Cestovateľské rady, tipy, publikácie

Drobná chybička ho stála majland: Turista na Bali zaplatil za víno viac ako za celú dovolenku

Predajca chystá stoličky na
2023-03-02 11:30:00

Austrálsky turista zverejnil svoju skúsenosť z reštaurácie na indonézskom ostrove Bali a varoval dovolenkárov, aby nespravili rovnakú chybu. Za fľašu vína totiž nevedomky zaplatil vyše tisíc eur! viac »

HZS radí: Retiazkové mačky sú na ľahšiu turistiku, stúpacie železá do ťažšieho terénu

HZS radí: Retiazkové mačky
2023-01-12 08:00:00

Pre nedostatok prírodného snehu sa skialpinisti sústreďujú na zjazdovky a na horách sa zvýšil aj počet peších turistov. Horská záchranná služba (HZS) v tejto súvislosti odporúča sa na pohyb v teréne pripraviť vopred a mať predstavu o aktuálnych podmienkach na zvolenej trase. Riaditeľ HZS Marek Biskupič uviedol, že opakujúcimi sa problémami uplynulých dní boli zľadovatený terén a nesprávny výstroj či výzbroj. viac »

Na akú krajinu sa zamerať, keď si hľadáte prácu v zahraničí?

Na akú krajinu sa
2022-12-30 09:00:00

Nájsť si prácu nie je jednoduché, najmä ak ju hľadáte v inej krajine. Túžba zarobiť veľa v krátkom čase núti mnohých ľudí pracovať v zahraničí. Získanie ponuky na presťahovanie do zahraničia mnohí považujú za hviezdny kariérny moment. Pozrime sa, na čo je dôležité myslieť pred sťahovaním, aby sa rozhodnutie nestalo osudovou chybou. viac »

Dovolenka na mori: Ako si prenajať loď od A po Z

Turecko - Phaselis
2022-10-05 12:00:00

Už dávno neplatí, že prenájom jachty musí byť drahou záležitosťou: v skutočnosti vás takýto typ dovolenky môže stáť menej ako apartmán v hoteli. Rovnako tak nemusí platiť ani to, že bookovanie dovolenky na jachte môže byť komplikovanou záležitosťou. Ako to zvládnuť jednoducho krok po kroku? viac »

Rady, ktoré vám môžu zachrániť život: Čo robiť, keď vás na horách zastihne búrka

Na snímke dieťa sa
2022-08-12 16:00:00

Letná turistika so sebou prináša zvýšené riziko búrok, už pri prvých náznakoch búrky treba urýchlene zostúpiť z vrcholu. Ak turistu zasiahne búrka na vrchole štítu, riziko zásahu bleskom či zranenia v exponovanom teréne sa násobne zvyšuje, upozornil meteorológ Miroslav Žiak z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. viac »

Pred dovolenkou sa nezabudnite poistiť, pár eur vám môže ušetriť celý majetok

Pred dovolenkou sa nezabudnite
2022-08-08 08:00:00

Slováci sa poisťujú už oveľa zodpovednejšie ako pred pandémiou, napriek tomu ich počas dovolenky môže postihnúť viacero komplikácií. Aj toto leto im môže narušiť plány ďalšia vlna koronavírusu, skrachovanie hotela, prípadne zrušenie letu. Je užitočné si vopred zistiť, čo všetko dovolenkárom poisťovňa preplatí, na čo majú nárok a čo môžu stornovať, radí Universal maklérsky dom. viac »

RADÍME pred cestou do Chorvátska: Ako správne jazdiť v tuneloch

RADÍME pred cestou do
2022-07-29 08:00:00

Tento rok sa na dovolenku do Chorvátska chystá odhadom okolo 400 000 Slovákov. Aby ste si dovolenku užili bez zbytočných problémov, pozrime sa, ako sa správne správať v tuneloch. Chorvátsko disponuje 44 tunelmi. Dôležité je dodržiavať aj maximálnu povolenú rýchlosť v tuneli. V Chorvátsku je to 100 km/h. viac »

Strata dokladov v zahraničí je vážny problém: Čo robiť, ak ste prišli o pas alebo občiansky preukaz?

Cestovný pas
2022-07-26 12:00:00

Dovolenka je obdobím, keď zahodíme všetky starosti a snažíme sa nemyslieť na nič zlé. Je to však trochu chyba, napríklad taká strata preukazu totožnosti či cestovného dokladu môže pobyt v zahraničí poriadne znepríjemniť, predĺžiť a predražiť. viac »

Ochranári varujú: Na túrach v Tatrách si treba dať pozor na mimoriadne nebezpečnú rastlinu

Ochranári varujú: Na túrach
2022-07-22 12:00:00

Aj napriek dlhoročnej snahe ochranárov úplne zlikvidovať invázny druh boľševník obrovský v kompetenčnom území Správy Tatranského národného parku (TANAP-u) sa s ním môžu návštevníci ešte stále sporadicky stretnúť. Najviac lokalít výskytu je v oblasti Vysokých Tatier, no evidujú ho aj na Liptove, napríklad v okolí Liptovskej Mary. Informovala o tom Správa TANAP-u na svojej webovej stránke. viac »

Chystáte sa na dovolenku do Česka? Toto by ste mali pred cestou vedieť

Chystáte sa na dovolenku
2022-07-20 08:00:00

Letné prázdniny už sú v plnom prúde a spolu s nimi aj veľké dovolenkové plány. Uvoľnenie pandemických opatrení nám umožňuje takmer voľne cestovať do rôznych trendových zahraničných destinácií. Pre mnohých je však skvelým oddychom aj dovolenka doma či v susednom Česku. Nezávislá spotrebiteľská organizácia dTest prináša užitočné tipy v súvislosti s cestovaním do Českej republiky, ktoré by ste si pred odchodom mali prečítať. viac »

RADÍME: Čo treba na bezproblémový odlet?

Lietadlo Airbus A320 spoločnosti
2022-07-19 08:00:00

Kontrola dokumentov, rozmerov batožiny, ale aj včasný príchod na letisko sú potrebné na bezproblémový odlet cestujúcich. Tieto aj ďalšie tipy na to, aby pasažieri predišli spomaleniu registračného a odbavovacieho procesu na letisku a mohli včas a bezpečne odletieť do zvolenej destinácie, odporúča cestujúcim Letisko M. R. Štefánika v Bratislave. viac »

Vezmite na dovolenku aj domácich miláčikov

Vezmite na dovolenku aj
2022-07-12 07:00:00

Pri cestovaní v rámci Európskej únie (EÚ) musia mať psy, mačky a fretky vybavený EÚ pas spoločenského zvieraťa. Identifikačný doklad vydáva oprávnený veterinárny lekár. Pre TASR to uviedla Katarína Cimrová z Odboru zahraničných vzťahov, dovozov a vývozov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. viac »

Aplikácia Svetobežka - skvelá pomôcka Slovákov pri cestách do zahraničia

Aplikácia Svetobežka - skvelá
2022-07-09 08:00:00

Mobilná aplikácia Svetobežka slúži ako pomôcka pri cestách do zahraničia. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus pred letnou turistickou sezónou 2022 poznamenal, že aplikácia je výbornou pomocou v mobile. viac »

Pýcha Slovenska aj smrteľné pokušenie: Život v Tatrách vám môže zachrániť jednoduchý trik!

Pýcha Slovenska aj smrteľné
2022-07-01 13:00:00

S výnimkou minulého pandemického roka počet záchranných akcií vo Vysokých Tatrách stále rastie. Ročne sú záchranári v akcii priemerne 2500-krát. Očakáva sa, že v nasledujúcich mesiacoch sa dovolenkári opäť vrátia na turistické chodníky a kvôli tomu zase vzrastie počet zásahov. Nasvedčuje tomu aj počet záchranných akcií z prvého polroka. viac »

Šialené pokuty v španielskych letoviskách: Za močenie v mori draho zaplatíte!

Šialené pokuty v španielskych
2022-06-22 13:00:00

Dovolenka, to je predovšetkým čas na oddych a získavanie zážitkov, niektorí turisti však majú pocit, že im je vtedy dovolené všetko a sú ako „utrhnutí z reťaze“. Viaceré letné destinácie preto avizujú kroky, ktorými chcú nevhodnému správaniu zabrániť. viac »


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa