Dvadsaťdva štítov na jedinej FOTO: Takto ste Tatry ešte nikdy nevideli

2019-09-17 12:00:00 |   |    | 

Petr Horálek je český fotograf a astronóm, ktorý sa zameriava najmä na snímanie oblohy. Za svojimi zábermi cestuje po celom svete a zožal s nimi už mnoho úspechov. Jeho najnovší úlovok je ale z trochu iného súdka...



 

Český fotograf a astronóm Petr Horálek, ktorý je autorom dvoch kníh a za jeho celosvetové úspechy na poli astrofotografie po ňom bola pomenovaná planétka 6822 Horálek, sa s nami nedávno podelil o cenný úlovok. V stredu 11. septembra sa mu totiž z kopčeka Lysá stráž (696 m n.m.) neďaleko Prešova podarilo dovidieť až do Tatier. „Na Slovensku sa nachádzali pomerne vzácne rozptylové podmienky s možnosťou veľmi čistých výhľadov do diaľky,“ spomína Horálek, ktorý však práve nebol vybavený fotoaparátom, a tak vzácny úkaz zvečnil pomocou ďalekohľadu a mobilu.

Mal som malý ďalekohľad a rukou som namieril k horám a odfotil osem rôznych fotiek vedľa seba. Nebolo to ľahké, ruky sa mi triasli a bolo ťažké trafiť sa foťákom do zorného uhľa ďalekohľadu. Potom som jednotlivé snímky špeciálnym programom poskladal do výslednej panorámy,“ hovorí fotograf, podľa ktorého ho od najvzdialenejšieho štítu na fotke delilo až 114 kilometrov.

Výhľad to bol fantastický, najmä keď slnko za horami zapadlo a nasvietilo závojovú oblačnosť nad nimi.“ Vďaka Petrovi Horálkovi si tento nádherný pohľad na 22 vrcholov Tatier môžeme vychutnať aj my.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Petr Horálek

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa