Historické budovy, stavby a pamiatky

Prehľad pre milovníkov pamiatok: Toto sú najkrajšie hrady, zámky a paláce v južnom Španielsku

Prehľad pre milovníkov pamiatok:
2023-11-27 00:00:00

Medzi historické skvosty Španielska patrí viacero hradov a zámkov, z ktorých viaceré dokonca stále vlastní kráľovská rodina. Niekoľko zaujímavých pamiatok nájdete aj na juhu krajiny, kde bežne trávime letné dovolenky. Andalúzia a ostatné regióny sú popretkávané zaujímavými stavbami, ktoré spestria vaše výlety v týchto končinách. viac »

Milovaná sultánmi aj katolíckymi kráľmi: Zachránil Alhambru pred zničením chromý vojak?

Milovaná sultánmi aj katolíckymi
2023-10-27 00:00:00

Maurskí básnici prirovnávajú Alhambru k „perle vsadenej do smaragdu“ v narážke na farbu budov a lesy okolo. So svojimi šiestimi palácmi pretrvá tento maurský klenot stáročia a stane sa odpočinkovým miestom sultánov aj nových španielskych katolíckych kráľov. Je ušetrený, pretože je považovaný za symbol reconquisty nad Arabmi. Ferdinand Aragonský a Isabela Kastilská sú navyše Alhambrou tak okúzlení, že sa sem čoskoro nasťahujú. viac »

Versailles severu: Zámok Drottningholm patril švédskym kráľovnám

Versailles severu: Zámok Drottningholm
2023-10-19 00:00:00

Švédska kráľovná Hedviga Eleonora vo februári 1660 ovdovie. V nasledujúcom roku si veľká milovníčka umenia a architektúry kúpi pôvabný zámok neďaleko Štokholmu. Bohužiaľ, uplynie len pár mesiacov a jej nové sídlo do základu vyhorí! viac »

Zabudnite na Draculu: Najkrajšie zámky v Rumunsku lákajú svojou krásou, nie beštiami z minulosti

Zabudnite na Draculu: Najkrajšie
2023-09-20 00:00:00

V súvislosti s dovolenkou v Rumunsku sa najčastejšie skloňuje hrad Bran. Ten sa preslávil vďaka legende o Drakulovi. Lenže popri tejto známej pamiatke ako keby sa úplne zabudlo na množstvo nádherných hradov a zámkov, ktoré sa podarilo uchovať v tejto krajine. Mnohé sú spájané aj so zaujímavými legendami alebo príbehmi o tom, ako vznikli. viac »

Historické centrum mesta Erfurt - nový prírastok na Zozname svetového dedičstva UNESCO

Historické centrum mesta Erfurt
2023-09-17 15:00:00

Stredoveké židovské centrum historického nemeckého mesta Erfurt, kde sa nachádzajú najstaršie synagógy v strednej Európe, bolo v nedeľu zaradené na Zoznam svetového dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Rozhodol o tom Výbor pre svetové dedičstvo UNESCO na zasadaní v saudskoarabskom Rijáde. TASR informuje podľa agentúry DPA. viac »

Bulharský palác a záhrady Balčik očarili aj Coppolu. Nakrútil tu jeden zo svojich filmov

Bulharský palác a záhrady
2023-08-09 12:00:00

Blíži sa vaša letná dovolenka v Bulharsku? Ak ste už videli všetky zaujímavosti v blízkosti najobľúbenejšej pláže Zlaté piesky, máme pre vás vynikajúci tip. Palác a záhrady Balčik sú od tejto populárnej destinácie sú vzdialené len niečo vyše 20 kilometrov a ponúkajú nádherné výhľady a kus pútavej histórie. I kvôli tomu chytili za srdce aj veľa známych ľudí. viac »

Chorvátsky Trakoščan je ideálnou zastávkou na ceste k moru: Ukrýva vzácne zbrane aj pikantné akty

Hrad Trakoščan
2023-08-04 12:00:00

Chorvátsko je pre nás stále najčastejšou voľbou na letnú dovolenku. Cesta k moru však môže byť zdĺhavá, preto vám určite padne vhod malá prestávka. Výborným miestom je napríklad hrad Trakoščan, ktorý je ôen 10 kilometrov od diaľnice. viac »

Jedna štvrť, 17 slávnych architektov: Weissenhof je majstrovským dielom modernej architektúry

Corbousierov dom
2023-07-28 12:00:00

Stuttgart sa rozprestiera v kopcovitom regióne a vo svete sa preslávil najmä kvôli automobilovému priemyslu. Nachádza sa tam totiž hlavný závod firmy Mercedes, pri ktorom vzniklo aj múzeum s autami tejto značky. No v meste uvidíte aj veľa iných turistických skvostov. Jedným z nich je štvrť Weissenhof, ktorá je tou najlepšou poctou modernej architektúre. viac »

Tajomstvo portugalskej Évory: Bohov v rímskom chráme vystriedali mäsiari

Tajomstvo portugalskej Évory: Bohov
2023-07-25 12:00:00

Zlato, striebro a meď. To všetko láka Rimanov na Pyrenejský polostrov. Na území dnešného Portugalska v 1. storočí pred n. l. zriaďujú provinciu Lusitánia a v Évore po sebe zanechajú jednu z najpozoruhodnejších stavebných pamiatok mimo Talianska. Aby sa k nej však moderní ľudia dostali, budú ju musieť doslova vybúrať... viac »

Nový adept na najbizarnejšiu atrakciu: Z Berlusconiho bunga bunga vily má byť múzeum

Nový adept na najbizarnejšiu
2023-07-12 09:00:00

Kontroverzný taliansky mediálny magnát a politik Silvio Berlusconi zomrel 12. júna 2023 a za sebou nechal obrovský majetok vrátane umeleckých diel, lodí a desiatich honosných víl. Najobľúbenejšia však bola len jedna – historická rezidencia kúsok od Milána, povestná zvrhlými bunga bunga večierkami, ale aj hrobkou pre bývalého premiéra aj jeho blízkych. Už čoskoro by ju mali sprístupniť aj verejnosti. viac »


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa