Chorvátske ostrovy Cres a Lošinj: Vyberte sa po dobrodružnej trase Via Apsyrtides

2022-07-02 00:00:00 |   |    | 

My Slováci máme radi Chorvátsko a mnohí tam chodíme každý rok. Makarska, Brač, Dubrovník patria medzi najobľúbenejšie destinácie, boli ste už však na ostrovoch Cres a Lošinj? Tento malý dovolenkový raj nájdete pod ostrovom Krk a tešiť sa môžete na malebné zátoky, pláže s bielymi vlajkami, dlhočizné promenády a najmä krásnu a divokú prírodu, kde na vás čaká dobrodružstvo.



 

Cres a Lošinj – pre romantikov i dobrodruhov

Kedysi boli Cres a Lošinj spojené v jeden ostrov s názvom Apsyrtides. Aktuálne toto meno nesie trailová trasa, vďaka ktorej si môžete užiť všetky krásy i extrémy oboch. Cres a Lošinj to sú drsné skaly, panenské pláže i pohodičkové promenády. Vyprahnuté pustatiny s pavúkmi všade navôkol i husté borovicové lesy plné vôní, oviec, sŕn i diviakov. Odľahlé zátoky mimo civilizácie, ale i dlhočizné pláže s reštauráciami a hotelmi na každom kroku.

 

Prečo sa sem vybrať na dovolenku?

Nájdete tu jedny z najkrajších a najčistejších pláží sveta, o ktorých sa zmieňujú aj rebríčky časopisov. Môžete si tu prenajať jachtu a tráviť dni v čarovných zátokách plných pokoja. Alebo staviť na leto v kempe pri mori. Dostane vás miestna divoká skalnatá príroda v symbióze so živou zeleňou a takisto historické centrá a pestrá architektúra miest ako sú Cres, Osor či Malý Lošinj.

 

Po stopách Via Apsyrtides alebo turistika na ostrovoch Cres a Lošinj

Vylihovať na dovolenke pri mori, to je taká klasika. No ak máte toto leto chuť na niečo dobrodružnejšie, vyberte sa s nami po tzv. Via Apsyrtides. Pôvodne má niečo vyše 130 kilometrov, ale môžete si ju prejsť i čiastočne. Na jej značku v podobe modrého obráteného N s červeným kolieskom uprostred naďabíte v letovisku Jablanac na pobreží prielivu Velebit. Na tomto mieste nájdete aj najnižšie položenú horskú chatu (200 m n.m.). Pokračujte do malej turistickej dedinky Beli, ktorá vás očarí výhľadmi i členitosťou.

Prejdite cez starobylý Cres dýchajúci časmi dávno minulými, potom cez Valun, ktorý patrí k najmenším letoviskám a dostanete sa do neho iba pešo. Ďalej cez jednu z najstarších obcí na ostrove Lubenice na 380-metrovom skalnatom vrchole. Priblížte sa k opačnému pobrežiu cez mestečká Stivan a Ustrine, pokochajte sa výhľadom z kopca Vela Straža.

Neobíďte krásne mestečko Osor s antickými koreňmi, malebnú dedinku Ćunski, odkiaľ sa dostanete aj na horu Osorščicu. Pokračujte cez obľúbený jachtársky prístav Mali Lošinj, hýriaci farbami a lákajúci historickým centrom i bohatou zeleňou. Značka Via Apsyrtides vás ešte čaká na romantických plážach Veli Žal a Sv. Ivan.

Nedajte sa však oklamať počiatočnou nenáročnosťou tohto úseku. Pred záverom v kempe Čikat, ktorý je najväčší na ostrove a má aj vlastný aquapark, vás čaká ešte zopár skalnatých a lesných úsekov s prevýšením. No bude to stáť za to. Skončíte pár metrov od mora a nič vám nebude brániť v tom, aby ste tu na pár dní ostali a strávili chvíle plné oddychu, zábavy i dobrodružstva, ak vám ešte bolo málo.

 

Ako sa sem dostanete?

Možnosti sú dve. Buď pôjdete zvrchu, kde neďaleko od mesta Rijeka nájdete most na ostrov Krk. Následne na druhom konci Krku nasadnete na trajekt v prístave Valbiska. Cieľom je Merag. Druhou možnosťou je dostať sa sem z Istrie. Prístav Brestova vás bezpečne prepojí s prístavom Porozina na Crese.

Ostrovy Cres a Lošinj stojí za to navštíviť, či už preferujete more alebo hory, prípadne máte radi oboje. Tunajšia krásna príroda dostane každého a bude sa sem chcieť ešte aspoň raz vrátiť.

 

 

Autor: © Zoznam/Monika Kusendová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa