Historické budovy, stavby a pamiatky

Päť najkrajších hradov vo Walese: Tu zaplesá srdce každého milovníka dejín

2024-03-10 00:00:00 |

Spoznávať krajiny cez ich dejiny je snom mnohých cestovateľov. Preto sa neuspokoja iba s prechádzkami v prírode alebo užívaním si mora. Túžia vidieť historické budovy, ktoré im pri troche fantázie najlepšie ukážu, ako sa vyvíjali príbehy v jednotlivých končinách sveta. Najväčšej popularite sa prirodzene tešia hrady. Niekoľko nádherných nájdete aj vo Walese.

Viac článkov

San Juan de la Peña: Ukrýval kláštor viac než len pohrebisko kráľov?

San Juan de la
2023-05-20 10:00:00

V jaskyni v Pyrenejach, pod impozantným skalným previsom, našli podľa legendy už v 8. storočí pokoj dvaja pustovníci, ktorí tu založili kaplnku na uctievanie Jána Krstiteľa. Práve s ich príchodom sem sa mala začať písať história najdôležitejšieho aragónskeho kláštora - San Juan de la Peña. viac »

Preskúmali sme strechu Kolínskej katedrály: Môže dopadnúť rovnako ako Notre Dame?

Preskúmali sme strechu Kolínskej
2023-05-15 08:00:00

Jar sa nám už tradične spája s návštevami Nemecka. Na pozvánke tentoraz stálo, že navštívime Kolín nad Rýnom a jeho slávnu katedrálu. Až na mieste nás však čakalo milé prekvapenie. Nešlo totiž o žiadnu štandardnú prehliadku, ale dostali sme sa priamo na strechu kostola. Nezvyčajný zážitok si teraz môžete dopriať aj vy. Kolínsky dóm turistom opäť ponúka takýto originálny pohľad na ich svätostánok. viac »

V Pule po rekonštrukcii otvorili Malé rímske divadlo

V Pule po rekonštrukcii
2023-05-06 16:00:00

V piatok večer v istrijskom meste Pula oficiálne otvorili zrekonštruované Malé rímske divadlo. TASR informuje podľa správy agentúry HINA. viac »

Najkrajšie zámky na Loire: Vyrástli z rozmarov kráľov?

Najkrajšie zámky na Loire:
2023-01-25 08:00:00

Vyše 280 kilometrov dlhé údolie rieky Loiry sa niekedy prezýva Záhrada Francúzska. Jeho kúzlu v 15. storočí podľahli aj sami králi, ktorí sa počas prebiehajúcej storočnej vojny necítili v Paríži práve bezpečne. Svoje sídla preniesli práve sem a zotrvali tu po nasledujúce stáročia. viac »

Veľkolepá udalosť v Pompejach: Otvorili dom, prirovnávaný k Sixtínskej kaplnke

Bazén na zachytávanie dažďovej
2023-01-11 08:01:00

V juhotalianskych Pompejach v utorok znovu otvorili pre návštevníkov tzv. Dom Vettiovcov (taliansky: Casa dei Vetii), pamiatku preslávenú bohatou freskovou výzdobou s mytologickými či erotickými motívmi. Reštaurátori pracovali na ich obnove dve desaťročia, informuje TASR na základe správy agentúry ANSA. viac »

Belémska veža: Spása pre námorníkov, strašiak pre väzňov

Belémska veža: Spása pre
2022-11-15 08:30:00

Dokázali to! Ich dlhá a strastiplná výprava je na konci. Akonáhle portugalskí námorníci zazrú v diaľke Belémsku vežu, spadne im kameň zo srdca. Až pri pohľade na dominantu lisabonského prístavu uveria, že ich utrpenie skončilo a v poriadku sa vracajú domov... viac »

Najväčšie poklady Turecka: Tieto pamiatky sú zapísané na zozname UNESCO

Najväčšie poklady Turecka: Tieto
2022-11-11 08:01:00

Dovolenku v Turecku si nemusíte plánovať len počas leta. V prímorských oblastiach vládne príjemné počasie počas celého roka. I keď sa nepôjdete kúpať, užijete si túto krajinu z úplne iného pohľadu. Naplánujte si cestu po ich pamiatkach alebo prírodných zaujímavostiach, ktoré sú zaradené na zozname UNESCO atrakcií. Dokopy ich je 19 a každá stojí za vašu návštevu. viac »

Švédsko neláka len nádhernou prírodou: Presvedčí vás aj 5 najkrajších zámkov v krajine

Švédsko neláka len nádhernou
2022-10-16 00:00:00

Krajina Vikingov je známa svojimi pútavými dejinami. Postupne tam vládlo veľa významných panovníkov, ktorí zanechali na seba spomienku aj v podobe svojich sídiel. Tak ako na Slovensku, aj vo Švédsku nájdete v každom regióne pár zaujímavých hradov, ktoré stoja za vašu návštevu. Tieto sú najkrajšie z nich. viac »

Skutočný gotický poklad: 10 zaujímavostí o katedrále v Chartres

Katedrála v Chartres ukrýva
2022-09-22 12:00:00

Francúzsko sa môže pochváliť množstvom historicky cenných a zaujímavých kostolov. Medzi nimi vyniká i katedrála Notre Dame v Chartres. S unikátnou stavbou gotického štýlu sa spája viacero legiend. Pozornosť turistov teda priláka nielen vďaka jej kráse, ale aj tajomným príbehom. viac »

Hrad Balmoral – miesto, kde naposledy vydýchla britská kráľovná Alžbeta II.

Balmoral, Spojené kráľovstvo Veľkej
2022-09-09 07:00:00

Vo štvrtok popoludní obletela celý svet mimoriadne smutná správa - vo veku 96 rokov zomrela britská kráľovná Alžbeta II. Svoje posledné dni strávila na milovanom hrade Balmoral v Škótsku. viac »


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa