U susedov - kam na výlet

Zámok Wenckheim - utajený klenot Maďarov

Zámok Wenckheim - utajený
2022-06-12 00:00:00

V Maďarsku nájdete okrem dobre známych hradov a zámkov aj niekoľko utajených klenotov. Jeden z nich sídli v Szabadkígyóse, kde je nepochybne najkrajšou historickou pamiatkou. V čase svojho dokončenia bol najmodernejšou stavbou svojho druhu, no i po rokoch púta pozornosť vďaka dômyselnému prevedeniu komnát a romanticky pôsobiacemu priečeliu. Po veľkej rekonštrukcii ho nedávno znova sprístupnili pre verejnosť. viac »

Nenápadný kostol ukrýva hotové poklady: Tieto diela môže Česku závidieť celý svet!

Nenápadný kostol ukrýva hotové
2022-05-29 12:30:00

Neveľká obec Kunratice u Cvikova ukrýva obrovský poklad. Miestni sklári totiž spojili sily s tunajším kňazom a starému kostolu vdýchli nový život. V svätostánku inštalovali vzácne umelecké diela zo skla, kvôli ktorým tam teraz okrem veriacich mieri aj množstvo turistov. Popri nádherných výtvoroch svetoznámych osobností obdivujú aj monštranciu pre pápeža či jeden veľkonočný poklad. viac »

OBRAZOM zo strednej Moravy: Ľudovú kultúru najlepšie spoznáte v Hanáckom múzeu v prírode

Hanácky skanzen
2022-05-29 10:00:00

Mesto Olomouc je centrom Hanej, etnografickej a významnej poľnohospodárskej oblasti s vlastným nárečím aj zvykmi. Ak vás zaujíma ľudová kultúra a tradície, rozhodne nevynechajte návštevu Hanáckeho skanzenu v obci Příkazy. viac »

Nádherná dominanta Salzburgu: 10 zaujímavostí o Katedrále svätého Ruperta a Virgila

Nádherná dominanta Salzburgu: 10
2022-05-26 12:00:00

Prechádzka centrom Salzburgu vás prenesie o niekoľko storočí dozadu. V jeho uličkách sa podarilo uchovať pôvodnú atmosféru, takže jeden historický skvost bude striedať druhý. Medzi najväčšie klenoty patrí katedrála, ktorá je situovaná priamo na námestí s ďalšími vzácnymi budovami. viac »

Poľské kostoly: Ľudia natruc režimu stavali vesmírne lode

Poľské kostoly: Ľudia natruc
2022-05-23 00:00:00

Získať stavebné povolenie je takmer nadľudská úloha. Materiálu je nedostatok a namiesto výkonných moderných strojov si musia vystačiť s lopatami. Veriacich v komunistickom Poľsku to ale neznechutí. V priebehu niekoľkých dekád svojpomocne vybudujú v krajine takmer 4000 kostolov, ktoré sa výrazne odlišujú od nudnej šede komunistických panelákov. viac »

Dvojhlavé zvieratá aj horoskop smrti: Frýdlant ponúka fascinujúcu cestu českou históriou

Hrad a zámok Frýdland
2022-05-18 16:00:00

Stojí takmer na hranici s Poľskom a Nemeckom, a pritom patrí k najnavštevovanejším pamiatkam Českej republiky. Hrad Frýdlant turistov láka nielen svojou výnimočnou architektúrou, ale pýši sa tiež hneď niekoľkými unikátmi. Kde inde by ste pod jedinou strechou videli kanceláriu najstaršieho múzea v strednej Európe, horoskop známeho politika, kaplnku s dvomi oltármi či dvojhlavé teľa? viac »

Maďarská Gyula - domov hradných kúpeľov aj druhej najstaršej cukrárne v krajine

Gyula, Maďarsko
2022-05-17 12:00:00

Tentoraz sa počas výletu do Maďarska vyberieme až k rumunským hraniciam. Z Bratislavy do Gyuly sa dostanete za 4 hodiny. Prechádzať budete aj popri Békešskej Čabe, ktorá sa preslávila výrobou čabianskej klobásy. Keď si nakúpite zásoby tejto pochúťky, môžete už pokračovať ďalej až do známeho kúpeľného mestečka. viac »

Vyskúšali sme za vás: Najdlhší visutý most sveta je v Česku

Vyskúšali sme za vás:
2022-05-13 10:00:00

V piatok 13. mája 2022 sa o 10. hodine pre verejnosť otvára svetový unikát, ktorým Česká republika prepísala Guinessovu knihu rekordov. Prvenstvo najdlhšieho visutého mostu pre peších na svete získala Dolní Morava v Pardubickom kraji. viac »

Slovensko a Rakúsko spája nový cyklomost: Poďte preskúmať tajomstvá Moravského poľa

Cyklisti sú v Marcheggu
2022-05-12 12:00:00

Marchegg bol založený roku 1260 ako hraničné miesto s neďalekým uhorským kráľovstvom, dnes tvorí hranicu medzi Rakúskom a Slovenskom. Známy je predovšetkým rovnomenným barokovým zámkom a svojimi bocianmi. Tento víkend k nim pribudla ďalšia atrakcia - nový cyklomost „VysoMarch“. viac »

Šesťročná obnova hlavnej sály Vřídelní kolonády v Karlových Varoch je hotová

Šesťročná obnova hlavnej sály
2022-05-11 16:00:00

V Karlových Varoch sa po šiestich rokoch náročných opráv opäť otvorila hlavná sála Vřídelní kolonády. Hlavná karlovarská kolonáda tak ponúkne svoje zázemie tesne pred začiatkom novej kúpeľnej sezóny, informoval v piatok spravodajský webový portál iROZHLAS.cz. viac »

Ťažko skúšané Poľsko: 5 miest, ktoré nám nedovolia zabudnúť na zverstvá 2. svetovej vojny

Ťažko skúšané Poľsko: 5
2022-05-08 13:00:00

Čas vylieči všetky rany, ale s tým prichádza aj nepríjemný fakt, že kvôli nemu zabúdame na niektoré nebezpečné veci, ktoré by sme mali mať stále na pamäti. Druhá svetová vojna priniesla do Európy mnohé zverstvá. Keď si ich nebudeme pripomínať, môžeme ich časom zľahčovať, a to je ideálne prostredie na opätovné šírenie týchto ideológií. Preto pamiatky súvisiace s touto smutnou udalosťou patria k tým najdôležitejším. Hneď niekoľko ich nájdeme aj v ťažko skúšanom Poľsku. viac »

Poďte NaFilM: Fimové múzeum v Prahe je lepšie ako kino

Poďte NaFilM: Fimové múzeum
2022-05-07 12:00:00

Kamera – klapka – akcia! Americké filmové štúdia sú síce vzdialené tisíce kilometrov, no pocit toho pravého českého Hollywoodu nájdete predsa len o niečo bližšie. V stovežatej Prahe zájdite NaFilM do Národného filmového múzea, kde sa zvukárom či tvorcom animovaného filmu na chvíľu stanete aj vy. viac »

To najlepšie v Olomouci a okolí: 10 tipov na skvelý výlet aj celú dovolenku

To najlepšie v Olomouci
2022-04-28 12:00:00

Mesto Olomouc s jeho nádherným historickým centrom patrí k najväčším pokladom Českej republiky. Jeho návštevu navyše môžete spojiť s ďalšími zaujímavosťami v okolí. Je ich skutočne mnoho, my sme pre vás vybrali desať tipov. viac »

Varšavské geto - stelesnenie ľudskej krutosti, pred ktorou mnohí zatvárali oči

Na archívnej snímke z
2022-04-19 13:00:00

Varšavské geto bolo najväčším židovským getom v nacistami okupovanej Európe počas druhej svetovej vojny. V oblasti veľkej 3,4 km² sa v neľudských podmienkach tlačilo vyše 400 000 ľudí. Konca vojny sa podľa odhadov nedočkalo 300 tisíc z nich. viac »

Moravské Boskovice: Historické mesto roka láka na stredoveký hrad aj židovské geto

Moravské Boskovice: Historické mesto
2022-04-17 12:00:00

Českým historickým mestom roku 2021 sa stali Boskovice z Juhomoravského kraja. Cena je odmenou za najlepšie využitie peňazí na obnovu pamiatok z programu ministerstva kultúry, informovala vo štvrtok stanica ČT24. viac »


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa