Čaká vás dovolenka v Turecku? Na tieto výlety sa môžete vybrať z Antalye

2022-06-28 07:00:00 |   |    | 

Turecko sa opäť dostalo do pozornosti slovenských dovolenkárov. Ich rezorty patria medzi tie najkvalitnejšie a okrem dobrých služieb a jedla ponúkajú aj skvelé výlety v okolí. Vyberte si to najzaujímavejšie, čo môžete navštíviť počas dovolenky v Antalyi.



 

Kaleici, historické centrum Antalye

Niektorí dovolenkári neradi strácajú čas výletmi do vzdialených lokalít. Radšej ako keby mali stráviť polovicu dňa cestou v autobuse, dobre si obzrú bližšie mestá. Počas dovolenky v Antalyii máte takúto možnosť priamo v jej historickom centre, ktoré nazývajú Kaleici. Niektoré hotely ponúkajú výlety vlastnou dopravou mikrobusmi a môžete si vybrať najlacnejšiu alternatívu, keď sa presuniete do centra miestnou linkou a tam si všetko zaujímavé obzriete počas pešej tour so sprievodcom. Atraktívnou alternatívou je výlet na elektrobicykloch, počas ktorého okrem Kaleici navštívite aj iné predmestia. Najznámejšou pamiatkou v historickom centre je Hadrianova brána, ktorú postavili ako poctu pre rímskeho cisára. Až dodnes sa ju podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave. Jednou z dominánt je tiež vysoký minaret Kesik a v tejto časti sa nachádza aj prvý pôvodný prístav, odkiaľ sa vyberte na prechádzku starými uličkami. V Kaleici nájdete tiež modernú vyhliadkovú terasu, z ktorej máte najkrajší výhľad na pobrežie a mesto.

 

Pamukkale

Tradične najžiadanejším fakultatívnym výletom je Pamukkale. Ak sa chcete vybrať na toto krásne miesto, informujte sa o možnosti tour čo najskôr. Voľné miesta sa totiž míňajú veľmi rýchlo. V tomto prípade ide o celodenný výlet a väčšina cestovných kancelárií ho spája aj s návštevou iných historicky zaujímavých miest. Väčšinou je to blízky Hierapolis, kde sa v minulosti nachádzalo veľké pohrebisko. Samotné Pamukkale sú travertínové jazierka, zapísané na zozname UNESCO. Rozložené sú kaskádovo nad sebou a každé z nich je naplnené minerálnou vodou. Majú bielu farbu a nádherne kontrastujú s okolím. V súčasnosti sa v nich už nemôžete kúpať, pretože ich zloženie by sa vplyvom mikróbov mohlo zmeniť a poškodili by sa aj samotné skaly. Z toho dôvodu časom vybudovali umelé jazierka, ktoré sú voľne prístupné aj pre verejnosť.

 

Manavgat

V okrese Antalya sa môžete vybrať aj na výlet do mesta Manavgat. Opäť je veľkou výhodou, že sa tam nachádza veľa zaujímavostí, takže si vďaka kratšiemu cestovaniu môžete užiť dlhšiu prehliadku. Top atrakcia je prírodná a nachádza sa priamo na rieke Manavgat. Ide o rovnomenný vodopád, ktorý si najlepšie obzriete z vyhliadkovej terasy. Jeho výška je síce len 4 metre, ale tok vody je mohutný, takže sa pripravte na intenzívny zážitok. Priamo v meste láka turistov najmä veľké trhovisko, kde kúpite skutočne všetko, na čo si pomyslíte. Voňavé koreniny, zlato, suveníry, ale aj exotické oblečenie. Popri tom si pochutnajte na výborných tureckých jedlách. V Manavgate uvidíte tiež múzeum tureckej kultúry, na predmestí sa nachádza dom, ktorý je otočený naopak a ak máte chuť, môžete si oddýchnuť aj na pláži.

 

Alanya

Súčasťou tureckej riviéry je mesto Alanya. Vďaka veľkému množstvu historických pamiatok je ideálnym miestom na fakultatívne výlety. Spoznáte tam veľkú časť tunajších dejín a môžete si obzrieť cenné starobylé stavby a uličky. Pri brehoch uvidíte bývalú strážnu vežu Kizil Kule. Z hlavnej pevnosti sa podarilo uchovať len ruiny, ale napriek tomu na nich uvidíte perfektnú ukážku architektúry 13. storočia. Doprajte si prechádzku v prístave, objednajte doplnkový výlet loďou a prevezte sa lanovkou, z ktorej budete mať perfektný výhľad na celé pobrežie.

 

Aspendos

Neďaleko Antalye sa nachádza aj bývalé mesto Aspendos. Jeho najlepšie zachovalou časťou je amfiteáter, ktorý sa dokonca ešte aj v súčasnosti využíva počas leta na organizovanie operných predstavení. V minulosti slúžilo hľadisko až pre 20 000 ľudí. Pozrite si tiež pozostatky akvaduktu a bývalú akropolu na kopci. Počas prehliadky si vypočujete zaujímavosti z jeho dejín a dostanete dokonalý obraz o tom, ako to tam vyzeralo v čase najväčšej slávy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa