Zaanse Schans - malebná dedina veterných mlynov na skok od Amsterdamu

2023-02-08 08:30:00 |   |    | 

Predstava holandského vidieka sa nezaobíde bez tradičných veterných mlynov. Tie patria k typickým stavbám tohto regiónu. Preslávila sa nimi aj lokalita Zaanse Schans, ktorá patrí medzi hlavné turistické lákadlá tejto krajiny. Pohodlne sa tam dostanete z Amsterdamu, ktorého centrum je vzdialené len dvadsať kilometrov. Môžete tam zájsť autom, ale veľmi dobrá dostupnosť je tiež miestnou dopravou.



 

Prvá priemyselná zóna

Oblasť bola obývaná už od 17. storočia, no predmestie Zaanse Schans tam začali cielene budovať až na prelome 18. a 19. storočia. Z tohto obdobia pochádza aj najviac historických budov, ktoré dnes vytvárajú skanzen s množstvom zaujímavostí.

Časť z nich je prístupná pre verejnosť, ale v niektorých domoch až dodnes bývajú obyvatelia. Preto správcovia areálu prosia turistov, aby na to nezabúdali a správali sa tam primerane. Zaanse Schans je skvelou ukážkou pôvodnej holandskej architektúry.

Uvidíte tam niekoľko tradičných veterných mlynov, popri ktorých časom vznikali aj obydlia pre ich správcov. Okrem múky sa tu spracovali aj rôzne iné komodity. Z toho dôvodu začali túto štvrť nazývať vôbec prvou priemyselnou zónou v krajine.

V tých časoch tam však nestavali továrne, ale jednotlivé mlyny ponúkli prácu desiatkam ľudí, ktorí sa tak koncentrovali na tomto krásnom mieste v obklopení prírody.

 

Postavili vyše 600 mlynov

S výstavbou mlynov v tejto časti Holandska nezačali náhodne. Vďaka veľkým a rovným lúkam tam mali skvelé poveternostné podmienky. Vždy tu bolo dobre veterno, takže mohli nepretržite fungovať, vďaka čomu mali dobré zárobky. Po prvých mlynoch preto začali rýchlo pribúdať ďalšie. Časom ich v tejto oblasti neďaleko Amsterdamu vybudovali až šesťsto. No ako sa začali rozširovať okolité mestá, postupne ich začali redukovať.

V súčasnosti ich zostalo len desať, popri ktorých sa nachádza niekoľko drevených domčekov. Všetky sú sústredené priamo pri vode, takže vytvárajú ilúziu malej starej dedinky. V mlynoch sa kedysi vyrábala napríklad múka, mleli sa tam rôzne koreniny, ktoré doniesli z ciest v zahraničí, spracovával sa olej, vyrábali sa farby a dokonca sa aj pílilo drevo. Takže mali všestranné využitie a i vďaka tomu veľmi rýchlo vzrástlo postavenie a dobré meno Zaanse Schansu.

 

Čo zaujímavé uvidíte v skanzene?

Keďže väčšina budov je verejne prístupná pre návštevníkov, rozhodli sa tam inštalovať rôzne zaujímavé výstavky a praktické dielne, v ktorých sa dozviete niečo viac o jednotlivých remeslách. Počas návštevy zájdite najprv do hlavnej budovy, kde sa nachádza centrálne múzeum a predstaví vám tento areál.

Veľmi obľúbenou zastávkou je dobová firma na výrobu čokolády a sušienok. Taktiež môžete vstúpiť do domčekov, ktoré sú zariadené v pôvodnom štýle. Potom sa dostanete do mlynu, v ktorom spracovávali drevo na výrobu sudov a dozviete sa viac o týchto technológiách.

Počas výstavy uvidíte aj kolekciu historických hodín, ktorá patrí k najvzácnejším v krajine. Skvelou vôňou vás zláka pekáreň, pochutnáte si na dobrom domácom syre a chýbať nemôže ani múzeum drevákov, kde sa dozviete viac o ich výrobe.

Na záver si vyjdite na vyhliadkovú vežu, z ktorej uvidíte tieto krásne historické stavby z nadhľadu. Vstupy do jednotlivých budov sa platia zvlášť, niektoré môžete navštíviť bezplatne.

 

Dostanete sa tam aj loďou

Do skanzenu sa môžete prísť pozrieť aj oveľa zaujímavejším spôsobom. Namiesto klasickej dopravy si objednajte plavbu loďou. Z centra sa tam dostanete pomocou viacerých operátorov. Prvou alternatívou je ísť iba na vyhliadkovú plavbu, počas ktorej si tieto historické stavby vychutnáte z úplne iného pohľadu, alebo vystúpte v blízkom prístave a odtiaľ sa vyberte na prehliadku skanzenu a jeho okolia pešo.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa