Strhujúca krása: Takto vyzerá východ Slovenska na najlepších FOTO roka

2018-11-11 00:00:01 |   |    | 

Šiesty ročník fotografickej súťaže Choď a foť pozná svojich víťazov, ktorí zachytili krásy a zaujímavosti Prešovského kraja najlepšie. Súťaž pre amatérskych i profesionálnych fotografov pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska s cieľom propagovať túto oblasť našej krajiny. Záujem o súťaž každoročne rastie, do aktuálneho ročníka bolo prihlásených 493 fotografií od 155 autorov.



 

Predsedom odbornej poroty bol opäť známy fotograf Ján Štovka (MQEP), ktorý má na konte viacero celosvetových ocenení za svoju tvorbu: Opäť sa ukázalo, že rozmanitosť kultúrneho a prírodného bohatstva Prešovského kraja je nevyčerpateľná, čo sa fotografie týka. Veľmi oceňujem, že som mal možnosť hodnotiť veľmi veľa dobrých fotografií, pri ktorých bolo vidieť autorov zámer odfotografovať danú vec inak, zmeniť uhol pohľadu. To svedčí o tom, že fotografi pri komponovaní premýšľajú, aby sa ich fotografia odlíšila od podobných záberov.“ Odbornú porotu doplnili Gabo Lipták QEP, Stano Mihalík (členovia Asociácie profesionálnych fotografov SR) a Slavko Hudák predseda PAF Prešov. 

Fotografi zachytili na záberoch rôzne časti Prešovského kraja. Už tradične patrili k najčastejšie fotografovaným lokalitám Vysoké Tatry a Pieniny. Nechýbali drevené kostoly, UNESCO pamiatky, hrady či Poloniny, ale aj menej známe miesta. K obľúbeným motívom, ktoré dominovali medzi ocenenými fotografiami boli folklórne motívy spojené s krásami prírody a ľudskými výtvormi. K takým patrí aj víťazná snímka mladej Bardejovčanky Kariny Kaľatovej s názvom Ďakujem, Pane Bože. Za fotografiu z dreveného chrámu v Bardejovských Kúpeľoch získala ocenenie GRAND PRIX. Fotografia zároveň získala prvé miesto v kategórii Kultúra, tradície a história. Autorka oslovila porotu i ďalšími zábermi, prvenstvo si odniesla aj v kategórii Black & white.

Som síce moderné mladé dievča, ale ťahá ma to do miest, z ktorých na mňa dýcha história, spojenie minulosti, folklóru. Skanzen v Bardejovských Kúpeľoch a obec Bogliarka sú mojimi múzami, ale vždy sa snažím týmto miestam vdýchnuť život a zachytiť v tomto prostredí ľudskú tvár. Naše Slovensko a práve severovýchodná časť Slovenska, moje rodisko a ľudia tu žijúci sú mojou inšpiráciou,“ predstavila svoju tvorbu Karina Kaľatová.

 

Príroda

 

Kultúra, tradície a história

 

Black&White

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: KOCR Severovýchod Slovenska
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa