Prírodné unikáty Slovenska: 5 miest, kde sa tvorí vzácny travertín

2017-10-03 12:00:00 |   |    | 

Sladkovodný vápenec, čiže travertín, je veľmi vzácny a tvorí sa len na niekoľkých miestach na Slovensku. Vznik mäkkej vápencovej horniny totiž ovplyvňujú mnohé faktory - teplota vody, jej nerastný obsah, ale aj geologické podložie. Kde môžete tento malý zázrak vidieť na vlastné oči?



 

Mičinské travertíny

Mičinské travertíny tvorí sústava niekoľkých travertínových kôpok, na ktorých vrcholkoch sa nachádzajú jazierka s neustále prameniacou minerálnou vodou. Vplyvom usadzovania travertínu sa v okolí ich odtokov vytvárajú ďalšie travertínové polia.

 

Bešeňovské travertíny

Bešenovské travertínove polia o rozlohe 3,18 ha sa nachádzajú severozápadne nad obcou Bešeňová. Unikátne sladkovodné vápence vznikli zrážaním vody, ktorá vyteká z neďalekých minerálnych prameňov a patria k najzaujímavejším pramenistým útvarom v Európe.

 

Sivá brada pri Spišskom Podhradí

Travertínový kopec Sivá Brada pri Spišskom Podhradí je národnou prírodnou rezerváciou (NPR) so 4. stupňom ochrany. Na ojedinelej lokalite sa stále tvorí travertín - tento druh vápenca sa tu usadzuje vyzrážaním z minerálnych prameňov. Na vrchole travertínového kopca je postavená kaplnka sv. Kríža.

 

Jazierske travertíny

Vzácny travertín sa stále tvorí aj v ružomberskej časti Jazierce. Turisti radi navštevujú neobvyklú travertínovú terasu, ktorá vznikla vnorením sa miestneho potoka do vápencového podkladu. Obdivovať tam môžu zaujímavé kamenné útvary, malé jazierka aj vodopád.

 

Kúpele Lúčky

V kúpeľoch Lúčky vyviera viacero teplých prameňov, pri ktorých dochádza k vyzrážaniu uhličitanu vápenatého z minerálnych vôd. Staršie travertíny vytvárajú plošinatú vyvýšeninu Skálie a skalné steny na západnom a severnom okraji obce zvané Zápoly a Skaličky. Mladšie travertíny vyplňujú terajšie koryto potoka Lúčanka, kde vytvárajú menšie skalné stupne.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa