Manínska tiesňava - nádherný kus našej krajiny

2018-12-06 12:00:00 |   |    | 

Jedna z najkrajších prírodných lokalít Slovenska aj miesto, kde nakrúcali film o legendárnom hybskom zbojníkovi Pachovi. Aj tým je známa Manínska tiesňava, ktorú sme spolu s neďalekou Kostoleckou tiesňavou nedávno navštívili.



 

Manínska tiesňava sa nachádza v Považskej Teplej, v mestskej časti Považskej Bystrice. Od centra mesta je vzdialená asi 7 kilometrov. Leží v Strážovských vrchoch medzi vrchmi Veľký (891 m n. m.) a Malý Manín (813 m n. m.), kde vznikla prelomom potoka pri klesaní eróznej bázy.

Manínsky potok sa postupne zarezával do jurských vápencov a vytvoril tiesňavu. Typické pre ňu sú strmé steny so zárezmi, hrebene, komíny a trhliny. Výškový rozdiel medzi dnom úžiny a vrcholom Veľkého Manína je takmer 400 metrov. Nájdete tu rôzne skalné útvary ako veže, ihly, skalné hríby a iné tvary.

Manínsky potok tu vytvoril aj prekrásne a veľké krútňavové kotly a pereje. Miestny podzemný kras má až 28 jaskýň, ten povrchový sa vyznačuje rôznymi škrapmi a závrtmi. V priehlbinách najužších častí tiesňavy vznikli vírivým pohybom väčších úlomkov oblé výklenky, tzv. obrie hrnce.

Manínska tiesňava má výmeru 117,63 ha, je dlhá necelý kilometer a na niektorých miestach dosahuje šírku len niekoľko málo metrov. V minulosti bolo najužšie miesto pre furmanské vozy neprejazdné. Preto museli furmani tovar vyložiť, voz rozobrať, všetko preniesť a potom voz znova poskladať. Až v roku 1993 bola v tomto mieste odstrelená časť brala, vybudovala sa i spevnená cesta. Spomínané najužšie miesto má šírku 3,7 metra. Preto je tiesňava najužšou tiesňavou na Slovensku a v strednej Európe, cez ktorú je vybudovaná asfaltová cesta.

Zaujímavá je aj miestna flóra, tvoria ju chladnomilnejšie horské druhy a teplomilné druhy ako napr. poniklec prostredný, prvosienka holá, astra alpínska. Rastlinám sa darí na vlhkých tienistých miestach alebo na výslnných stanovištiach skalných stien.

Skalné steny patria k jedným z najznámejších skalolezeckých miest Slovenska. Keďže sa jedná o chránenú lokalitu, lezenie je umožnené na základe výnimky vydanej orgánom ochrany prírody a krajiny. Pre výstrahu vážnosti tohto športu je v Manínskej tiesňave vytvorený symbolický cintorín obetí. Nájdete tu mená tých, ktorí podcenili svoje sily a náročnosť skalných stien.

Pokračovaním Manínskej tiesňavy je Prírodná rezervácia Kostolecká tiesňava. Vznikla podobne, pôsobením Manínskeho potoka na vápencové bradlo Drieňovka (640 m n. m.), kde môžeme obdivovať najväčší skalný previs u nás, prezývaný aj Strechou Slovenska. Cez obe tiesňavy vedie náučný chodník poskytujúci jedinečné výhľady na tento nádherný kus našej krajiny.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa