V Nitrianskom kraji sa písali dejiny: 10 najkrajších sakrálnych stavieb

2017-08-11 00:00:01 |   |    | 

Najstaršie kresťanské kostoly na Slovensku, jednoduché románske rotundy aj veľké chrámové komplexy - to všetko na vás čaká v Nitrianskom kraji. So vstupom dovnútra to môže byť občas komplikovanejšie, zvonku však ich krásu môžete obdivovať kedykoľvek. Ak ste tak ešte neurobili, leto je ideálnou príležitosťou napraviť svoju chybu.



 

Podľa slov historika a autora projektu zameraného na spoznávanie sakrálnych pamiatok v Nitrianskom kraji Daniela Balka je možné z posledných archeologických a historických výskumov považovať za najstarší stojaci kostol na území Slovenska chrám v Kostoľanoch pod Tribečom. „Z veľkomoravského obdobia okrem toho pochádza aj Rotunda svätého Juraja v Nitrianskej Blatnici,“ uviedol.

Mnohé vzácne sakrálne pamiatky si podľa Balka dodnes zachovali svoju pôvodnú krásu a okrem milovníkov histórie lákajú aj turistov. Za jeden z najkrajších je často považovaný románsky kostolík svätého Michala Archanjela stojaci na skale nad Dražovcami, ktoré sú okrajovou časťou Nitry. „Mimoriadne krásny je však aj menej známy kostolík v obci Sazdice,“ povedal Balko. Ako pripomenul, vzácnych starobylých sakrálnych pamiatok je v Nitrianskom kraji veľmi veľa. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo v roku 2012 vznikol projekt, v rámci ktorého bola vytvorená mapa s vyznačenou turistickou cyklotrasou spájajúcou tie najzaujímavejšie kostoly. Toto je desiatja z nich:

 

KOSTOĽANY POD TRÍBEČOM

Bohatú históriu a kultúru Ponitria pripomína mimoriadne cenný predrománsky Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tríbečom. Podľa najnovších prieskumov pochádza z 8. až 9. storočia, je teda najstaršou sakrálnou stavbou na Slovensku. V jeho interiéri môžete vidieť románsku kamennú krstiteľnicu a zvyšky románskych a gotických nástenných malieb z 11. storočia, ktoré sú najstaršie na Slovensku. Sú tu rozpoznateľné tradičné kresťanské námety, ako je Zvestovanie, Navštívenie, Narodenie, Oznámenie a Klaňanie.

 

SAZDICE

Kostol sv. Mikuláša v obci Sazdice v Levickom okrese je krásnou ukážkou gotickej architektúry. Bol postavený ako menšia jednoloďová stavba a pochádza zo 14. storočia. Kostol prešiel počas svojej histórie niekoľkými úpravami, no napriek tomu sa v ňom zachovali viaceré pôvodné stavebné detaily, ako napríklad gotický vstupný portál na južnej stene lode či gotické okienka na južnej a východnej stene presbytéria.

Zo severnej strany presbytéria sa zas nachádza gotická sakristia zaklenutá krásnou krížovou rebrovou klenbou. Na stenách svätyne sú jedinečné stredoveké nástenné maľby talianskej školy - okruh Giotto z obdobia 1370 - 1400.

 

NITRIANSKA BLATNICA

Obec Nitrianska Blatnica v okrese Topoľčany už pred mnohými stáročiami preslávila starobylá Rotunda svätého Juraja, ku ktorej chodia veriaci na Svätojurské púte už viac ako 500 rokov. Až donedávna vedci predpokladali, že vznikla v prvej polovici 11. storočia, počas ostatnej rekonštrukcie však zistili, že ide o vôbec najstaršiu stojacu rotundu na Slovensku. Pochádza zrejme už z prvej tretiny 9. storočia. O dve storočia neskôr ju však prestavali v románskom slohu a od 13. storočia kostolík pustol. V roku 1655 ho upravili do prakticky dnešnej barokovej podoby, ktorej dominuje veža na západnej strane.

 

DRAŽOVCE

Na skalnatom kopci nad Dražovcami, mestskou časťou Nitry, sa nachádza malebný kostol svätého Michala archanjela z 11. storočia. Predstavuje typ románskeho emporového kostola s jednoloďovým priestorom ukončeným polkruhovou apsidou. Podľa legendy kostolík založil sám sv. Štefan a vraj sa tu viackrát zjavila Panna Mária. Keď raz v blízkosti kostola pásol svoje stádo jeden pastier, počul z neho vychádzať hudbu. Keď k nemu dobehol, uvidel matku Ježišaa, ktorá smutne ukazovala na ošarpané steny a polorozpadnutú strechu. Dedinčania v tomto zjavení videli odkaz, aby kostolík nenechali chátrať a odvtedy sa oň príkladne starajú.

 

BÍŇA

Kostol Panny Márie v Bíni je považovaný za jeden z najkrajších neskororománskych kostolov na Slovensku. Postavený bol v roku 1217 ako jednoloďová stavba s obdĺžnikovou loďou a sedembokým polygonálnym presbytériom, ktoré bolo rozšírené o bočné kaplnky. Na západnom priečelí boli postavené dve románske veže s predsieňou. Pôvodné kamenné články prípor, polstĺpov a pilierov zdobia románske a gotické hlavice. Dve z hlavíc pilierov sú zdobené reliéfmi s figurálnym motívom poľovníckej scény. Vedľa kostola je dodnes vidieť aj základy architektúr zaniknutého kláštora premonštrátov.

Rotunda v Bíni tvorí spolu s neďalekým kostolom unikátny súbor neskororománskych pamiatok. Zasvätená je dvanástim apoštolom a stojí západne od kostola, v jeho areáli. Prvá písomná zmienka o nej pochádza z roku 1391. Centrálna stavba s kruhovým pôdorysom bola postavená pravdepodobne v polovici 13. storočia (podľa niektorých zdrojov však už dokonca začiatkom 11. storočia) v románskom slohu. To dosvedčuje zachovaný portál, kruhové okno a štrbinové okná. Na vnútorných stenách rotundy boli nájdené vzácne stredoveké nástenné maľby, pochádzajúce z  obdobia okolo roku 1220 (apoštoli) a v druhej etape 1320 až 1350 (postavy svätcov).

 

HRONSKÝ BEŇADIK

Nielen cirkevný, ale aj svetský význam mal počas niekoľkých storočí kláštorný areál v obci Hronský Beňadik v okrese Žarnovica. Hádam najtypickejším znakom tejto stavby je bazilika, ktorá sa svojou majestátnosťou týči nad celou obcou.  Pôvodný kláštor bol románsky a bol vybudovaný ešte pred rokom 1075. V 14. storočí sa však rozpadol a tak došlo k výstavbe nového v gotickom slohu. Vďaka benediktínom bola práve v Hronskom Beňadiku prvá škola na území Uhorska, už v 12. storočí sa tu vyučovalo v latinskom jazyku. Bol tu tiež prvý pivovar na území Uhorska, v ktorom sa údajne varilo modré pivo.

 

DIAKOVCE

V obci Diakovce sa zachovala jedna z najvýznamnejších románskych stavieb na Slovensku, rímskokatolícky kostol Panny Márie Nanebovzatej, vysvätený v roku 1228. Trojloďová bazilika je postavená z tehál a patrí medzi stavby tzv. lombardského typu. Celkom netradične je však rozdelená na horný a dolný kostol, čo je v našich podmienkach unikátne riešenie. Dolná časť slúžila ako kláštorný kostol benediktínov, využitie horného poschodia nie je jednoznačne vysvetlené. Najstaršou časťou objektu je Kaplnka sv. Štefana, typická ranorománska stavba s podkovovitou apsidou. Tú odborníci považujú za pôvodný kostol z roku 1103.

 

KALINČIAKOVO

Kalinčiakovo je mestská časť Levíc, v ktorej sa nachádza nádherný kostolík z 12. storočia. Pôvodne bol katolícky (s patrocíniom svätej Anny), od roku 1655 patrí Kresťanskej reformovanej cirkvi. Aj napriek viacerých neskorším prestavbám je ukážkovým príkladom románskeho slohu. Postavili ho ako jednoloďovú stavbu s plochým stropom, polkruhovou apsidou a západnou emporou. Tá je slovenským unikátom - jej dva oblúky podopiera dvojica stĺpov s kubickými hlavicami. V období baroka bola ku kostolu pristavaná veža a pri obnove v 19. storočí vonkajšie oporné piliere.

 

NITRA

Pri návšteve najzaujímavejších sakrálnych pamiatok v Nitrianskom okrese by sme nemali zabudnúť ani na sídlo tunajšieho biskupstva - Nitriansky hrad. Jeho jadrom je katedrála s priľahlou biskupskou rezidenciou. Najstaršou zachovanou časťou katedrály je románsky Kostol sv. Emeráma, ktorého vznik sa datuje do 11. až 12. storočia. Po požiari v druhej polovici 13. storočia ho prestavali a po zničení vojskom Matúša Čáka Trenčianskeho v roku 1317 pripojili k novostavbe gotického kostola. Odvtedy slúžil ako tzv. hodnoverné miesto kapituly a neskôr ako klenotnica katedrálneho pokladu. Dnes spolu s Horným a Dolným kostolom vytvára najhodnotnejší objekt hradu - biskupskú katedrálu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.1/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa