, ktorý je pokladaný za najbohatšie mesto v Nemecku a zároveň aj za najdrahšie na život. Okrem tradičných pamiatok ako nová radnica alebo palác Nymphenburg bojujú o pozornosť turistov aj modernými novinkami. Môžete sa vybrať napríklad na  originálnu prehliadku známeho olympijského štadióna, v rámci ktorého sa istení na lane poprechádzate po jeho streche. Alebo zájdite do miestnej tržnice, kde svoje produkty predávajú tradiční farmári a v tunajších bistrách ponúkajú klasické bavorské jedlá v modernom šate. Veľmi obľúbenou atrakciou je vyhliadkové koleso, z ktorého je výhľad na veľkú časť mesta.

 

Tradičný večer pri bavorskej hudbe

Či už priamo v Mníchove, alebo aj v okolitých mestečkách a dedinkách nájdete ponuky na tradičný bavorský večer, počas ktorého vás čakajú vystúpenia miestnych hudobníkov aj rýchlokurzy typických tancov z tohto regiónu. Panuje tam vynikajúca atmosféra, ľudia často spolu s hudobníkmi spievajú a zabávajú sa. Z bavorskej gastronómie môžete ochutnať napríklad pečené bravčové mäso s kapustou a rôznymi druhmi knedlí a taktiež tu ponúkajú trhanec, ktorý je známy aj v Rakúsku. K tomu ani bavorské pivo, ktoré by ste mali ochutnať aj z miestnych malých pivovarov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa