Cestovateľské rady, tipy, publikácie

Ochutnajte to najlepšie: Veľký prehľad rýb a plodov mora, ktoré ponúkajú chorvátske reštaurácie

Ochutnajte to najlepšie: Veľký
2019-07-03 00:00:01

K dokonalej dovolenke neodmysliteľne patrí aj skvelé jedlo. V prímorských destináciách by bolo hriechom zostať len pri pokrmoch, aké si môžeme bežne dopriať aj v slovenských reštauráciách. Občas však klasiku v podobe steaku alebo kuraťa uprednostníme len preto, aby sme na tanier nedostali niečo neočakávané. Čo si pod jednotlivými pojmami v jelovniku predstaviť? viac »

15 najčastejších chýb Slovákov pred odletom na dovolenku

15 najčastejších chýb Slovákov
2019-07-01 12:00:00

Letná dovolenková sezóna je na Letisku M. R. Štefánika už v plnom prúde. Každoročne sa však dovolenka pre mnohých Slovákov skončí ešte pred samotným odletom, a to z dôvodu, že cestujúcemu nie je umožnený odlet pre niektorý z nasledujúcich dôvodov. Letisko M. R. Štefánika preto upozorňuje dovolenkárov, aby sa vyvarovali nasledujúcich chýb. viac »

Rodinná dovolenka bez starostí: Veľký manuál pre cestovanie s deťmi

Rodinná  dovolenka bez
2019-06-28 00:00:01

Rodiny s deťmi sa už teraz tešia na letné radovánky, ktoré ich čakajú. Či sa vyberiete niekam k moru, alebo radšej uprednostníte dovolenku na Slovensku, určite pred cestou oceníte niekoľko rád. Pri tomto type dovolenkovania musíte veľa vecí predvídať, pretože malí výmyselníci dokážu pripraviť hneď niekoľko výziev. viac »

Položka, ktorá môže vašu dovolenku riadne predražiť: Veľký prehľad plážových cien v Taliansku

Položka, ktorá môže vašu
2019-06-24 00:00:01

Nebudeme si klamať – pri výbere dovolenkovej destinácie zohráva veľkú úlohu aj cena. Obvykle venujeme najväčšiu pozornosť ubytovaniu a strave, avšak aj ďalšie položky nám vedia spraviť riadny škrt cez rozpočet. Treba myslieť napríklad aj na to, že budete možno nútení platiť vstup na pláž, respektíve prenájom lehátka so slnečníkom. V Taliansku je priemerná cena za túto službu 26 eur za deň, v jednotlivých regiónoch sú však značné rozdiely. A tak vám možno napokon práve ony pomôžu v rozhodovaní a výbere vašej tohtoročnej dovolenkovej destinácie. viac »

Ministerstvo varuje: Pri cestovaní treba dávať pozor na bezpečnosť cestovného dokladu

Slovenský pas
2019-06-21 16:00:00

Pri cestách do zahraničia treba osobitne dbať na bezpečnosť cestovného dokladu. "Rozhodne odporúčame urobiť si pred cestou do zahraničia kópiu občianskeho preukazu či pasu, respektíve kópiu dátových strán, a mať ju počas pobytu v zahraničí na odlišnom mieste ako originál," radí riaditeľ konzulárneho odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Bezák. V prípade odcudzenia cestovného dokladu možno kópiu použiť pri požiadaní o náhradný doklad. viac »

Pasca na turistov: Pri rezervácii leteniek a ubytovania pozor na podvodníkov, varujú odborníci

Pasca na turistov: Pri
2019-06-20 00:00:00

Bezpečnostné technológie zabránili len počas mája viac ako 8-tisíc phishingovým útokom zameraným na ľudí, ktorí sa chystajú na výlet či dovolenku a hľadajú dobrú ponuku. Vo väčšine prípadov sa z navonok legitímnych ponúk od cestovných kancelárií alebo obľúbených dovolenkových či ubytovacích platforiem vykľul podvod. Nič netušiaci používatelia sa tak prihlásili na odber platených telefónnych služieb. viac »

Nový virtuálny sprievodca mapuje zaujímavosti na Slovensku a v Česku

Nový virtuálny sprievodca mapuje
2019-06-03 09:00:00

Nového virtuálneho sprievodcu po zaujímavostiach na Slovensku a v susednej Českej republike môže verejnosť využívať od soboty. Turistická aplikácia Xplór ponúka takmer 1000 turistických cieľov so základnými informáciami o pamiatkach, otváracích hodinách, vstupnom či tipmi, kam v okolí vyraziť. viac »

Dovolenka autom v zahraničí. Čo robiť v prípade havárie?

Dovolenka autom v zahraničí.
2019-05-31 12:00:00

Aktívni cestovatelia počas dovoleniek uprednostňujú premiestňovanie sa autom, ktoré im výrazne šetrí čas a zjednodušuje navštevovanie pamiatok. Na takéto dovolenky využívajú vlastné vozidlá, alebo si zaobstarajú niečo cez miestnu požičovňu. Pri šoférovaní sa však ľahko môžete dostať do problémov a kvôli nehode budete musieť riešiť nečakané ťažkosti. Viete. ako by ste mali v týchto situáciách správne reagovať? viac »

Petra, Mŕtve more aj Wadi Rum: Strávili sme 4 skvelé dni v Jordánsku

Jordánska Petra
2019-04-27 00:00:01

Beduínska noc na farebnej púšti, tisícky rokov staré skalné mesto, najslanšie a najnižšie položené jazero na svete, 197 slnečných dní do roka. Toto všetko a ešte omnoho viac sa spája s orientálnym Jordánskom. Ak túžite po nezabudnuteľnom dobrodružstve na Blízkom Východe, máme pre Vás pripravený itinerár, ktorý sme si vyskúšali na vlastnej koži. viac »

Maldivy lacnejšie ako Terchová: S našimi radami si môže dovolenku v raji dovoliť každý

Maldivy vás môžu vyjsť
2019-04-25 00:00:01

V minulosti bola návšteva Maldív obmedzená na návštevu drahých exkluzívnych rezortov. Tie najlacnejšie začínali od 1300 eur na osobu a týždeň a horná hranica neexistovala. Pred desiatimi rokmi sa však začali veľké zmeny a dnes už viete precestovať Maldivy bez cestovnej kancelárie a lacno. Ponúkame vám tipy na výlet na Maldivy, ktorý určite bude stáť za to a nezruinuje vašu peňaženku. viac »

10 cestovateľských trikov od experta na lietanie

10 cestovateľských trikov od
2019-04-08 00:00:01

Neil Jackson je skúsený stevard, ktorý je zároveň autorom knihy Welcome Abroad. Vďaka svojej práci trávi väčšinu času na cestách, takže nemá problém prezradiť svoje skúsenosti, ktoré vám spríjemnia let a pomôžu vám vyhnúť sa prípadným ťažkostiam. O týchto desať trikov sa s letuškami a pilotmi delí už počas ich výcviku. viac »

Švajčiarska autorka prezentovala knihu o ceste okolo sveta po nákupných centrách

Motiváciou na napísanie knihy
2019-03-20 16:00:00

Motiváciou na napísanie knihy Un Monde en toc pre švajčiarsku spisovateľku Rinny Gremaud bolo zistenie, že centrá miest sa začínajú čoraz väčšmi podobať na seba hocikde na svete. Rinny Gremaud prezentovala svoju knihu v pondelok (18. marca) na fakultách Univerzity Komenského a v utorok v Bratislave. viac »

Na šľapky radšej zabudnite: V Taliansku za ne hrozí až 2500-eurová pokuta

Na šľapky radšej zabudnite:
2019-03-05 16:00:00

Taliansky národný park Cinque Terre na pobreží Ligúrskeho mora zakáže nosenie šľapiek turistom pohybujúcim sa po miestnych chodníkoch, ktoré vedú v skalnatom teréne medzi jednotlivými obcami. Osoby pristihnuté na túre bez primeranej obuvi budú musieť rátať s pokutou vo výške 50 - 2500 eur, uviedla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie správy národného parku pre talianske médiá. viac »

Lacno a efektívne: Preskúmajte Nový Zéland na obytnom aute

Nový Zéland
2019-02-23 00:00:01

V dnešnej dobe sa cestovanie stáva čoraz populárnejším a, čo je hlavné, aj oveľa dostupnejším. Aj do vzdialených destinácií sa dá dostať za rozumnú, niekedy až smiešne nízku cenu. Samotné náklady na letenku sú však len začiatkom celého rozpočtu, ktorý sa vo vyspelejších krajinách môže veľmi rýchlo a nepríjemne navýšiť. Základom je teda dobré plánovanie. Vo všeobecnosti môžeme hovoriť o troch najdôležitejších položkách, a to ubytovaní, doprave a strave. viac »

Radíme: O autorizáciu ESTA požiadajte najneskôr tri dni pred odletom do USA

Buffalo, USA
2019-01-29 08:00:00

O schválenie cestovnej autorizácie ESTA by mali občania cestujúci do USA požiadať najneskôr 72 hodín pred odletom. Po novom už totiž nie je možné získať schválenie žiadosti za pár minút, ako tomu bolo doteraz. Upozorňuje na to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. viac »


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa