Európske atrakcie

V Taliansku otvorili najvyšší visutý most pre peších v Európe, chodci musia byť istení!

2024-04-04 17:00:00 |

V talianskom regióne Umbria pred Veľkou nocou otvorili najvyšší visutý most pre peších v Európe, ktorý vedie 175 metrov nad najhlbším miestom údolia. TASR informuje podľa webov CNN a Corriere della Sera.

Viac článkov

Závan exotiky na starom kontinente: Púšte nájdete aj v Európe, jedna zdobí susednú krajinu

Závan exotiky na starom
2024-03-25 00:00:00

Na púšte sme zvyknutí najmä v afrických krajinách. Preto je pre mnohých prekvapením, že zopár ich nájdete aj v Európe. Vyzerajú tu síce trochu inak, ale z oficiálneho hľadiska spĺňajú parametre na to, aby mohli používať toto označenie. Kde ich môžete navštíviť? viac »

Matematický most: Zaobišla sa jeho výstavba bez skrutiek?

Matematický most: Zaobišla sa
2024-03-19 12:00:00

Postavil ho Isaac Newton a jeho konštrukciu navrhol v duchu svojich gravitačných zákonov tak dômyselne, že na spoje jednotlivých prvkov neboli potrebné vôbec žiadne skrutky a klince. Keď ho potom študenti zo zvedavosti rozobrali, už ho nedokázali dať znova dohromady v pôvodnom stave. To je jedna z mnohých povestí, ktoré sa viažu k tzv. Matematickému mostu v anglickom Cambridgi. viac »

Skalné obydlia na nemecký spôsob: V Langensteine žili ľudia ešte v 20. storočí

Skalné obydlia na nemecký
2024-03-18 12:00:00

Na svete nájdete viacero miest, kde domáci z rôznych dôvodov bývali v jaskyniach či skalách. V Nemecku sa vďaka takýmto obydliam na turistickú mapu zapísala obec Langensteine. Zamestnanci neďalekej ovčej farmy vybudovali v skalách dvanásť takýchto jaskýň, v ktorých žili so svojimi rodinami v rokoch 1858 až 1910. viac »

Radosť cestovať vlakom: Najkrajšie železničné stanice Holandska sú architektonickými skvostmi

Radosť cestovať vlakom: Najkrajšie
2024-02-07 12:00:00

Starobylé aj moderné, v pulzujúcich metropolách aj nenápadných dedinách... Viaceré železničné stanice sú unikátnymi architektonickými skvostmi, ktoré stoja za návštevu, aj keď do nich nemierite kvôli ceste vlakom. Tieto zdobia malebné Holandsko. viac »

V Taliansku odhalili sochu rímskeho cisára Konštantína. Jej rozmery sú ohromujúce!

V Taliansku odhalili sochu
2024-02-07 10:00:00

V Taliansku včera slávnostne odhalili trinásťmetrovú repliku sochy rímskeho cisára Konštantína zo 4. storočia. Úlomky mramorovej sochy sediaceho cisára sa našli v 15. storočí blízko Kolosea. Tím odborníkov teraz jednotlivé fragmenty nascanoval a na ich základe vytvoril trojrozmernú podobu cisára, ktorá bude najmenej do roku 2025 stáť pred Kapitolským múzeom v Ríme. viac »

Technický zázrak v tieni Matterhornu: Visutý most Charlesa Kuonena ponúka tie najkrajšie výhľady

Technický zázrak v tieni
2024-02-05 12:00:00

Najdlhší visutý most sveta je od mája 2022 v Česku, dlhé roky však bol držiteľom rekordu iný inžiniersky zázrak. A tými najkrajšími výhľadmi sa švajčiarsky Charles Kuonen Hängebrücke môže pýšiť dodnes. viac »

Rozprávkový zámok Neuschwanstein: Plánoval tam Ľudovít II. aj lanovku z labutí?

Rozprávkový zámok Neuschwanstein: Plánoval
2024-01-26 00:00:00

5. septembra 1869 je položený základný kameň zámku v štýle stredovekých rytierskych hradov, ale za použitia najmodrejších technológií, ktoré posúvajú doterajšie hranice stavebníctva. Na jeho budovaní sa denne podieľa vyše 300 robotníkov. Sám zadávateľ je v siedmom nebi, keď vidí vyrastať svoj sen priamo pred očami. Nie všetci tomuto nákladnému rozmaru však fandia… viac »

Historická kaviareň, kúpele aj unikátna promenáda: Azory nelákajú len prírodnými krásami

Historická kaviareň, kúpele aj
2024-01-25 12:00:00

Azorské ostrovy patria pod správu Portugalska a pokladajú sa za najkrajšiu prírodnú oblasť tejto krajiny. Vyznačujú sa lokalitami, v ktorých si môžete pozrieť pôvodné pralesy, okrem potuliek národnými parkmi však iste budete chcieť spoznať aj tunajšiu históriu. Aj z tohto pohľadu vám Azory prinesú veľa zaujímavých prekvapení. viac »

D´Artagnanov zámok je na predaj: Mastná sumička a môže byť aj váš

D´Artagnanov zámok je na
2024-01-13 13:00:00

Zámok Castelmore na juhozápade Francúzska, kde sa narodil šľachtic, ktorý bol predlohou pre postavu grófa d´Artagnana z Troch mušketierov, je na predaj. Záujem o nehnuteľnosť prejavili okolité obce, ktoré by v ňom chceli zriadiť expozíciu a kultúrne centrum venované tejto známej literárnej postave. Stavba zaujala aj šéfa maloobchodného reťazca Auchan Retail Yvesa Claudea, ktorý by v zámku chcel mať svoje vidiecke sídlo. viac »

Vedci vyriešili záhadu slávneho obrazca: Kto je nahý obor na anglickom kopci?

Vedci vyriešili záhadu slávneho
2024-01-10 12:00:00

Obrovská 55-metrová holohlavá nahá postava s masívnym kyjakom v ruke na juhu Anglicka predstavuje pravdepodobne bájneho Herkula, uvádza nová štúdia publikovaná v odbornom časopise Speculum. TASR čerpala z článku servera Live Science. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa