Ázia – exotická dovolenka

Púštne mesto plné farieb: Fatéhpur Síkri patrí k najvzácnejším klenotom Indie

2024-04-18 00:00:00 |

O rozvoj mesta Fatéhpur Síkri sa postaral Akbar Veľký, vládca Mughalskej (Mogulskej) ríše, ktorý nechal postaviť prvé budovy z červeného pieskovca. Hoci nejde o natoľko pevný materiál, stavby sa podarilo uchovať až dodnes a počas ich návštevy sa budete cítiť ako na romantickej prechádzke dejinami Indie. Aj preto je mesto od roku 1986 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Viac článkov

Kirgizská metropola Biškek vás vráti v čase: Každý kút stále pripomína sovietske časy

Kirgizská metropola Biškek vás
2023-12-10 00:00:00

Kirgizská metropola Biškek je mestom vizuálnych kontrastov. Pri prechádzke človek neprehliadne rôzne architektonické štýly, ktoré odrážajú históriu a dedičstvo krajiny: monumentálne sochy hrdinov, vládne budovy zo sovietskej éry, ale aj novopostavené mešity či luxusné nákupné centrá. Našincov však najviac zaujmú pamiatky vybudované počas sovietskeho režimu, ktoré vás mysľou prenesú späť do minulosti. viac »

Čínske záhrady Su-čou sú dokonalým pohladením pre dušu, prvé vznikli už 600 rokov pred Kristom

Čínske záhrady Su-čou sú
2023-12-09 00:00:00

V Ázii majú viacero silných tradícií záhradníctva. Najznámejšie sú japonské záhrady, ale tie majú veľkú konkurenciu v Číne. Najlepšia ukážka tohto štýlu sa nachádza v Su-čou, kde nájdete jeden z najväčších botanických klenotov sveta. viac »

Opevnené mesto v púšti: Pakistanský Derawar odolal desiatkam útokov

Opevnené mesto v púšti:
2023-12-07 12:00:00

Obyvatelia Pakistanu nemali na výber a často museli budovať svoje mestá na púšti. Pri ich projektovaní tak boli postavení pred veľmi ťažkú úlohu, no napriek náročným podmienkam sa im často podarilo postaviť majstrovské diela. Jedným z nich je aj pevnosť Derawar, ktorá si počas svojich dejín užila veľa náročných chvíľok. Všetky však prekonala a ešte aj dnes je svedectvom histórie tejto krajiny. viac »

FOTOREPORTÁŽ: Hlavné mesto Sýrie nie je zrovnané so zemou, jeho atmosféra vás uchváti

FOTOREPORTÁŽ: Hlavné mesto Sýrie
2023-12-04 12:00:00

Výlet do Sýrie sa na prvý pohľad môže zdať ako úplné bláznovstvo. Veď kto by chodil do zničenej krajiny, kde donedávna prebiehala vojna? Veľa z vás však netuší, že Sýria ukrýva obrovské historické bohatstvo a vy môžete objaviť pamiatky z rôznych období. Tentokrát zavítame do hlavného mesta Damašku. viac »

Exotika za skvelú cenu: Novým cestovateľským hitom Slovákov je vietnamský ostrov Phu Quoc

Exotika za skvelú cenu:
2023-12-03 10:00:00

Slovenským cestovateľom sa tento rok otvorili úplne nové obzory. Kým donedávna museli pri návšteve exotických destinácií siahnuť poriadne hlboko do vrecka, dnes si za cenu letenky môžu užiť celú dovolenku. Napríklad na najväčšom vietnamskom ostrove Phu Quoc, ktorý láka na nádherné pláže a všetky chute juhovýchodnej Ázie. viac »

Chrám v Hampe svedčí o zaniknutej sláve dávnej ríše: Jej centrum bolo dvakrát väčšie ako Paríž

Chrám v Hampe svedčí
2023-11-25 00:00:00

Osemsto ruín väčších či menších, predovšetkým náboženských stavieb svedčí o tom, že sa na území súčasnej indickej dediny Hampe muselo v dávnej minulosti nachádzať veľkolepé mesto. Skutočne. Ležalo tu centrum Vidžajanagarskej ríše, ktoré na vrchole svojho rozkvetu hostila dvojnásobok obyvateľov ako v rovnakom čase stredoveký Paríž. viac »

Katar sľubuje dovolenku snov: Okrem úžasných pláží láka aj na pamiatky a atrakcie

Katar sľubuje dovolenku snov:
2023-11-21 12:00:00

Vyberáte si už dovolenkovú destináciu pre tento rok? Namiesto tradičných krajín vyskúšajte niečo nové. Dovolenku snov sľubuje aj Katar, kde okrem skvelých služieb a úžasných pláží nájdete aj zaujímavé pamiatky a atrakcie. viac »

REPORTÁŽ z Iraku: Život žien nie je jednoduchý, no o svoje šťastie bojujú

REPORTÁŽ z Iraku: Život
2023-11-03 00:00:00

Poďte s nami podvihnúť záves ku kolíske civilizácie a ponoriť sa do zákutí Iraku. Popri objavovaní pamiatok sa zamyslíme aj nad životom žien v tejto krajine, keďže práve ony sú často označované za piliere odolnosti a odhodlania. Sú aj symbolom tradícií a pokroku, ktorý zanecháva silnú pečať na ich komunite a celom národe. viac »

Na vlastnej koži: Tri miesta, ktorými vám Libanon vyrazí dych

Na vlastnej koži: Tri
2023-10-20 00:00:00

Libanon je krásna krajina, ktorá disponuje rôznorodou geografiou. Nájdete tu horské pásma či azúrové pobrežie Stredozemného mora, ktoré vám ponúkne nádherné panoramatické výhľady pri západe slnka. Okrem toho môžete ochutnať jednu z najlepších kuchýň na svete a zatúlať sa v úzkych romantických uličkách, keď budete objavovať historické skvosty. viac »

Japonské mesto Kamikacu je vzorom pre celý svet, neprodukuje žiaden odpad

Japonské mesto Kamikacu je
2023-10-15 00:00:00

Ostrov Šikoku je štvrtým najväčším v Japonsku. Najprv sa stal turisticky vyhľadávanou oblasťou pre domácich obyvateľov, neskôr sa spopularizoval v celom svete. Prináša totiž niekoľko turisticky zaujímavých atrakcií a k tomu všetkému aj jedno mesto, ktoré môže byť vzorom pre iné lokality vo svete. viac »


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa